Isti krug ljudi: Veza psihologinje koja savjetuje studente i ‘pionirke transseksualnosti’ Jokić-Begić
24. listopada 2023.

Tanja Jurin, psihologinja koja vodi radnu skupinu Sveučilišnog savjetovališnog centra za studente, odnosno za njihovo mentalno zdravlje, dugogodišnja je bliska kolegica Nataše Jokić-Begić pod čijim mentorstvom je obranila svoj završni specijalistički rad i doktorat godinu dana kasnije. Jurin i Jokić-Begić ne veže samo odnos profesor – student, veže ih i ”transseksualni lobi” o kojemu smo ranije pisali.

>Kako je sestra Borisa Jokića stvorila jaki transrodni lobi koji je preuzeo hrvatsku psihijatriju?

Tko je Nataša Jokić-Begić?

Nataša Jokić-Begić, je osmislila i vodi poslijediplomski specijalistički studij iz kliničke psihologije, jedini takav u Hrvatskoj kojim se stječe stručni naziv klinički psiholog. Svoju utjecaj prenijela je i na svoje studente što se može vidjeti kasnije po radovima njezinih studenata kojima je ona bila mentor. Jutarnji list proglasio ju je 2011. ključnom osobom ”transseksualne” zajednice, a net.hr 2017. ”pionirkom” ”transseksualnosti” u Hrvata.

Neki od njezinih radova su: ”Transseksualnost: život u krivom tijelu”, ”Psihosocijalne karakteristike transseksualnih osoba u Hrvatskoj”, ”Biti transseksualan u Hrvatskoj”, ”Individualne razlike u privrženosti i seksualnosti samaca i osoba u vezi: doprinos rodnih i dobnih karakteristika”, ”Biti transseksualan u Hrvatskoj: model stresa maloljetnika”, ”Suvremeni pristup transseksualnosti”, ”Stigmatizacija osoba homoseksualne orijentacije”.

Jurin
Foto: Katedra za zdravstvene i kliničke psihologije – Nataša Jokić Begić, Anita Lauri Korajlija, Tanja Jurin, Matea Šoštarić i Lana Arambašić / Facebook

Fokus Tanje Jurin na psihologiji seksualnosti

Tanja Jurin, koja je i sama napisala nekoliko radova o ”transseksualnosti”, je doktorirala pod mentorstvom Nataše Jokić-Begić. Ona se nakon studija zaposlila u Centru za kliničku psihologiju na poslovima kliničkog psihologa, a od 2008. je zaposlena kao znanstvena novakinja na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Njezin je općeniti fokus je seksualnost, odnosno psihologija seksualnosti.

O suradnji sa svojom mentoricom govorila je i za Tportal: ”Na kraju studija konačno je na red došla klinička psihologija i u tome sam se potpuno pronašla, radeći s prof. Natašom Jokić-Begić, koja mi je i danas kolegica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju i suradnica”, rekla je Jurin. S Jokić-Begić je radila na znanstvenim radovima i istraživanjima, a na dosta projekata i s Aleksandrom Štulhoferom i feministicom Anitom Lauri Korajlija koja je također doktorirala pod mentorstvom Jokić-Begić i ”sasvim slučajno” je i ona članica radne skupine Sveučilišnog savjetovališnog centra za studente, zajedno sa suprugom Nataše Jokić-Begić, Draženom Begićem.

>Čega se bojala progresivna ljevica? Donosimo predavanje dr. Vukušića o porastu broja transrodne djece i mladih u RH

”Transseksualnost” i ”promjene spola” kao predmet istraživanja

Neki od znanstvenih radova koji vežu Jurin i Jokić-Begić su i oni koji se tiču ”tranrodnosti” i ”promjene spola”, primjerice ”Psihosocijalna prilagodba na operaciju promjene spola: kvalitativno ispitivanje i osobna iskustva šest transseksualnih osoba u Hrvatskoj” (Jokić-Begić, N., Lauri Korajlija, A., & Jurin, T. 2014. Časopis Scientific World, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/960745). Na ovom projektu sudjelovala je i feministica Anita Lauri Korajlija. Još jedan od istaknutijih radova je i ”Transseksualnost: Živjeti u pogrešnom tijelu?” (Jokić-Begić, N., Čikeš, A. B., Jurin, T., Lučev, E., Markanović, D., & Ručević, S. 2008. Liječnički Vjesnik, 130(9–10), 237-247.)

Rodna ideologija i ”promjena spola”

Ustavni sud Republike Hrvatske je prije dvije godine donio zakon koji omogućuje, kako odraslima tako i djeci,”promjenu spola” izjavom osobe da ”živi u drugom rodnom identitetu”. No prije donošenja takvog zakona, odnosno njegovog proglašenja ustavnim donesene su i neke smjernice oko ”promjene spola”. Te smjernice pisala je određena skupina ”stručnjaka” koji imaju iskustva u radu s ”transrodnim” osobama.

Na listi stručnjaka koji su radili s transseksualnim osobama, a navedeni su u ”Stručnim smjernicama za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu”, nalaze se i Nataša Jokić Begić i njen suprug psihijatar Dražen Begić. Spominje se i ime Tanje Jurin koja je surađivala na temi ”transrodnosti” s Jokić Begić u znanstvenom radu čija tematika je ušla u smjernice za ”promjenu spola”. Svjetonazorski, ideološki i ”znanstveno” Jurin je slika i prilika svoje mentorice Nataše Jokić Begić.

>U RH lista stručnjaka koja se nije mijenjala od 2015. traži promjenu spola za stotine djece i mladih

Liberalni seksualni odgoj

Tanja Jurin smatra da seksualni odgoj treba uvesti u škole i djecu od malih nogu učiti normalizaciji nekih seksualnih ponašanja te rodnoj ravnopravnosti.

”Roditelji bi djeci trebali otvarati teme seksualnosti i prije nego li ona sama dođu do njih da razotkriju svoju seksualnu orijentaciju. Moja djeca, inače, idu u vrtić i kad ih netko pita ‘imaš li curu’, ja dodam ‘ili dečka’, jer ih želim pripremiti da će biti u redu što god oni osjećali prema bilo kome”, kaže Jurin. Jurin kaže da dijete koje propituje svoj identitet ili već jasno osjeća da ima identitet koji ne odgovara njegovom tijelu, njemu treba pomoći. Kako mu pomoći, Jurin je s Jokić Begić već pokzala kroz svoj znanstveni rad o ”transrodnosti” i ”promjeni spola”.

”Spol je kromosomski determiniran, ali rodni identitet nije i ta poruka će mnogoj djeci biti kao melem na ranu, jer oni osjećaju da im je teško, da nešto nije u redu”, kaže Jurin. Sugerira i da su sve druge i drugačije znanstvene teorije poput one o lošim stranama rane seksualizacije djece ili zbunjivanja po pitanju rodnog identiteta, ustvari mitovi.

Dakle ona ne dopušta da postoji drugo mišljenje, ne prihvaća činjeničnost znanstvenih istraživanja o porastu rodne disforije među djecom i mladima kojima se nasilno kroz obrazovanje i druge načine gurala rodna ideologija ili porasta samoubojstava među djecom i odraslima koji su se podvrgli operaciji ”promjene spola” jer su na koncu iskusili i shvatili da operacija ne može ”promjeniti spol” jer spol nisu samo fizička obilježja osobe. Za nju su to mitovi, kako je navela u intervju za Tportal.

>Tomašević uvodi građanski odgoj u Zagreb tko je Boris Jokić, jedan od autora?
>Boris Jokić nudi se Plenkoviću za ponovno vođenje obrazovne reforme
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža