Index objavio ispravak članka Gordana Duhačeka u kojem iznosi neutemeljene i neistinite tvrdnje o djelovanju UiO i dr. Željke Markić
28. rujna 2018.

Udruga U ime obitelji poslala je portalu Index.hr zahtjev za objavu ispravka nakon što je 20. rujna 2018. godine objavljen članak “Suđenje Bandiću razotkrilo kako Željka Markić financira svoje akcije”, autora Gordana Duhačeka, u kojemu se iznose neutemeljene i neistinite tvrdnje o djelovanju udruge U ime obitelji i dr. Željke Markić kao predsjednice udruge.

Portal Index.hr ispravak je objavio u cijelosti pod naslovom “U ime obitelji: Plakate iz suđenja Bandiću nismo naručili mi”.

Donosimo tekst ispravka:

“U članku ‘Suđenje Bandiću razotkrilo kako Željka Markić financira svoje akcije’ autor Gordan Duhaček iznio je niz neutemeljenih i neistinitih informacija o djelovanju udruge U ime obitelji i njene predsjednice, gđe Željke Markić, u cilju difamacije udruge i gđe Markić osobno. U nastavku slijede ispravci iznesenih neistinitih tvrdnji.

Tvrdnja: ‘No zato smo uspjeli doznati doista nevjerojatne stvari u vezi s tim kako se financiraju akcije desno-klerikalne udruge U ime obitelji i njene liderice Željke Markić, što je dosad bilo obavijeno velom tajnovitosti.’

Ispravak:

  1. Udruga U ime obitelji se svojim djelovanjem ne svrstava ni na koju stranu političkog spektra – niti lijevu, niti desnu, a njeni članovi i podupiratelji su hrvatski građani koji žele doprinijeti boljitku hrvatskog društva i zaštiti temeljnih ljudskih vrijednosti.
  2. U ime obitelji je udruga civilnog društva otvorena građanima različitih političkih stavova, vjeroispovijesti, nacionalnosti i dr., te ne zadovoljava niti jedan kriterij pojma ‘klerikalno’. Financiranje aktivnosti U ime obitelji transparentno je, u skladu sa zakonom. Udruga svake godine podnosi financijsko izvješće poreznoj upravi, a izvješća se mogu naći i nainternetskoj stranici udruge.

Tvrdnja: ‘To je odradila iznimno uspješno te joj je uspjelo da promijeni Ustav RH i u njega ubaci definiciju braka kao isključive zajednica muškarca i žene, ali hrvatska javnost nikada nije doznala detalje oko toga tko je cijelu tu kampanju financirao i koliko je sve to koštalo.’

Ispravak: Referendumska inicijativa U ime obitelji za ustavnu definiciju braka kao životne zajednice žene i muškarca objavila je – transparentno i u skladu sa zakonom – financijska izvješća o prikupljenim donacijama u dva navrata: 16. lipnja 2013. za razdoblje od početka prikupljanja potpisa do tog datuma, te 26. studenog 2013. – neposredno pred održavanje referenduma –  za razdoblje od 16. lipnja do tada. U prvom izvješću navedeno je kako je donacijama fizičkih i pravnih osoba prikupljeno 164.659,80 HRK, a prema izvješću iz studenog prikupljeno je 231.654,00 HRK, od čega je 70% donacija bilo od strane fizičkih, a 30% od strane pravnih osoba.

Tvrdnja: ‘Isto ponašanje prati i najnoviju Markićkinu inicijativu, pompozno nazvanu Narod odlučuje, čiji je cilj opet mijenjati Ustav RH i to tako da se ukinu stečena manjinska prava i da se promijeni izborni sustav u državi. Opet su novinari pitali kako je sve financirano i opet su dobili iste floskule o građanima te izmotavanja zašto se ne objavljuje detaljan financijski izvještaj s jasnim navođenjem imena i prezimena te pravnih osoba koje su donatori i u kojim iznosima.’

Ispravak:

  1. Građanska inicijativa Narod odlučuje je inicijativa koja okuplja niz udruga i pojedinaca koji već dugi niz godina ukazuju na potrebu za pravednijim izbornim sustavom kao ključem borbe protiv korupcije i zloupotrebe političke moći.
  2. Inicijativa Narod odlučuje ne ukida ‘stečena manjinska prava’, već izjednačava prava svih zastupnika sukladno preporukama Venecijanske komisije.
  3. Narod odlučuje transparentno je objavila 1. kolovoza izvještaj o volonterskom radu, donacijama i troškovima iz kojeg proizlazi da je inicijativa u potpunosti financirana donacijama, od čega je čak 96,62% financijskih sredstava donirano od fizičkih osoba, a 3,38% od pravnih osoba. Ne postoji nikakva zakonska obveza prema kojoj bi imena i prezimena te bilo koji drugi osobni podaci donatora morali biti objavljeni, štoviše, to je zabranjeno Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR), ukoliko nema privole od strane konkretne osobe.

Tvrdnja: ‘Misteriozno je i financiranje propagandnog portala Željke Markić Narod.hr, za koji se svako malo sakuplja novac, ali se redovito spominje i anonimni donator koji će dati jednak iznos novaca koliko dođe i od fanatičnih podržavatelja. Tko je taj velikodušni anonimni donator, naravno, ne znamo.’

Ispravak: Nije točno da je portal Narod.hr u vlasništvu U ime obitelji “misteriozno” financiran. Portal se, kao i udruga U ime obitelji, najvećim dijelom financira donacijama podupiratelja, te se u svemu po pitanju financija pridržava propisa. Donator(i), sukladno propisima, ima(ju) pravo da se njihova imena ne objavljuju u javnosti, dok porezna uprava ima sve potrebne podatke o svakom uplatitelju.

Tvrdnja: ‘No sada zahvaljujući suđenju Milanu Bandiću konačno znamo nešto više o tome kako Željka Markić financira svoje akcije. Primjerice, tiskanje plakata za Markićkin propali pokušaj referenduma o izbornom sustavu 2014. uopće nije plaćeno, doznali smo iz svjedočenja vlasnika tiskare koja je to obavila, Vinka Markulina.

(…)
Nije plaćeno ni Borisu Maleševiću preko čije tvrtke je dogovarano tiskanje jumbo plakata i snimanje radijskog spota.

(…)
Novac nisu dobili ni Radio Antena, Narodni radio i niti Enter. Nekadašnja šefica marketinga za te radijske stanice USKOK-u je izjavila da im udruga u Ime obitelji nije platila.’

Ispravak: Udruga U ime obitelji i dr. Željka Markić uredno ispunjavaju sve financijske obveze koje preuzimaju. Kao što je poznato iz suđenja, tisak letaka i plakata, kao i radijski spotovi usluge su koje nije naručila inicijativa “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, niti udruga U ime obitelji.“

Zahtjev u cijelosti pogledajte ovdje:

Izvor: narod.hr

Foto: Petar Jurčević, snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža