Irska će djeci od 16 godina omogućiti promjenu spola u dokumentima na temelju ‘rodnog samoodređenja’
25. svibnja 2017.

U Irskoj je trenutno u proceduri izmjena kontroverznog zakona o priznavanju “roda” kojom bi se osim onima starijim od 18 godina i djeci omogućila promjena spola u dokumentima.

Naime, Irska je 2015. godine donijela kontroverzni zakon o priznavanju “roda” kojii omogućuje promjenu spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave. Unatoč činjenici da se osoba rađa s određenim spolom – tijelo osobe je od samog začeća muško ili žensko te je ona, sukladno tome, muškarac ili žena, Irska je država donošenjem toga zakona službeno odlučila da tijelo nema nikakve veze sa spolom osobe.

> Irska ide korak dalje: uvode se najliberalnije odredbe o promjeni spolnog identiteta, progon neistomišljenika sve češći

Novi amandman, koji je trenutno u proceduri, donosi izmjene koje će omogućiti promjenu spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave djeci od16 godina, a djeci mlađoj od 16 godina uz dopuštenje roditelja i dva liječnika. Amandman je predložio irski senator Fintan Warfield, 26-godišnji LGBT aktivist i član lijeve nacionalističke stranke Sinn Féin, uz supotpise Davida Norrisa, nezavisnog senatora i LGBT aktivista, i Grace O’Sullivan, aktivistice organizacije Greenpeace i članice irske Stranke zelenih, te ga je potvrdio Gornji dom irskog parlamenta (Seanad Éireann). Amandman je stavljen u proceduru u kontekstu revizije zakona koja treba započeti u rujnu 2017. Nakon revizije zakona te ukoliko se amandman usvoji u Donjem domu (Dáil Éireann), nove odredbe bi trebale stupiti na snagu 2019. godine.

No, navedena mogućnost promjene spola u dokumentima na temelju izjave za djecu mlađu od 18 godina nije jedina radikalna izmjena u ionako već kontroverznom zakonu! Novi bi zakon omogućio i promjenu spola u dokumentima osobama koje smatraju da nisu ni muškarci ni žene. Dakle, ako zakon bude usvojen, tim osobama na osobnoj iskaznici ne bi  pisalo ni “muškarac” ni “žena” već nešto drugo, što sami žele, npr. “neopredjeljen”, “oboje” itd.

Poveznica za tekst amandmana (PDF):

http://www.oireachtas.ie/documents/bills28/bills/2017/4317/b4317s.pdf

Uvođenje “zakon o rodnom identitetu” kojim bi se omogućila promjena spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave poput onog u Irskoj, zastupaju i LGBT aktivisti u Hrvatskojudruge TransAid, Trans Parent, Kontra i Zagreb pride.

LGBT udruge su u travnju prošle godine na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova iznijele prijedlog da se u hrvatskom zakonodavstvu omogući promjena spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave, a zahtjev za priznavanjem “rodnog identiteta” uputile su istom odboru i na tematskoj sjednici u lipnju 2016. Također, SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Bojan Glavašević nedavno su u Hrvatskom saboru održali radni sastanak s aktivistima iz udruge Transparent upravo o toj temi.

Osim njih i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić već godinama koristi svoju poziciju za nametanje rodne ideologije te uvođenje propisa koji bi olakšali mogućnost promjene spola u osobnim dokumentima, a njezin savjetnik Nebojša Paunović zagovara mogućnost promjene spola na temelju obične izjave.

Više o aktualnim pokušajima nametanja ovakvih zakona u hrvatsko zakonodavstvo možete pronaći na poveznicama:

> Pročitajte kako Peđa Grbin, LGBT udruga i pravobraniteljica Ljubičić promoviraju rodnu ideologiju!

> Udruga TransParent traži biranje “rodnog identiteta” samoodređenjem – na temelju obične izjave

Zakon o priznavanju “roda” osim Irske donijele su još četiri države u svijetu – Argentina, Malta, Norveška i Danska. Najliberlaniji je zakon koji je donijela Norveška 2016. omogućivši promjenu spola u osobnim dokumentima osobama od 16. godine života te djeci mlađoj od 16 godina uz dopuštenje roditelja. Irska će novim izmjenama zakona iz 2015. otići i korak dalje od Norveške te će omogućiti promjenu spola u dokumentima i osobama koje smatraju da nisu ni muškarci ni žene.

> Norveška izglasala ‘rodno samoodređenje’ koje se ovog četvrtka razmatra i na odborima Hrvatskog sabora!

Društvene posljedice zakona o “rodnom identietu” su brojne, od kršenja ljudskih prava (ponajprije prava na slobodu savjesti i vjeroispovijesti te prava roditelja da odgajaju svoju djecu sukladno svojim uvjerenjima), nametanja promjene društvene svijesti i promicanja “rodne ideologije” u školama do omogućavanja muškaracima pristupa mjestima koja su im, iz objektivnih i očitih razloga, zabranjena (ženskih wc-a i svlačionica, ženskih skloništa i sl.).

Ratifikacijom sporne Istanbulske konvencije koju najavljuje premijer Andrej Plenković, Republici Hrvatskoj bi se nametnulo uvođenje termina “rod” u hrvatsko zakonodavstvo čime bi se otvorila vrata ovakvim praksama i donošenju spornog “zakona o rodnom identitetu”.

> Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

> UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža