U ime obitelji

Hasanbegović o gaženju referendumske odluke hrvatskog naroda o braku

Hasanbegović o gaženju referendumske odluke hrvatskog naroda o braku

“Riječ je isključivo o namjeri da se kriomice izvan fokusa javnosti i merituma rasprave, među ostalim, i u ovaj zakon, a ovo je tek početak, penetriraju odredbe dvojbenog zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola, kojima je kao što se sjećamo – pogažena referendumska volja hrvatskoga naroda kojom je u Ustav unesena odredba o braku kao isključivoj zajednici muškarca i žene“, upozorio je saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, Klub zastupnika Domovinskog pokreta, na gaženje referendumske odluke hrvatskog naroda o braku i penetraciji Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Zakon o općem upravnom postupku.

Sabor je u srijedu po hitnom postupku raspravio izmjena Zakona o općem upravnom postupku (ZUP), a kao razlog navedeno je kako bi se uporabom informacijsko-komunikacijske tehnologije, ubrzali i pojednostavili upravni postupci, a korištenjem elektroničke komunikacije smanjili troškovi te povećala učinkovitost.

“Osvrnut ću se na jedan moment koji nitko prije mene nije uočio, ključna dvojba koja se postavlja s ovim zakonskim prijedlogom zašto ovi zakoni idu u hitni postupak, prvo i drugo čitanje“, uvodno je istaknuo Hasanbegović, zapitavši – čemu žurba?

“Iz ocjene stanja i obrazloženja osnovnih pitanja na prvi pogled se neupućenom može učiniti da je Vlada motivirana isključivo porivom informacijsko-komunikacijsko tehnološke naravi i idealom digitalizacije. S obzirom na razvoj tehnologije i potrebe za ubrzanjem upravnih postupaka od kojih se neki po trajanju mogu poistovjetiti sa sudskim postupcima potrebne su sveobuhvatne, ne samo kozmetičke izmjene. Predložene izmjene, tj. dopune, mogle bi bez sumnje djelomice ubrati tijek upravnih postupaka, ali samo za informatički pismene osobe, dok će ostatak pučanstva, na žalost, morati nastaviti kolokvijalno rečeno obijati šaltere u nastojanju djelotvornog ostvarivanja svojih prava, poglavito upravnim postupcima pred našim upravnim tijelima županijama, gradovima i općinama. Po mome sudu stvari jedini razlog za žurbu je na drugoj strani i nema nikakve veze s digitalizacijom. Budimo jasni, riječ je isključivo o namjeri da se kriomice izvan fokusa javnosti i merituma rasprave, među ostalim i u ovaj zakon, a ovo je tek početak, penetriraju odredbe dvojbenog zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola, kojima je kao što se sjećamo – pogažena referendumska volja hrvatskoga naroda kojom je u Ustav unesena odredba o braku kao isključivoj zajednici muškarca i žene. Faktički u značajnoj mjeri tim je zakonom, nazovimo ga Lex Bauk, životno partnerstvo izjednačeno s brakom, a otišlo se i korak dalje izjednačavanjem tzv. neformalnog životnog partnerstva s izvanbračnom zajednicom iz Obiteljskog zakona. Zapravo jedina razlika u faktičkom izjednačavanju ta dva instituta, bio je izostavljanje mogućnosti posvajanja djece zbog rezolutnog tadašnjeg SDP-ovog protivljenja mogućnosti posvajanja djece od istospolnih parova. Tada je to bio rezolutan stav, pretpostavljam da su u međuvremenu kolege evoluirali”, podsjetio je, između ostalog, Hasanbegović.

Hasanbegović je odgovarajući SDP-ovom Arsenu Bauku poručio da je SDP postao nepotrebna stranka jer hrvatska ljevica ima svoga novoga vođu koji se zove Andrej Plenković, koji nastavlja SDP-ove političke ciljeve.

“Vlada magistra Plenkovića samo organski nastavlja vašu zakonodavnu djelatnost i vaše političke ciljeve. I ako se pitate zašto se u političkom smislu SDP nalazi u ovakvoj situaciji – zato jer sve vaše politike provodi vlada magistra Plenkovića i vi ste samim tim postali nepotrebna stranka jer hrvatska ljevica ima svoga novoga vođu koji se zove Andrej Plenković, a iz prikrajka ga vreba ne SDP – već druga grana jednoga globalnoga gibanja koja se franšizno ovdje zove Možemo”, zaključio je Hasanbegović.

Izvor: narod.hr