Izvršni direktor GONG-a prešao je na plaćeno radno mjesto u SDP, a DIP ih smatra nepristranom udrugom za promatranje izbora
5. siječnja 2020.

Samo jedan dan uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, Državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku kojom uskraćuje udruzi U ime obitelji pravo promatranje izbora.

Svoju odluku DIP pravda tvrdnjom kako udruga nije nepristrana. Dokaz za nepristranost DIP nalazi u u dopisu predsjednice udruge Željke Markić u kojem se između ostalog poziva da se glasuje za određenu kandidatkinju u drugom krugu izbora.

Dopis, odnosno kolumna, objavljena je nekoliko sati prije izborne šutnje na portalu Narod.hr, u čijem je vlasništvu udruga U ime obitelji. Zbog teksta Željke Markić u kojem je naglašeno kako “Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr”, DIP je donio odluku kojom je uskratio 89 promatrača u prisustvovanju izborima s ciljem njihova promatra.

U ime obitelji je jučer poslala žalbu Ustavnom sudu u kojoj su istaknuli da zadovoljavaju sve zakonske uvijete za promatranje izbora na biračkim mjestima u Zagrebu, u DIP-u i APIS-u te da su i u prvom krugu pozvali birače da ne glasuju za istog kandidata, kao i u drugom – a da im promatranje nije bilo zabranjeno.

Unatoč tome, Ustavni sud je odbio žalbu udruge U ime obitelji ustvrdivši kako DIP može proizvoljno tumačiti zakon i zabraniti promatranje izbora, iako to ne postoji u zakonu.

“U ime obitelji već 5 godina, od 2014., promatra izbore – naši promatrači i prijedlozi za poboljšanje izbornog procesa doprinose transparentnosti i unapređenju provedbe izbora u Hrvatskoj. U ovih 5 godina promatranja izbora naši educirani promatrači nisu promatrali samo na biračkim mjestima. U ime obitelji je prva udruga koja je promatrala izbore na svim razinama: na biračkim mjestima, u gradskim izbornim povjerenstvima, DIP-u i APIS-u”, naglasili su iz udruge.

Udruga U ime obitelji osim po promatranju izbora uz sudjelovanje tisuća volontera-promatrača poznata je po organiziranju prvog građanskog, narodnog referenduma, o zaštiti braka koji se održao 2013. godine.

Udruga U ime obitelji organizirala je i referendum za bolji izborni sustav ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom 2014. koji je ukrao Milanović – tvrdnjom da nema dovoljno potpisa građana i referendum 2018. Narod odlučuje koji je ukrao Plenković – istom tvrdnjom kao i Milanović.

Zbog svojih aktivnosti, udrugu su sustavno napadale i kritizirale i SPD-ova, Milanovićeva vlada i HDZ-ova, Plenkovićeva vlada. Osim za promjenu izbornog sustava U ime obitelji se zalaže i za ukidanje izborne šutnje, prestanak financiranja udruga novcem poreznih obveznika uz mogućnost građana da izravno odlučuju kojoj udruzi će donirati dio novca koji izdvajaju za poreze…

Izvršni direktor “neovisnog” GONG-a Zelić – prešao na plaću u SDP-u

Nije jasno po kojim kriterijima je DIP zaključio da je UIO pristrana udruga, a da istovremeno GONG drži nepristranom udrugom iako su čelni ljudi GONG-a sustavno prelazili u SDP ili njemu bliske stranke – dok od osnivanja U ime obitelji – niti jedna od vodećih osoba nije prešla niti u HDZ niti u SDP ili njima bliske stranke.

Prvi je iz GONG-a u politiku i to još 2009. godine, otišao Josip Kregar kada se kandidirao na lokalnim izborima u Zagrebu kao neovisni kandidat. Kregar će u drugom krugu izgubiti od Milana Bandića, a dvije godine kasnije će ući u Hrvatski sabor. U njemu je pripadao stranci Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, koja je pak bila dio Kluba zastupnika SDP-a.

Bivša predsjednica i jedna od osnivačica GONG-a Suzana Jašić, napustila je ovu nevladinu organizaciju 2013. godine kada se odlučila odseliti iz Zagreba, te na lokalnim izborima u Pazinu postati neovisna vijećnica s liste SDP-a u gradskom vijeću što joj je i uspjelo. Ona vijećnica u kvoti SDP-a i dan danas.

Treći veliki odlazak iz GONG-a dogodio se kada ga je napustio Tomislav Tomašević koji se također odlučio kandidirati na lokalnim izborima u Zagrebu, te ulazi u gradsko skupštinu putem platforme ‘Zagreb je naš’ u kojoj sudjeluju također bivši aktivist Teodor Celakoski i Vilim Matula.

No ipak, najznakovitiji odlazak iz GONG-a dogodio se u ožujku 2018. godine, kada je izvršni direktor te udruge, Dragan Zelić nakon 17 godina djelovanja u njoj, otišao u visoku politiku postavši preko noći izvršnim tajnikom SDP-a, zahvaljujući zastupniku SDP-a Arsenu Bauku, koji ga zapošljava u Hrvatskom saboru. Arsen Bauk bio je ministar uprave u Milanovićevoj vladi koji je na razne načine opstruirao građanski referendum o braku te referendum o promjeni izbornog sustava – Birajmo zastupnike imenom i prezimenom.

Niti godinu dana kasnije, u siječnju 2019. godine GONG-ov analitičara Duje Prkut odlazi iz udruge te postaje članom predsjedništva novoosnovane stranke Start na čijem čelu je bila Dalija Orešković. Samo četiri mjeseca kasnije, Prkut izlazi iz Starta, a u rujnu 2019. godine postaje tajnikom Kluba zastupnika bivšeg živozidaša Marina Škibole te bivših mostovaca Tomislava Panenića i Ante Pranića.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža