Ivana Penavić: Roditelji, važno je da se uključite u vijeće roditelja u školama koje pohađaju vaša djeca!
27. kolovoza 2016.

Udruga U ime obitelji na početku nove školske godine pokrenula je kampanju kojom informira roditelje o važnosti njihovog uključivanja u vijeća roditelja u školama koje pohađaju njihova djeca. Razgovarali smo s Ivanom Penavić, volonterkom udruge U ime obitelji, glavnom koordinatoricom za projekt Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece koja je i sama majka tri djevojčice, jedne osnovnoškolke.

U više intervjua ste isticali kako je važno informirati, educirati i potaknuti roditelje da postanu aktivni sudionici u obrazovanju svoje djece. Možete li nam pojasnite zašto je to tako važno?

Roditelji bi trebali biti ravnopravan partner školama koje pohađaju njihova djeca i aktivniji sudionici u obrazovnom sustavu i radu vijeća roditelja škola. Roditelji su prvi i najvažniji u odgoju svog djeteta i prirodno je da onda surađuju sa ustanovom u kojoj njihova djeca od dobi od 7 godina provode pola dana. U interesu roditelja i škole je da budu što bolje informirani o funkcioniranju školskog sustava te kako svojim djelovanjem mogu doprinositi da isti bude što kvalitetniji i da škole postanu još bolje mjesto za našu djecu.

Projektom udruge U ime obitelji „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“ upravo to i želimo postići, da se roditelji u što većem broju javljaju za članove u vijećima roditelja škola te da kao predstavnici drugih roditelja iz razreda koji pohađa njihovo dijete svojim znanjem i radom doprinose što boljoj suradnji sa učiteljima i profesorima. Kroz ovaj projekt za povećanje svijesti u javnosti o važnosti sudjelovanja roditelja u radu škola educiramo i informiramo roditelje o važnosti vijeća roditelja u školama i kontinuirano radimo na osvješćivanju o važnosti aktivnog zalaganja za interese djece.

Što ste dosad organizirali kroz projekt ‘Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece’?

Tijekom prošle školske godine smo organizirali nekoliko tribina i isticali neke važne teme koje se tiču roditelja i odgojno-obrazovnog sustava. Na tribinama smo sa našim stručnim suradnicima na projektu dr. Tomislavom Gojmercem i prof.dr.sc. Romanom Malarićem, roditeljima predstavljali koji su zakonski okviri djelovanja vijeća roditelja, zašto je važno da se posebnim pravilnikom uredi ulazak raznih udruga u škole te osigura da za sve vankurikularne atkivnosti i programe koji se odvijaju u školi roditelji daju svoj pisani pristanak.

Također smo naglašavali važnost poboljšanja organizacije školskih izleta i ekskurzija te objedinjavanja dobrih praksi i destinacija te transaparentan odabir agencija koje vode djecu na putovanja. Pripremili smo i prijedlog novog pravilnika koji su nam pomogli izraditi roditelji na temelju dobrih i loših iskustava i dostavili smo ga Ministarstvu obrazovanja, a učinit ćemo ga dostupnim za sve roditelje na našim web stranicama. Isto tako, potičemo roditelje da razmisle o tome da pokrenu raspravu u razredima koja pohađaju njihova djeca o tome da djeca odlaze na maturalna putovanja u Hrvatskoj.

Mi držimo da bi bilo važno da svako dijete iz obrazovnog sustava izađe s iskustvom koliko je prekrasna Hrvatska te da onda mogu hrvatska odredišta uspoređivati sa inozemnim. Tako mislim da je smiješno da djeca do kraja školovanja imaju priliku organizirano posjetiti inozemne destinacije, bez da su posjetila Dubrovnik, Zadar, Split, Hvar, Vis, Krk, Osijek, Baranju, Hrvatsko Zagorje, slapove Krke…

U ovom tjednu prije početka ove školske godine pokrećemo kampanju „Uključi se i ti u vijeće roditelja 2016/2017“ kojom želimo još aktivnije potaknuti roditelje na uključivanje u rad vijeća roditelja na početku školske godine. Kampanja će sadržavati objave intervjua na portalu Narod.hr s roditeljima koji već imaju iskustva u radu vijeća roditelja, isticanje pozitivnih primjera i razloga zašto je važno da se roditelji uključuju u vijeća roditelja.

Kakve su reakcije na projekt? Recite nešto o ciljevima projekta, odazivu, sudionicima.

Reakcije na projekt su vrlo pozitivne. Roditelji su zadovoljni što je udruga U ime obitelji počela govoriti o ovoj temi i o važnosti vijeća roditelja u školama. Mnogi od njih su detaljnije bili upoznati sa radom vijeća roditelja, zakonskim ovlastima, tek nakon sudjelovanja na našim tribinama. Zadovoljni smo i odazivom roditelja na tribine u sklopu projekta „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“, neki od roditelja su postali i stručni suradnici na projektu. Sva ta pozitivna iskustva su nam poticaj da zajedničkim radom sa roditeljima radimo na poboljšanju i kvaliteti odgojno-obrazovnog sustava.

Možete li nam nešto reći i o samom vijeću roditelja? Zašto je ono važno? Kako potaknuti roditelje da aktivno sudjeluju?

Vijeće roditelja je službeno tijelo škole i njegovo ustrojavanje i djelovanje je predviđeno Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Na početku svake školske godine, na prvom roditeljskom sastanku, roditelji učenika svakog razrednog odjela između sebe biraju svog predstavnika/predstavnicu i zamjenika/zamjenicu… ta osoba onda postaje i član u vijeće roditelja. Prema navedenom Zakonu, vijeće roditelja je važno jer ono daje mišljenje o prijedlogu školskog kurikuluma, godišnjeg plana i programa rada, raspravlja o izvješćima ravnatelja o realizaciji školskog kurikuluma, godišnjeg plana i programa rada škole, razmatra pritužbe roditelja u svezi s odgojno-obrazovnim radom, predlaže mjere za unapređenje obrazovnog rada, predlaže svog člana školskog odbora te obavlja i druge poslove u skladu sa statutom škole.

Zbog svih navedenih uloga koje vijeće roditelja ima u okviru Zakona, smatramo da je uključivanje u rad toga tijela jako važno jer se time roditelji izravno uključuju u rad i funkcioniranje škole koju pohađa njihovo dijete.

Kakve još planove imate vezano za ovaj projekt?

Projekt „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“ nastavit ćemo kontinuirano nadograđivati i proširiti organiziranje tribina na druge gradove u Hrvatskoj. Roditelji nam se kroz školsku godinu mogu javljati s pitanjima ako im treba kakav savjet ili stručno mišljenje. Vjerujemo da ćemo ovim projektom i budućom kampanjom za uključivanje u vijeća roditelja škola, potaknuti još više roditelja na sudjelovanje u vijećima roditelja isto tako i na suradnju oko projekta.

Sa svim svojim iskustvima, prijedlozima, mišljenjima, pitanjima roditelji nam mogu javljati na e-mail adresu: roditeljiodlucuju@uimeobitelji.net.

Molimo isto tako sve zainteresirane da ispune prijavnicu na sljedećoj poveznici OVDJE kako bi bili obaviješteni o svim novostima u projektu.

Izvor: narod.hr

Foto:  narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža