Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru
19. veljače 2018.

Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge U ime obitelji, govorio je u Dnevniku Nove TV o prijedlogu izmjena Zakona o radu kojega je predložila U ime obitelji, čijim bi se usvajanjem odmah poboljšao položaj radnika koji rade nedjeljom.

Prijedlog U ime obitelji je da radnici mogu sami izabrati žele li raditi nedjeljom, i ako žele, da dobiju 50 posto veće dnevnice. Još u ožujku prošle godine U ime obitelji je poslala izmjene zakona saborskom Odboru za rad, čiji je predsjednik sukladno saborskom Poslovniku trebao odlučiti hoće li ga uputiti u daljnju proceduru.

„Predsjednik odbora za rad tadašnji, Mirando Mrsić, je trebao u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru, isto tako njegov nasljednik, gospodin Gordan Maras iz SDP-a to također nije učinio“, kaže Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga U ime obitelji najviše su oštećeni radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom, de facto bez da su za to plaćeni.

Predsjednik Sabora o stavu HDZ-a i većine ne želi, a osobno pak smatra da rad nedjeljom treba urediti.

„Treba tražiti rješenja koje će osigurati da funkcionira gospodarstvo, ali isto tako da se na najbolji mogući način zaštite interesi i statusi onih koji nedjeljom moraju nedjeljom raditi“, kaže Gordan Jandroković.

Sindikati strahuju da se trgovci poslodavcu ne bi usudili reći da ne žele raditi nedjeljom. Zato se zalažu za dežurni rad.

Građani su pak već godinama podijeljenih mišljenja, no slažu se da rad nedjeljom treba dodatno platiti, samo je pitanje koliko.

Aktualni Zakon o radu usvojen je za Milanovićeve vlade. Prema njemu, poslodavac je dužan rad nedjeljom dodatno platiti, no ne piše i koliko. Iznos se određuje kolektivnim ugovorom, pa ga, teoretski, poslodavac može platiti i svega jednu kunu više.

Podsjećamo, udruga U ime obitelji uputila je u srijedu, 14. 2. zamolbu članovima saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo da sukladno čl. 49. st. 1. Poslovnika Hrvatskog sabora sazovu sjednicu Odbora i u proceduru upute Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kojeg je U ime obitelji podnijela Saboru još 27. ožujka 2017. godine.

U Hrvatskoj radi oko 180 tisuća radnika u trgovinama, a to su najvećim dijelom žene – supruge i majke. Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, 8 posto svake nedjelje, a oko 30 posto ih radi u ciklusima.

U ime obitelji je stoga zatražila druge članove saborskog Odbora za rad – Željka Lackovića (Nez.), Antu Babića (HDZ), Sašu Đujića (SDP), Silvana Hrelju (HSU), Mladena Karlića (HDZ), Ivana Kirina (HDZ), Ljubicu Lukačić (HDZ), Borisa Miloševića (SDSS), Tomislava Sokola (HDZ), Damira Tomića (SDP) i Marka Vešligaja (SDP) – da preuzmu odgovornost, sazovu sjednicu Odbora – za što im je prema Poslovniku (čl. 49. 1.) potrebna najmanje jedna trećina glasova – i u proceduru upute prijedlog U ime obitelji čijim bi se usvajanjem odmah poboljšao položaja radnika koji rade nedjeljom.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža