Kad će Plenkovićeva Vlada zakonom zaštititi trgovce od izrabljivanja i rada nedjeljom i blagdanom?
22. prosinca 2016.

Jedna od prvih asocijacija vezanih uz Božić i božićne blagdane većini ljudi je obitelj. I dok su mnogi posljednjih tjedana komentirali kako je “žalosno” što Božić pada na nedjelju, pa nemaju slobodan dan, trgovcima ta činjenica, nažalost, ništa ne znači. Oni su naime već navikli na rad “petkom i svetkom”, iako se i dalje nadaju da će dočekati dan kad će se početi uvažavati i njihova prava.

Upravo iz tog razloga, Sindikat trgovine Hrvatske pozivao je sve poslodavce u djelatnosti trgovine, posebice članove Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge trgovine, kao socijalnoga partnera, da radnicima omoguće provođenje blagdana – Božića (25. prosinca), Svetoga Stjepana (26. prosinca), Nove godine (1. siječnja), te Sveta tri kralja (6. siječnja) – u krugu svojih obitelji, a sve u skladu sa Zakonom. Pozivani su poslodavci i da na Badnjak (24. prosinca) i Silvestrovo (31. prosinca) rad ograniče najdulje do 15 sati.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić istaknula je za Narod.hrl da je nastavno na njihov poziv Hrvatska udruga poslodavaca odgovorila samo da su su njihov zahtjev proslijedili svojim članovima.

Štulić je istaknula da za Božić i blagdan Svetog Stjepana Prvomučenika ne rade JYSK, Ikea, Kaufland, Metro, Lidl, Pevec, KTC, City centar one, Porta nova u Osijeku, Velpro, Vindijine prodavaonice i Borovo.

Neki pak 26. prosinca rade kao što inače rade nedjeljom.

“Mi smo apelirali da se skrati rad na Badnjak i na Staru godinu. Na Badnjak 24. prosinca, Billa radi do 18 i Interspar do 17 u Splitu, a 18 u Zagrebu. Ikea radi do 14 sati, Kaufland i Metro do 16 sati, Pevec do 14.30 sati, Tommy i Plodine do 18 sati, City centar one i Konzum do 17 sati, Roto dinamic do 14 sati”, rekla je Štulić dodavši kako neki za Staru godinu rade isto, a neki su čak i produljili radno vrijeme.

Naime, Billa i Interspar rade do 20 sati, Konzum, Tommy i Ikea do 18 sati, Kufland, Lidl, HTC i Metro do 16 sati, a Pevec do 14.30.

 

“Ima onih koji su nešto skratili i to pozdravljamo, no ima i onih koji su vjerojatno gledali kako drugi rade pa su produljili da barem malo dulje rade od njih, kako bi dobili još kojeg kupca. Pozdravljamo sve one koji su za blagdane odlučili ne raditi, no žao nam je što ostali nisu procijenili da su interesi radnika na prvom mjestu”, rekla je Štulić.

Foto: narod.hr

Napomenula je kako rad na Badnjak i Staru godinu uključuje rad s kupcima, no i inakon toga trgovci moraju sve spremiti, zatvoriti, predati novce – odraditi završne radnje koje slijede – a to traje dulje nego što stoji u radnom vremenu trgovina.

“Država mora učiniti nešto da zakon koji imamo oživi te da počnemo primjenjivati propise koji su u Hrvatskoj doneseni”, rekla je Štulić dodavši kako sve ide preko leđa radnika. “Zamislite kakve blagdane imaju oni radnici koji rade 26. prosinca”.

“Nešto se mora promijeniti – ako govorimo i o demografskim zahtjevima – sve su to elementi koji su jako važni. Ako imate ženu koja radi do 23 sata, a nema mogućnosti nigdje ostaviti svoje dijete – netko je dužan o tome se pobrinuti, jer ona nema novac i za vrtić i za dadilju. To su vrlo važni demografski elementi koje država mora početi uvažavati”, naglasila je Štulić dodavši kako u Austriji trgovina može raditi tijekom tjedna 72 sata, dok naše prodavaonice mogu raditi od 0 do 24 sata, svih sedam dana, te mogu biti otvorene ukupno 168 sati tjedno.

Prodavaonice u Belgiji mogu raditi od 5 sati ujutro do 20, ali moraju biti zatvorene preko tjedna najmanje 24 sata. “Ne može nitko raditi svih sedam dana bez prestanka – to je važno. Volimo se pozivati na uređene zemlje, no važno je da se počnemo ponašati u skladu s tim”, zaključila je.

Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji istaknula je kako udruga podržava ovu blagdansku inicijativu Sindikata trgovine i naglasila: „Čestitamo svim onim poslodavcima, trgovačkim lancima koji su omogućili i blagajnicama da ovaj Božić provedu sa svojim obiteljima, baš kao i svi mi ostali koji ne radimo nedjeljom i blagdanima. Očekujemo da vlada premijera Plankovića uvede promjene zakona koji će osigurati da trgovci koji moraju raditi nedjeljom i blagdanom budu za to ili odlično plaćeni ili da ne moraju raditi.“

Željka Markić istaknula je da „ako isti trgovački lanci kad posluju u zemljama EU ili ne rade nedjeljom ili plaćaju 100 posto veću plaću za rad nedjeljom i blagdanom – zašto bi u Hrvatskoj iskorištavali naše trgovce? Jedan dio trgovina radi nedjeljom i blagdanima jedino zato što vlasnicima loš zakon omogućuje da radniku daju jednu kunu više i da se to smatra „povećanom naknadom“… Rad nedjeljom im se isplati, jer de facto ne plaćaju radnice koje rade. To je sramotno. Za prisiljavanje trgovaca na rad blagdanom ne postoje nikakve sankcije. Drago nam je da je dio poslodavaca iskazao dobru volju i skratio radno vrijeme na Badnjak i Staru godinu te su zatvorili trgovine na Božić i Štefanje – ali to ne bi trebala biti stvar dobre volje – već obaveza“.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu željeli komentirati.


Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža