Ivica Šola: Izgleda da je Prgometu prihvatljivija gay parada od Hoda za život
18. svibnja 2017.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba deklarira se kao katolik po vjeroispovijedi, Hrvat po nacionalnosti, po zvanju liječnik, a k tome je i hrvatski branitelj. U intervjuu za N1 televiziju prošli tjedan pljunuo je na sve te četiri odrednice svoga identiteta, na svoj hrvatski, liječnički, katolički i braniteljski, kojim se s pravom diči. To je učinio u samo nekoliko rečenica. Prvo, rekavši da je njemu HNS kao koalicijski partner prihvatljiv. Drugo, kada je o manifestaciji “Hod za život” koja će se održati u Zagrebu par dana prije lokalnih izbora rekao: “To je njihov svjetonazorski stav koji poštujem, ali ne prihvaćam i ne dijelim”, piše Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju.

Skup u Mimari

Vesna Pusić je osoba koja je simbol HNS-a. Ona ga je svjetonazorski i politički profilirala. Ona je i dalje sinonim za HNS. Ono što je HNS danas to je njeno djelo, kao i aktualni predsjednik Vrdoljak kojemu je ona (bila) guru. Dok je Prgomet kao hrvatski branitelj nosio glavu u torbi, a skoro trećina hrvatskog teritorija okupirana, Vesna Pusić je 1993. u “Mimari” organizirala skup “Erasmus Gilde” pod nazivom “Srbi i Hrvati” gdje je dogovor bio da se pitanje granica i odgovornosti za rat ne otvara, pa je sve bilo, kako mi je ovih dana potvrdio jedan od živih sudionika toga skupa, onako njonjavo po principu “‘ko nas, bre, zavadi”, u smislu ravnoteže krivnje, dočim se u zraku osjetio, kako mi je rekao isti sugovornik, “miris jugoslavenstva i jugonostalgije”. Ako Prgomet kao branitelj ne zna, to je skup na kojemu se prvi put govori o “građansko-etničkom ratu na prostoru bivše Jugoslavije”, a ne o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Nešto prije toga je, dok je Hrvatska mogla biti poražena i porobljena, potpisala, zajedno s grupom intelektualaca, zahtjev za micanje predsjednika Tuđmana, demokratski izabranog, čovjeka koji je branitelju Prgometu bio vrhovni zapovjednik, čovjeka koji je Hrvatsku obranio i vratio okupirani teritorij, čovjeka koji predstavlja sve suprotno od Vesne Pusić, koji je utemeljitelj HDZ-a. Prgomet je time pljunuo na sebe kao branitelja. I na HDZ.

Pljunuo je i na sebe kao Hrvata. Prgomet je Hrvat koji je iz Bosne morao pobjeći zbog velikosrpske agresije. No stav Vesne Pusić javno izrečen u Saboru jest da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, Hrvatska koja je dala devedeset posto naoružanja vojsci i zemlji na koju je izvršila agresiju, hranila stotine tisuća izbjeglica Bošnjaka!? Čudan neki agresor koji naoružava objekt svoje agresije. K tome, kako mi je rekao kolega novinar, svjedok toga vremena, kada je devedesetih došla u Mostar, išla je u istočni, među muslimane, stala na njihovu stranu, Hrvate nije ni pogledala. Tako da je njena izjava u Saboru kontinuitet njenog ponašanja i mišljenja. Hrvati u BiH i danas trpe zbog bošnjačkog i srpskog zuluma, diskriminirani su, neravnopravni. To je, među inim, zasluga stavova poput Pusićkinih. HNS i HDZ su u svojoj povijesti i svjetonazoru dva suprotstavljena svijeta. Ili više nisu? Da ne spominjem obnovu Gunje, Vrdoljakove razdjelnike i firme njegovih prijatelja i rodbine. Tu je Prgomet pljunuo na sebe i kao Hrvata iz BiH, prognanog Hrvata, ako mu je HNS s takvom hipotekom kao prognanom Hrvatu i branitelju prihvatljiv.

Neprihvatljive vrijednosti

Prgomet je pljunuo na sebe i kao katolika i liječnika. “Hod za život” je manifestacija koju održavaju katolici i drugi kršćani, kao i ljudi dobre volje širom svijeta, a nisu kršćani. Njena bit je promicati vrijednost života, tu se ne govori ni o kakvim zabranama. Kako to mediji prikazuju, to je druga priča, no dr. Željka Markić je jasna: “Mi uopće ne govorimo o zabranama, već govorimo za što mi jesmo”, a to je poboljšanje položaja žene, djece i obitelji u društvu. Kakav je to katolik i liječnik koji promicanje vrijednosti života i poboljšanju položaja žene i obitelji u društvu ne smatra svojim vrijednostima, kojemu te vrijednosti “nisu prihvatljive”!? Pustimo sad Isusa i papu Franju, što bi mu Hipokrat rekao na to? Čudan neki čovjek taj Prgomet.

Izgleda da je Prgometu prihvatljivija gay parada od “Hoda za život”, budući da je Vesna Pusić silovanim Vukovarkama monstruozno rekla da će ih primiti ako se prije toga pridruže gay paradi u Splitu: “Očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu.” Staviti na istu razinu u ratu, pardon, građanskom ratu u Vukovaru, silovane žene i homoseksualce koji, zašto ne, paradiraju gradom i žvale se uz konzervu piva i zvuke Eltona Johna, u najmanju ruku je bešćutno, da ne upotrijebim primjereniji izraz. Nakon takve izjave silovanim ženama, najradije bih je poslao u Savku Dabčević K., kako je to sočno izveo aktualni predsjednik HNS-a – pred TV kamerama.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr

Foto: Knjižara Nova

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža