Klementina Šuljug odgovara na Vaša pitanja: Treba li dijete imati kućnog ljubimca?
23. svibnja 2017.

Puno je razloga zašto je dobro imati kućnog ljubimca. Treba dobro promisliti kod izbora vrste kućnog ljubimca jer je briga o njima još jedna odgojna aktivnost koja ima pozitivan učinak na dijete. Mačka ili pas bi bili dobar izbor ovisno o prostoru u kojem živite i načinu života. Ako veći dio dana boravite izvan doma morate imati na umu da netko treba brinuti o životinji. Životinja ne bi trebala biti u kavezu ili nekom drugom ograničenom prostoru jer kako dijete treba imati slobodu kretanja tako treba imati i životinja. Dijete će svoj odnos prema životinji graditi prema vašem modelu. Ako niste ljubitelj životinja, potrudite se da ne namećete djetetu svoj stav. Prije odluke treba razgovarati s djetetom, pokazati mu slike raznih životinja, slikovnice.

Bilo bi dobro usredotočiti se samo na jednu vrstu životinja, na primjer mačku. Možete sami napraviti slikovnicu i priču samo o tom kućnom ljubimcu. Možete skupa s djetetom nacrtati mačku, izrezati iz časopisa slike i zalijepiti u knjižicu. Otkriti što jede, gdje spava, kako održava higijenu, gdje vrši nuždu. Djeca se osjećaju puno opuštenije uz kućnog ljubimca. U jednoj situaciji, dok sam radila s dječakom koji je imao simptome iz autističnog spektra, pomogla mi je moja obiteljska mačka. Dijete je došlo s majkom jako uznemireno i destruktivno. Ničim ga nisam mogla potaknuti na konstruktivan rad. Mačka je ležala na podu, a dječak je, na moju sugestiju, spustio glavu mački na trbuh. Slušao je mačje predenje i u trenutku se smirio. Predenje i mekano krzno izazvalo je ugodu i spokoj uznemirenom djetetu koje se nakon nekog vremena samo uključilo u planirane aktivnosti.

Djeca koja imaju kućne ljubimce uče se odgovornosti. Briga oko kućnog ljubimca djetetu daje osjećaj vrijednosti. Odredite zadatke za svakog člana obitelji: čišćenje mačjeg toaleta, mijenjanje vode, davanje hrane, čišćenje dlaka, redovito odlaženje veterinaru, tretiranje protiv parazita… Napravite raspored obveza. Dijete treba naučiti da se i životinja mora pridržavati pravila ponašanja u kući kao i ostali ukućani.

Sve ovisi o vama, koliko slobode želite dati kućnom ljubimcu u svom domu. Smije li boraviti u svim prostorijama, ležati na svim površinama (posebno se vole uvući u krevet), penjati se po namještaju… Unaprijed se dogovorite s djetetom što ćete dopustiti i budite dosljedni. Životinje vrlo brzo nauče pravila. Dijete mora znati da životinja nije igračka i da se s njom mora postupati nježno i s puno pažnje. Nikad ne ostavljajte malo dijete samo sa životinjom! Nikad se ne zna kako životinja može reagirati na neku dječju reakciju.

Mnoge su koristi posjedovanja kućnog ljubimca. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da su djeca koja su odrastala uz životinje razvila jači imunitet i imala manje sklonosti prema alergijama.

Životinje daju bezuvjetnu ljubav i niti jedna igračka ne može pružiti zadovoljstvo i radost djetetu kao kućni ljubimac.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža