U ime obitelji

‘Izmišljanje transrodne djece i mladih’: Hrabra knjiga koja duboko preispituje postavke transrodnosti

‘Izmišljanje transrodne djece i mladih’: Hrabra knjiga koja duboko preispituje postavke transrodnosti

Kada je krajem 2020. britanski sud utvrdio da se maloljetnici ne mogu samostalno podvrgavati hormonalnim tretmanima koji zaustavljaju pubertet, tjednik »The Economist« tu je odluku protumačio kao događaj koji »može imati globalne posljedice«. »The Economist« je zapravo na »kataklizmički« način pokušao osporiti odluku britanskoga suda, što pokazuje također u kojoj su mjeri određeni ideološki obrasci, poput tzv. transgenderizma, okupirali glavnu medijsku struju, piše Glas Koncila.

Jokić od Vukušića zatražio ispravak, on mu odgovorio: Za zaštitu djece spreman sam po drugi puta ići u rat

Napisati nešto javno protiv takvih »dogma« znači plivati protiv struje. Jednu takvu hrabru knjigu, naslovljenu »Izmišljanje transrodne djece i mladih«, predstavio je projekt »Obitelj i mediji«.

Potrebno izaći iz ‘spirale šutnje’

Knjigu, koja sadrži radove više međunarodnih stručnjaka, 2019. objavio je ugledni nakladnik »Cambridge Scholars Publishing«, a temeljna je premisa autora da koncept transrodnosti nema baš nikakva uporišta u neuroznanosti, psihologiji ili psihijatriji. Riječ je o, kako upozoravaju autori, »izmišljenom konceptu«. »Ideja da je transrodnost unutarnji i ‘predsocijalni’ fenomen koji je postojao tijekom čitave ljudske povijesti jednostavno nije činjenica, nego pretpostavka«, upozorava jedan od radova u knjizi. Kada je riječ o tzv. rodu, knjiga u tom smislu čini važnu distinkciju – postoji pravi »biološki spol« i postoji biološki neutemeljen »pretpostavljeni spol« (u smislu spola za koji netko može proizvoljno pomisliti da mu pripada).

Skupina američkih pedijatara pozvala strukovnu organizaciju da preispita ‘transrodne’ tretmane za djecu

Kada je riječ o pogubnoj praksi hormonalnih terapija koje zaustavljaju pubertet i »pripremaju« operacije za »promjenu spola«, knjiga »Izmišljanje transrodnosti« poziva javnost i znanstvenike da iziđu iz nametnute »spirale šutnje« kada treba propitkivati neznanstveni koncept »roda« i »rodne ideologije«. »Strah od optužaba za ‘transfobiju, nesnošljivost i nazadnost vodi tomu da mnogi svoja uvjerenja, nedoumice i strahove drže samo za sebe«, napominju iz »Obitelji i medija« te upozoravaju: »Poželjno bi bilo društvo koje sluša i štiti mlade, podupirući ih u njihovu rastu i zdravu pogledu na tjelesnost.«

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE