Honduras promijenio Ustav i nerođenoj djeci dao ista prava kao i rođenoj
4. veljače 2021.

Kako je izvijestio Breitbart News, 28. siječnja Honduraški nacionalni kongres ratificirao je ustavne reforme koje eksplicitno zabranjuju pobačaj iz bilo kojeg razloga, priznajući da nerođeni imaju ista temeljna prava kao oni koji su već rođeni.” Članak 67 Ustava do sada je glasio: “Nerođeni će se tretirati kao i rođeni za sva prava koja su im dodijeljena u granicama utvrđenim zakonom.”, a tome se sada pridodao i sljedeći tekst: “Zabranjeno je i ilegalno da majka ili treća stranka prakticira bilo kakav oblik prekida nerođenog života – njegov život se mora poštovati od začeća.

Ovu izmjenu Ustava osudili su Ujedinjeni narodi, Europski parlament i mnogi drugi.

Honduraški kongres glasovao je 21. siječnja 2021. o izmjeni Ustava sa svrhom da bolje zaštiti život nerođene djece. U glasovanju u omjeru 88-28 zakonodavci su morali imati 75-postotnu većinu kako bi izmijenili ustavni članak koji bi dao nerođenoj djeci legalan status osobe. Trenutno je potrebna dvotrećinska većina kako bi se provele ustavne promjene. Mjere za zaštitu života nerođene djece još uvijek moraju biti ratificirane drugim glasovanjem sljedeće godine, ali, prema BBC-u, prošlotjedno glasovanje bilo je znak da mjera ima jasnu potporu.

Na izmjenu ustava odlučili su se nakon što je Argentina legalizirala pobačaj

Honduras ni do sada nije dopuštao namjerno izazvani pobačaj ni iz kojeg razloga. On je ondje zabranjen od 1982., a upotreba hitne kontracepcije je također zabranjena. Godine 2017. zakonodavci su pokušali dekriminalizirati namjerni izazvani pobačaj u slučajevima silovanja, incesta ili rizika za život majke ili djeteta, ali ta mjera nije prošla, piše liveaction.com.

BBC napominje da su zakonodavci u Hondurasu odlučili poduzeti akciju da zaštite pravo na život nakon što je Argentina izglasala legalizaciju pobačaja u prosincu 2020. Oni ovu mjeru nazivaju “štitom protiv pobačaja”.

“Svako ljudsko biće ima pravo na život od trenutka začeća” – rekao je kongresnik Mario Pérez koji je prvi predstavio ovu mjeru.

UN vrši pritisak na države da liberaliziraju zakone o pobačaju

Prije glasovanja Ujedinjeni narodi, koji inače vrše pritisak na države koje štite život nerođenih da liberaliziraju zakone o pobačaju, oglasili su se protiv ove mjere za zaštitu života tvrdeći da je “taj zakon alarmantan. Umjesto poduzimanja koraka prema u upotpunjavanju temeljnih prava žena i djevojaka, zemlja radi korak nazad.”

Međutim, pobačaj ne pomaže ženama i djevojkama niti ih podiže iz siromaštva ili teških životnih situacija. Umjesto toga, on im dodaje traumu koja ih može staviti u povećan rizik ovisnosti o drogi i alkoholu, depresije i suicidalnih misli. Pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi i edukaciji je stvarna beneficija za žene i djevojke.

Narodi Srednje i Južne Amerike većinom štite pravo na život nerođene djece, međutim, sve veći pritisak od Ujedinjenih naroda i industrije pobačaja poput Planned Parenthood Internationala (međunarodna organizacija Planiranog Roditeljstva) doveo je do toga da su neki, narodi koji su se zalagali za zaštitu života, legalizirali pobačaj.

Poput Hondurasa, Nikaragva, El Salvador i Haiti ne dopuštaju pobačaj. Međutim, Kuba, Urugvaj, Guyana i Argentina sada dopuštaju pobačaj tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Izazvani pobačaj je legalan prvih 12 tjedana trudnoće u Mexico Cityju i državi Oaxaca, ali Mexico još nije legalizirao namjerno izazvani pobačaj u cijeloj zemlji.

Izvor: narod.hr/liveaction.com/Bretbart.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža