U ime obitelji

GONG-ov portal Faktograf odlučivao bi o tempu objave informacija na portalu Narod.hr

GONG-ov portal Faktograf odlučivao bi o tempu objave informacija na portalu Narod.hr

GONG-ov portal Faktograf.hr ponovno pokušava smanjiti doseg objava portala Narod.hr na Facebooku. Ovaj put prijavom za “djelomično netočne informacije” u člancima pod naslovom “Bulj: ‘Nema nikakvog razloga da Peović i Tomašević iz ‘Možemo’ bježe od činjenice da im je Emil Tedeschi financijer’”  i  “Peović o informacijama da ih financira Tedeschi: ‘Za moguće financiranje Možemo od strane Tedeschija, pitajte Tomaševića’”.

Narod.hr žalio se na ovaj pokušaj cenzure i utjecaja na uredničku politiku portala, a žalbu možete pročitati u cijelosti ovdje:

“Poštovani,

ne slažem se s ocjenom koju je Faktograf.hr dodijelio Narod.hr-u te je želim osporiti.

Faktograf.hr 3.8.2020. ocijenio je kao “djelomično netočno” sadržaje  “Bulj: ‘Nema nikakvog razloga da Peović i Tomašević iz ‘Možemo’ bježe od činjenice da im je Emil Tedeschi financijer’”  i  “Peović o informacijama da ih financira Tedeschi: ‘Za moguće financiranje Možemo od strane Tedeschija, pitajte Tomaševića’” objavljene na portalu Narod.hr i FB stranici Narod.hr.  Referenca na provjeru objavljenu na Faktografu je tekst: “Ne, Emil Tedeschi nije financirao zeleno-lijevu koaliciju”.

Točnost dodijeljene ocjene osporavam iz sljedećih razloga:

1. Portal GONG-a Faktograf odlučivao bi koga Narod.hr smije prenositi

Članci objavljeni na portalu Narod.hr preneseni su s Facebooka i portala dnevno.hr kao prva informacija o mogućem financiranju. Narod.hr smije, u skladu s uredničkom politikom, birati izvore s kojih prenosi vijesti.

Djelomično netočno bi bilo da smo krivo prenijeli  riječi saborskog zastupnika Mire Bulja ili zastupnice Katarine Peović, a označavanje točnog prenošenja nečijih riječi “djelomično netočno” nije ništa drugo nego pokušaj cenzure.

U članku “Bulj: ‘Nema nikakvog razloga da Peović i Tomašević iz ‘Možemo’ bježe od činjenice da im je Emil Tedeschi financijer’” prenesen je status zastupnika Bulja s Facebooka.

U članku “Peović o informacijama da ih financira Tedeschi: ‘Za moguće financiranje Možemo od strane Tedeschija, pitajte Tomaševića’” iznesene su informacije koje su objavljene na portalu dnevno.hr , ali i druga strana, izjava zastupnice.

Narod.hr, kao i ostali portali, u skladu s uredničkom politikom, sam bira čije će riječi prenositi.

2. Portal GONG-a Faktograf odlučivao bi o tempu objave informacija

Portal Narod.hr nastoji o svakoj važnoj temi, kao što je ova, dobiti što više informacija i graditi priču. Naše je pravo odlučiti koji će tempo rada na priči biti i kad ćemo informacije objaviti.

Na Narod.hr-u objavljena su financijska izvješća koalicija i kandidata koji su se u srpnju natjecali za Hrvatski sabor, u članku “Objavljena financijska izvješća: Evo koliko su stranke potrošile za promidžbu za parlamentarne izbore”, u kojem se jasno navodi:

“Iako se proteklih dana u medijima pojavila informacija da je tu zeleno-lijevu koaliciju, financirao Emil Tedeschi, potvrde za to nema na popisu od 341 donatora. Većina donacija iznosi po nekoliko stotina kuna, malo je onih u tisućama, najveća iznosi 20 tisuća i samo je jedna takva. “

Također, s portala Narod.hr poslali smo upit Atlantic grupi i njihov smo odgovor i objavili u članku “Evo što su nam odgovorili iz Tedeschijeve Atlantic grupe o financiranju koalicije Možemo, Zagreb je naš, Za grad, Orah, Nova ljevica i Radnička fronta”.

Iz ovoga je jasno da smo objavili sve informacije do kojih smo uspjeli doći, ali tempom koji ne ovisi o Faktograf.hr-u ili GONG-u nego o uredničkoj politici portala.

Zbog svega navedenog smatramo ovu prijavu cenzurom portala Narod.hr i utjecajem na njegovu uredničku politiku.

Molimo da razmotrite razloge osporavanja i povučete ocjenu “djelomično netočno”. Molim vas za povratnu informaciju o uklanjanju ocjene. Kontaktirajte nas i za eventualna dodatna pitanja”.

Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku 

Drugi slučaj: GONG-ov portal cenzurirao raskrinkavanje lažne vijesti o pobačaju u Sloveniji 

Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea

Peti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr zbog 500 potpisnika Deklaracije protiv širenja klimatske histerije

GONG-ov portal Faktograf uoči izbora prijavljuje članke Narod.hr-a – da bi smanjio FB doseg

U međuvremenu, Faktograf je od Narod.hr-a zatražio da osporavanje ocjene ili ispravak ocjene podnese u propisanoj formi, koja se nalazi na njihovim stranicama, što smo i učinili.

Ideološke procjene sadržaja

Portal koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo, ako usporedite sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Međutim, time se pozabavio GONG. No, umjesto da provjerava prenose li pojedine vijesti činjenice, GONG-ov portal se u slučaju Narod.hr upustio u ideološku ocjenu njihova sadržaja, pa su vijesti koje se ne slažu s tumačenjem GONG-ova portala dobile negativnu ocjenu. Bili su to tekstovi o komunističkim zločinima, a ranije su bili i na temu pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeacea i napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019.

HND i GONG pokrenuli internetsku stranicu Faktograf.hr: Nije li to najbolji znak da SDP gubi izbore?

Svakog čovjeka zainteresiranog za slobodu govora i mišljenja u Hrvatskoj trebala bi zbrinuti činjenica da udruga koja se bavi slobodama govora i medija te građanskim slobodama – GONG, nastoji smanjiti doseg vijesti pojedinih portala, odnosno cenzurirati ih, jer im se ne sviđaju njihove tvrdnje i stavovi.

Izvor: narod.hr