Iako su Slovenci to tri puta referendumom odbili, sud omogućio homoseksualcima ‘brak’ i posvajanje djece
15. srpnja 2022.

U petak, 8. srpnja, slovenski Ustavni sud je donio odluku kojom slovenski homoseksualci imaju “pravo na brak i posvajanje djece”. Zabrana je bila “nedopustiva diskriminacija istospolnih parova”, presudio je Sud.

Pozvani da odluče o dva slučaja istospolnih parova, ljubljanski suci su sa šest naprema tri glasa slovenskom parlamentu dali šest mjeseci da ispoštuje njihovu odluku. Ali su također dodali da je bit njihove presude trenutna primjena. “Ovo je za nas potpuna pobjeda nakon dugih napora civilnog društva”, slavila je Lana Gobec, predsjednica Legebitre, glavne slovenske LGBT udruge.

>U New Yorku više od 200.000 dolara potrošeno na predstave transvestita u školama

Također pozdravljajući odluku, Vlada premijera Roberta Goloba obećala je da će prijedlog zakona predstaviti u roku od “tjedan ili dva”. “Obećavamo da ćemo raditi na pripremi i usvajanju zakonskih izmjena što je prije moguće kako bismo osigurali jednaka prava za sve”, ustvrdio je Golobov pokret Sloboda lijevog centra.

Le Monde je ustvrdio da Slovenija “ponovno pokazuje rijetku progresivnost među bivšim istočnoeuropskim zemljama” i dodaje da su “njezini susjedi, poput Mađarske i Hrvatske, striktno upisali heteroseksualnu definiciju braka u svoje ustave, što je u oštroj suprotnosti s napretkom LGBT prava u zapadnoj Europi”.

Inače, Slovenci su na čak tri referenduma, održana 2002., 2012. i 2015., blokirali svaku redefiniciju braka te izjednačavanje istospolne veze i braka. Na zadnjem referendumu, Slovenci su s više od 60 posto glasova odbacili zakon koji dopušta “homoseksualne brakove” koji su zastupnici usvojili u ožujku 2015. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Le Monde

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža