HURO jednim dokumentom demantirao laži Sandre Benčić o mjeri roditelj odgojitelj
14. svibnja 2022.

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja obratila se javnosti glede požurnice koju zagrebačka gradska vlast uputila sudu koji odlučuje o zakonitosti ukidanja mjere roditelj odgojitelj te glede izjava saborske zastupnice Možemo Sandre Benčić. Također su se ogradili od djelovanja udruge Hrvatska mati koja u javnosti nastupa kao predstavnik roditelja odgojitelja.

> Sandra Benčić: Sve gluposti i laži na jednom mjestu!

> Berbić Lacko za Narod.hr o izjavama Dolenec: Odgoda ukidanja mjere pozitivna je za korisnike
> Koliko će roditelji odgojitelji čekati konačnu odluku suda? Evo što kažu odvjetnici

Priopćenja HURO u nastavku prenosimo u cijelosti.

Gradska vlast sadržajem požurnice sudu ponovo manipulira i to neprovjerenim podacima

HURO glede požurnice koju je sudu uputila gradska vlast poručuje:

“Koliko je važno kako je Visoki upravni sud prepoznao realnost nastanka štete (o čemu Grad Zagreb nije želio voditi računa prilikom izglasavanje štetne Odluke o izmjenama) za oko 5750 obitelji ako bi sporna Odluka stupila 1. svibnja na snagu, pokazuje njihova pravovremena reakcija donošenjem Rješenja o obustavi izvršenja Odluke.

Korisnici mjere su napokon malo odahnuli, ali gradska vlast nastavlja vršiti pritisak metodom revolucionara time što javnost putem medija obavještava kako upućuje požurnicu sudu s molbom da što prije donesu svoju odluku o zakonitosti, u kojoj Grad Zagreb ističe kako je sudskom obustavom izvršenja stvorena neizvjesnost kod korisnika i to kod onih koji su se zaposlili?!

Podsjetimo da su Odluke iz 2016. i 2018. definirale kako se pravo može koristiti kao nezaposlena osoba, dok je Odluka o izmjenama ove gradske vlasti dopustila zapošljavanje, ali njome svi korisnici s djecom starijom od 7g izgubili bi pravo na mjeru s 30.04.2022., a onim korisnicima s djetetom mlađim od 7g mjesečna novčana naknada smanjila bi se pet puta (na 1.000 kuna).

Izjava dogradonačelnice Dolenec u sklopu redovne konferencije 10. svibnja kako je grad zatrpan paničnim pozivima korisnika koji su se zaposlili je obmanjujuća i manipulativni pritisak prema javnosti i sudu u prvom redu zbog činjenice što, kako sama odgovara na pitanje novinarke, ne zna niti okvirno broj korisnika koji je prihvatio odredbu Odluke o izmjenama o zaposlenju uz istovremeno primanje novčane naknade kao RO.

Osnovna zadaća nadležnog ureda, osobito u situaciji kad je privremeno stopirano zaprimanje novih zahtjeva (s 5.9.2021.), a nakon objave sudskog Rješenja, bila bi kontrola korisnika oko poštivanja aktivne Odluke, dok o spornoj Odluci sud ne donese svoju konačnu presudu. Tražimo i vjerujemo kako će u sklopu Izvještaja koji gradonačelnik Tomašević ima obvezu podnijeti na sjednici Skupštine 26.05.2022. (na osnovi Zahtjeva koalicijskog partnera SDP-a), biti predočeno o kojem broju osoba koje i dalje zadovoljavaju uvjete za korištenjem prava na mjeru RO se radi.

Time su dužni revidirati oko 5720 predmeta kontrolom prema HZMO-u, kao i u e-Matici vrtićke djece kako bi eliminirali dio njih koji od 1.5. više ne zadovoljavaju uvjete za pravo na novčanu naknadu, a koji sami nisu podnijeli Zahtjev za prekidom prava na mjeru RO, jer sudski je na snazi Odluka iz 2018., odnosno 2016. Ističemo kako je HURO, mjesecima kroz medijske istupe i kanalima informiranja savjetovao svoje članove i davao preporuku da se ne zapošljava, ako nije nužno, da se korisnici strpe,  jer smo vjerovali kako će sud reagirati na vrijeme, a konačnu odluku o čekanju, donio je svaki pojedinac za sebe. Kako je svatko za sebe donosio odluku ući uopće u mjeru ili napustiti ju u nekom trenutku, tako su neki i u mjesecima aktivne Odluke o izmjenama (22.12.2021.-30.04.2022.) samostalno donosili odluku zapošljavati se ili ne.

Dakle, važnost je ipak na tome da sigurno oko 5500 korisnika nije zvalo grad, jer su uz strpljenje zadovoljni reagiranjem suda koji je prihvatio naš prijedlog odgode dok u miru prouče priloženu opsežnu dokumentaciju svih podnositelja kao i dokument Obrazloženje Grada Zagreba, za što im treba vrijeme, a sve do tada, do konačne odluke o zakonitosti, korisnici nisu u neizvjesnosti već u miru.

Našim reagiranjem, te anketom koja je među naše članove korisnike mjere puštena prije 24 sata i za sada je jedini relevantni pokazatelj, jer odaziv korisnika prikazuje i dokazuje ovo što gornjim tekstom tvrdimo: malen je udio korisnika koji je bio zaposlen uz mjeru RO i zaista jedino može i mora biti naglasak na tisuće i tisuće korisnika koji sada nisu u neizvjesnosti!

> Prof. Akrap o manjem broju prvašića: ‘Pad stanovništva nije ideološki, nego problem opstanka’

> Šterc komentirao odluku suda i poručio: Mjeru roditelj-odgojitelj treba provesti na nivou cijele Hrvatske

HURO zastupnici Benčić: Zastrašujuće je ako Benčić i u Saboru ovako govori o temama o kojima ne zna ni osnovne stvari

Glede istupa saborske zastupnice Možemo Sandre Benčić, HURO je priopćio:

“Prilikom gostovanja saborske zastupnice Sandre Benčić u studiju N1 televizije, na pitanja i potpitanja izvrsne novinarke Ive Puljić Šego oko teme roditelj odgojitelj, Benčić je davala takve odgovore i objašnjenja da je zastrašujuće ako i u Saboru tako brani neke teme o kojima nema pojma ili svjesno i ciljano iznosi neistine i prikazuje se stručnom za temu o kojoj očito ne zna osnovne stvari, a kamoli detalje.

“Rješenja, kao akt uprave, nikad nisu dobili”, kazala je. Zaista, gospođo Benčić?! A što je to na fotografiji u sklopu ovog članka? I tako nekoliko tisuća takvih akata. Neki korisnici imaju Zaključke, da, ali ni to nije “milost Božja jednog čovjeka (op.a. pok. gradonačelnika), već akt na osnovi važeće Odluke gradske Skupštine. Mjera nije Bandićeva, već ju je izglasala tadašnja gradska vlast. A sada ju ne ukida (samo) gradonačelnik Tomašević, već to čini koalicija Možemo i SDP većinom glasova u zagrebačkoj Skupštini, a sve bez stručne analize, bez ozbiljnog propitkivanja zakonske podloge, bez dokazivanja kako novaca nema, već ideološki jer vam se kao može – udarimo na najslabije.

Stavimo li na stranu upitnu retroaktivnost o čemu će vijeće na Visokom upravnom sudu raspravljati i donijeti svoju konačnu odluku, a koja je Statutom Grada Zagreba i Zakonom zabranjena, te pustimo i taj dio kako to nisu prava, pa aktualna gradska vlast smatra kako sud uopće ne treba raspravljati o podnescima, ali izjava kako korisnici nemaju Rješenja, to je najnovija parola iz kuhinje floskula koje mjesecima moramo slušati od strane nesposobne gradske vlasti koja verbalno migolji kada ih se argumentirano pita ili prozove, a sve zbog njihovog startnog stava “lako ćemo”.

Gospođo Benčić, dio korisnika ima Rješenje (pogledati sliku primjerka, te koliko se puta kroz taj akt provlači pojam pravo), koje navodi čak i na osnovi kojeg zakona je u konačnici doneseno to Rješenje, tj. priznato pravo na novčanu pomoć – Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi!

Ako i kad sud odluku grada proglasi nezakonitom tko će snositi posljedice za pogrešne odluke, tko će snositi odgovornost?!

Već do sada su nanizali dovoljno pogrešaka i propusta oko tematike i problematike roditelj odgojitelj, pa evo prijedloga: nije sramota već sada kazati “pogriješili smo, ispričavamo se”.

HURO se ogradio od postupaka udruge Hrvatska mati: Potencijalno štete roditeljima odgojiteljima

HURO se ogradio od sadašnjih postupaka udruge Hrvatska mati koja istupa kao predstavnik roditelja odgojitelja.

HURO poručuje:

Javno se ograđujemo od sadašnjeg djelovanja Udruge Hrvatska Mati, koja istupa kao predstavnik roditelja odgojitelja. Svojim aktivnostima ne pridonose zaštiti istih (nisu krenuli pravnim putem, na sud nisu predali zahtjev), a nekim svojim postupcima čak bi mogli nanijeti štetu korisnicima mjere. Najavom današnjeg sastanka kod dogradonačelnice Dolenec na svoje traženje (obavijest ste dobili – “ili sud ili najveća ovrha nad gradom”), u situaciji kad je Visoki upravni sud RH reagirao i to u korist roditelja odgojitelja, oni djeluju nerazborito i nikako zaštitnički prema korisnicima.

Gradska vlast niti u jednom trenutku do sada nije izjavila kako neće podmirivati obveze prema aktivnoj Odluci o RO i prema sudskoj odredbi, tako da prijetnja gradu stvara pogrešnu sliku o situaciji i o korisnicima. Legalno je djelovati, ali kao novoosnovana udruga, u odnosu na HURO koji okuplja najveći broj korisnika mjere roditelj odgojitelj, ukazujemo kako ne djeluju zaštitnički, već čak kontraproduktivno, jer indirektno napadaju sud, što bi više bilo u skladu s aktivnostima gradske vlasti i smatramo to potencijalnom štetom za korisnike prava na mjeru roditelj odgojitelj.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža