Dr. Željka Markić: Kako je Zrinka Pavlić na trošak T-Coma potvrdila da neznanje i predrasude uvijek idu zajedno
22. prosinca 2016.

Gostovanje dr. Željke Markić iz udruge U ime obitelji u nedjeljnoj emisiji ‘Iza zavjese’, izazvalo je velik interes javnosti. Podsjećamo, u posljednjoj emisiji serijala voditelja Tihomira Dujmovića, gostovao je uz dr. Markić i prof. Nenad Zakošek, bivši dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

(VIDEO) ‘Iza zavjese’: Dr. Željka Markić argumentima potukla branjenje komunističkog režima prof. Nenada Zakošeka

Jedan od prvih komentara emisije napisala je Zrinka Pavlić, koja piše rubriku TV kritike na tportalu. Njezinu kolumnu, nazvanu ‘Svjetonazorsko zakucavanje dueta Tihomir Dujmović – Željka Markić’, možete pročitati ovdje.

A kako je pak njezinu kolumnu komentirala dr. Markić na svojem Facebook profilu, pročitajte u nastavku, jer ga prenosimo u cijelosti:

“Svratili su mi pozornost na “TV kritiku Zrinke Pavlić”, koja je na T-portalu objavljena u nedjelju, nekoliko sati nakon mog gostovanja u emisiji “Iza zavjese” Tihomira Dujmovića. Blog gospođe Pavlić uvijek ima malo veze sa TV kritikom, a puno veze sa vrijeđanjem, omalovažavanjem i etiketiranjem osoba o kojima ima predrasude i s čijim se mišljenjem i djelovanjem u hrvatskom (ili nekom drugom) društvu gospođa ne slaže – uvijek i predvidivo u skladu s pristranom uredničkom politikom T-portala.

U tom je stilu napisan i tekst “Svjetonazorsko zakucavanje dueta Tihomir Dujmović-Željka Markić”. Gospođa Pavlić se dobar dio teksta zgražava nad činjenicom da sam u nedjeljnoj debati sa prof. Zakošekom inzistirala da objasni značenje pojmova koje koristi. A ona sama je, evo, najbolji primjer nužnosti takvog pristupa u javnim raspravama. Gospođa, naime, ne razlikuje dva temeljna pojma o kojima piše – sekularnost i sekularizam.

Tako je, uz tvrdnje da je moje, inače vrlo rijetko pojavljivane na HRT-u, dio “tajnog plana” napisala sljedeće: “Srećom, za one koji su malo pozornije slušali, Željka Markić u nekoliko je slučajeva (kao i uvijek) otkrivala svoj pravi način razmišljanja, onaj koji leži ispod uglancanih fraza o pravednim i humanim načelima njezine udruge, pa je tako u jednom trenutku uspjela izjednačiti sekularizam s vjerskim fanatizmom”.

U pokušaju opravdavanja neznanja i predrasuda gospođe Zrinke Pavlić priznat ću da sekularnost i sekularizam zvuče slično. Ali znače nešto potpuno drugačije.

Sekularnost, svjetovnost države, podrazumijeva pravnu i funkcionalnu odvojenost Države i Crkve. To je odvajanje, povijesno gledano kad se govori o Katoličkoj Crkvi – zasluga upravo Katoličke Crkve – koja niti je željela da država nad njom ima ingerencije (kao što je to slučaj npr. u Velikoj Britaniji gdje su državni i crkveni poglavar Anglikanske crkve ista osoba), niti je željela sudjelovati u vođenju države. Odvojenost Crkve i Države smatram dobrom i nužnom – za slobodno djelovanje i Crkve i Države. Svi su totalitarni režimi – fašizam, nacizam, komunizam – pokušavali izravno ili neizravno dokinuti tu odvojenost i staviti Crkvu pod ingerenciju države.

Sekularizam, koji gospođa Pavlić brka sa sekularnošću je povezan sa ateističkom ideologijom. Sekularizam nastoji vjernicima, građanima čija uvjerenja i stavovi proizlaze iz vjere, za razliku od građana čija uvjerenja i stavovi proizlaze iz odsutnosti vjere – otežati i/ili zabraniti sudjelovanje u javnom životu. Kao da su uvjerenja, stavovi ili svjetonazor koji proistječu iz vjere manje vrijedni od onih koji proistječu iz odsustva vjere. Sekularizam je suprotan demokraciji i pluralizmu. Sekularizam je diskriminatoran i suprotan Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. I vrlo sličan religioznom fundamentalizmu.

Kako je božićno vrijeme, ovo kratko pojašnjenje osnovnih pojmova vezanih uz građansko društvo i novinarstvo, napisano u mom slobodnom vremenu, ovaj put darujem Hrvatskom telekomu, T-comu – vlasniku T-portala koji gospođu Zrinku Pavlić plaća da piše TV kritiku sramoteći ih, po ne znam koji put, neznanjem i predrasudama prema svima onima koji misle drugačije od nje. Nadam se da se ovaj, božićni dar, neće smatrati izrazom mog protivljenja sekularnosti i biti još jedan izgovor za agresivnu sekularizaciju.”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža