Hod za život u Zagrebu i Vinkovcima: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta
22. svibnja 2023.

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u Vinkovcima i Zagrebu.

„Okupljamo se u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, jer pravo na život je temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava! Hod za život, obitelj i Hrvatsku predstavlja zalaganje za temeljna ljudska i građanska prava – svakog čovjeka i svih ljudi!

Ovaj snažan pokret koji je i ove godine okupio tisuće i tisuće ljudi diljem Hrvatske, pokazuje kako je više nego ikada, potrebno stati u obranu svakog ljudskog života, počevši od onog najnezaštićenijeg – života nerođenog djeteta u utrobi svoje majke! To nas raduje, to je ustvari i očekivano, jer to je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti. Želimo da sve ove navedene činjenice i ova stvarnost budu poznate svakoj ženi i svakom muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca!

Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju!

Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! Nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Statistike pokazuju da su 2/3 žena koje su počinile pobačaj, to učinile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. Pobačaj nije ljudsko pravo ali pravo na život jest temeljno ljudsko pravo – zaštićeno 3. člankom UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima. Pobačaj nije zdravstvena skrb za žene – ali zdravstvena skrb jest štititi život svake žene i svakog nerođenog djeteta.

>Zagrebački Hod za život: Na tisuće ljudi, nevjerojatna svjedočanstva i snažne poruke – recite DA životu!

Za žene skrbimo tako što ćemo im osigurati svaki oblik ekonomske, društvene i socijalne zaštite, kako bi u miru i sigurnosti mogle uživati u prvih devet mjeseci života svoga djeteta”, priopćeno je ih Hoda za život.

Hod za život u Zagrebu

”Hvala svima koji ste svojim dolaskom rekli DA životu gradeći ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku!”, istaknule su u današnjim govorima Antonela Perić i Marija Romić, članice organizacijskog tima Hoda za život u Zagrebu.

Danas smo u Zagrebu mogli čuti i dva snažna, dojmljiva svjedočanstva. Osobno iskustvo majke Ivane Vrdoljak, koja je unatoč izostanku podrške oca djeteta, odlučila roditi predivnog dječaka Roka.https://youtube.com/shorts/q5aW6kQ1n-E?feature=share

Ivana i Robert Kovačić u Zagrebu su iznijeli svoje osobno iskustvo pokušavajući se godinama realizirati kao biološki roditelji, o putu posvojenja i radosti koju je u njihovu obitelj unio njihov sin! Majka njihovog posvojenog sina, suočena iznimno nepovoljnim životnim okolnostima, donijela je hrabru odluku – odlučila je djetetu dati život i budućnost!

Danas su Ivana i Robert iskazali svoju neizmjernu zahvalnost upravo prema biološkoj majci njihovog sina, koja se unatoč okolnostima i pritiscima ipak odlučila za život, dajući budućnost i nadu njihovom djetetu. Dala mu je priliku da bude voljen i da voli, da bude dio njihove obitelji, koja više ne može zamisliti svijet u kojem on ne postoji. Svojim svjedočanstvom željeli su pokazati da postoji alternativa, postoji mnogo obitelji poput njihove koji čeznu postati roditelji, pružiti ljubav, dom i prihvaćanje.

Vinkovci

Ove subote, drugu godinu za redom, za zaštitu svakog života, hodalo se, osim u Zagrebu, i u Vinkovcima. U ozračju radosti i veselja, djeca, mladi, obitelji, djedovi i bake poslali su jasnu poruku – svaki život je važan!

Ivan Ćaleta, koordinator Hoda za život u Vinkovcima, istaknuo je da su se građani okupili potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci. ”Okupljeni smo oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem. Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svoga djeteta i svih nas, cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga.

          Foto: Irena Mesaroš
Foto: Irena Mesaroš
Foto: Ana Božić
Foto: Ana Božić
Foto: Stjepan Matezović

Foto: Ana Božić

Foto: Irena Mesaroš

I stoga želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!

Jer što će nam sva prava, ako nije omogućeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Kako nerođenog djeteta, rođenog, mladog, starog, tako i naših djedova i baka. Jer svaki život je vrijedan! Svaki život oplemenjuje!

I to zna svaki medicinski fakultet u Hrvatskoj, to je znanstvena činjenica. Već od 18. dana imali smo srce koje kuca, od 8. tjedna formirani su nam svi organi, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol! Zato pozivam sve nas, samo dajmo ljubav… Svaki dan”, naglasio je Ćaleta.

>Hod za život u Vinkovcima završio kolom i porukom obitelji Herceg: Želimo Slavoniju i Hrvatsku koja štiti i brani život

Danas smo u Vinkovcima mogli čuti i osobno iskustvo obitelji Herceg, Katarine i Vedrana, roditelja troje djece, koji su odlučili ostati u Hrvatskoj, u predivnoj i plodnoj Slavoniji.

”Slavonija je stradala ratom i naši očevi su iznijeli najveći teret i križ u teškim ratnim situacijama. Oni su hrabrim srcem, ljubavlju i žrtvom štitili naše živote u ratu. Mi smo pozvani na drugi način, ali isto tako hrabrim srcem i vjerom, boriti se za pravo svakog čovjeka na život – od začeća do prirodne smrti. Hvala svim liječnicima, ginekolozima i medicinskim sestrama koji koriste priziv savjesti držeći se znanstvenih činjenica – da kad se brinu o trudnici – imaju 2 pacijenta – majku i dijete. Želimo Slavoniju i Hrvatsku koja štiti, voli i brani svaki ljudski život“, istaknula je obitelj Herceg.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku po gradovima, kroz mjesec svibanj i lipanj 2023. 

• Slavonski Brod i Imotski – 06. svibnja 2023.

• Osijek i Zadar – 13. svibnja 2023.

• Vinkovci i Zagreb – 20. svibnja 2023.

• Varaždin, Knin i Metković – 03. lipnja 2023.

• Sisak, Rijeka i Split – 17. lipnja 2023.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža