Istraživanje: 12 posto Rumunja podržava širenje ‘LGBT prava’, a 62 posto želi pravnu zaštitu obitelji
26. srpnja 2021.

Tek 12% sudionika istraživanja koje je provodila Rumunjska Avangarda opredijelilo se ‘za’ proširenje prava pripadnika LGBT zajednice, dok je 57% ispitanika bilo protiv. Preostalih 31% nije se izjasnilo po tom pitanju, prenosi Remix.

Na pitanje treba li se uloga tradicionalne obitelji dodatno ojačati zakonodavnim aktima, 62% je odgovorilo ‘da’, 14% se izjasnilo protivno, a 24% ispitanika nije moglo ili nije htjelo odgovoriti.

35% sudionika istraživanje potvrdno je odgovorilo na pitanje postoji li u društvu kampanja promoviranja LGBT ideologije, dok se s tim nije složilo njih 19%. Na ovo pitanje nije odgovorilo 46% ispitanika.
Isto je pitanje postavljeno i na obratan način. Tako je 21% sudionika odgovorilo kako smatraju da je LGBT kampanja u tijeku, dok je 31% smatra da ona nije prisutna u Rumunjskoj. 48% sudionika suzdržalo se od odgovora na ovo pitanje.

Punih 55% ispitanika reklo je da osobno nemaju ništa protiv pojedinaca koji pripadaju LGBT zajednici, 21% njih naznačilo je kako su im protivni, dok 21% nije odgovorilo.

Upitani je li suprotstavljanje vrijednosti koje zastupa LGBT zajednica s onima koje drži tradicionalna obitelj stvarna ili umjetno stvorena tema rasprave, 21% ispitanika smatra ovu temu stvarnom, 34% ju smatra umjetno stvorenom, a 45% nije odgovorilo.

Anketno istraživanje o ovoj temi pokrenuo je novinarski portal G4Media koji redovito izvještava o izglasavanju Zakona o zaštiti djece u Mađarskoj, kao i o kritikama iz Bruxellesa. Međutim, broj ispitanika i metoda istraživanja nisu objavljeni.

Prema prethodnim istraživanjima, u Rumunjskoj je primjetan snažan otpor spram LGBT zajednice. Tako se, primjerice, prije nekoliko godina više od 90% pučanstva usprotivilo ozakonjenju homoseksualnog partnerstva kao braka. Naime, 2018. godine tri milijuna Rumunja podržalo je građansku inicijativu za definiranje braka kao zajednice između muškarca i žene u njihovom ustavu. Dana 6. i 7. listopada 2018., Rumunji su se konačno mogli izjasniti po tom pitanju. Više od 90 posto birača glasalo je za to da se brak definira kao zajednica između muškarca i žene. Međutim, nije dosegnut prag od 30 posto od ukupnog broja birača, stoga referendum nije prošao.

„Gotovo četiri milijuna Rumunja podržalo je brak kao zajednicu između muškarca i žene. Ta je zajednica bezvremenska, univerzalna i jedinstvena. Naše društvo uvijek treba raditi na osnaživanju braka i obitelji, a ne na njihovom ugrožavanju. Uz ovoliku podršku javnosti, referendum šalje jasnu poruku onima koji su mu pokušali stati na put,“ izjavila je tada Adina Portaru, rumunjska odvjetnica koja radi kao pravna savjetnica za udrugu ADF International u Bruxellesu.

Izvor: narod.hr/rmx.news

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža