Godina dana od ukidanja Roe vs. Wade: Gase se klinike za pobačaje, države postaju pro life; broj rođenih raste
27. lipnja 2023.

Na ogromnom području SAD-a, od granice s Teksasom do Zapadne Virginije, abortus je u  u potpunosti ukinut. Rezultat je to ukidanje ustavne zaštite pobačaja koja je bila na snazi u SAD-u do prije godinu dana kada je ukinuta presuda Roe vs. Wade.

Blok od 10 država koji uključuje veći dio juga, zajedno s nekolicinom drugih država, poput Dakote i Idaha, zabranio je pobačaj u svim fazama trudnoće uz ograničene iznimke, javlja Life site u velikoj analizi povodom prve godišnjice ukidanja presude Roe vs Wade.

Pro life zakoni

Podaci o rođenju već pokazuju da zakoni spašavaju živote, uključujući i Teksas, gdje je stopa nataliteta prošle godine poraslo za 4,7 posto, a sve veći broj izvješća pokazuje da žene biraju život u državama sa zabranama, često uz pomoć pro-life centara za trudnoću.
Druge države mogle bi uskoro početi provoditi stroge pro-life zakone, s gotovo potpunim zabranama pobačaja koji se vode u Arizoni, Indiani, Utahu i Wyomingu, gdje se 2019. godine dogodilo više od 23 000 pobačaja.

>Što se događa oko pobačaja u američkim saveznim državama nakon povijesnog pada Roe vs. Wadea?

Drugih pet država koje bilježe gotovo 140.000 pobačaja godišnje donijele su barem zakone o ‘otkucajima srca’, koji zabranjuju pobačaj nakon otprilike šest tjedana i pokazalo se da smanjuju pobačaje za više od 60%.

Godišnje 200.000 pobačaja manje?

Državni zakoni bi u konačnici mogli izbrisati nevjerojatnih 200 000 pobačaja ili više svake godine.

Pro-liferi su se suočili s nekim neuspjesima, poput katastrofalnih mjera u Michiganu i Kansasu. Ali godinu dana nakon, ima puno razloga za uzbuđenje.

Možda će vas zanimati

Pet razloga zašto je Vrhovni sud SAD-a promijenio svoje pravno shvaćanje o pobačaju

Dopuštanje pobačaja napravilo je kratki spoj demokratskoga procesa

Preokret u predmetu Roe protiv Wadea imao je brz i razoran utjecaj na industriju pobačaja u velikom dijelu Amerike, ostavljajući gotovo jednu trećinu zemlje bez ustanova za pobačaje.

Gašenje klinika za pobačaje

>Sudac koji je srušio Roe v. Wade: ‘Vjerska sloboda često je pitanje života ili smrti’

Unutar dva tjedna nakon odluke Vrhovnog suda prije godinu dana, najmanje 49 centara za pobačaje prestalo je s izvođenjem pobačaja ili su se u potpunosti zatvorili jer su u nekoliko država na snagu stupili pro-life zakoni.

Do listopada 2022. je taj broj porastao na 66, s 26 objekata koji su zauvijek zatvoreni, uključujući 11 samo u Teksasu, prema izvješću instituta Guttmacher koji se zalaže za pobačaj.

Organizacija Operation Rescue izbrojala je 88 ustanova koje su prekinule izvoditi pobačaje ili su ih trajno zatvorene, što je rezultiralo najmanjim brojem centara za pobačaje u SAD-u od 1970-ih.

>Indiana najveća pro-life država SAD-a: Ovako su zaštitili život nakon ukidanja ‘Roe v. Wade’

“Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti u 2023. godini jer sve više državnih zakonodavnih tijela prihvaća pro-life zakone za zabranu ili striktno ograničavanje pobačaja.”

Studija iz 2022. koju su proveli istraživači s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu predviđa da bi se do 202 ustanove za pobačaje – 26 posto ukupnog broja u zemlji – mogle zatvoriti nakon preokreta u predmetu Roe protiv Wadea.

>Krajnje militantna ljevičarska skupina Jane’s Revenge preuzela odgovornost za napade na pro-life organizacije

Zatvorena najveća ‘tvornica pobačaja’

Među njima je mega-centar Planned Parenthooda u Houstonu, nekadašnja najveća tvornica pobačaja u Sjevernoj Americi. U šesterokatnom objektu od 78 000 stopa — strateški smještenom oko crnačkih i latinoameričkih četvrti — svake su godine izvršene tisuće pobačaja i izmijenjeni postupci za prikupljanje “netaknutih leševa fetusa”, kako je otkrio Center for Medical Progress 2015. Web stranica Planned Parenthood sada kaže da centar “u ovom trenutku nije u mogućnosti pružiti usluge pobačaja.”

Whole Woman’s Health Alliance, još jedan ozloglašeni lanac klinika za pobačaje najavio je nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud preinačio presudu Roe protiv Wadea, da će zatvoriti sve svoje četiri lokacije u Teksasu, od kojih je jedna u međuvremenu postala pro-life centar.

Grupa je također zatvorila lokaciju u Indiani ranije ovog mjeseca.

U Mississippiju, Jackson Women’s Health Organization zatvorila je svoja vrata prošlog ljeta. Sada je to trgovina luksuznog namještaja.

U Wisconsinu je klinika za pobačaje ”Dennis Christensen” zatvorila svoju podružnicu u Milwaukeeju.

Ostali zatvoreni objekti uključuju Southwestern Women’s Surgery Center, koji je bio najveći centar za pobačaje u Dallasu. Vodio ga je Curtis Wayne Boyd koji je izvodio kasne pobačaje i koji je svojedobno na pitanje “Ubija li?”, odgovorio: ” Da. Znam to”,

Teksaški ambulantni kirurški centar u Houstonu, gdje su bivši zaposlenici optužili Douglasa Karpena, zvanog “Gosnell iz Teksasa”, za usmrćivanje rođenih beba koje su preživjele pobačaj, bio je na popisu za prodaju prošle godine.

>U SAD-u u manje od dva tjedna zatvoreno gotovo 50 klinika za pobačaje

Neki pobornici pobačaja, poput Christensena, otvorili su nove ustanove u drugim državama koje štite pobačaj, uključujući Illinois i Colorado. Whole Women’s Health i Jackson Women’s Health Organization preselili su se u Novi Meksiko.

Zaustavljeni su deseci tisuća pobačaja

Doista, nedavni podaci pokazuju da su pro-life zakoni koji su stupili na snagu u posljednjih godinu dana zaustavili desetke tisuća pobačaja, i dok su pobačaji naglo porasli u nekim državama koje ih nisu zabranile, nacionalna stopa sveukupno se smanjila.

U listopadu su podaci koje je prikupio #WeCount iz centara za pobačaje i bolnica pokazali da je broj pobačaja pao za 10 000 diljem zemlje u prva dva mjeseca nakon preokreta u slučaju Roe protiv Wadea.

Tijekom tog razdoblja broj pobačaja pao je za oko 22 000 u više od dvadesetak država, prvenstveno u onima sa zabranama, ali se povećao za oko 12 000 u drugim državama, što znači da većina žena očito nije zaobišla pro-life zakone putujući izvan države.

Rođenja u Teksasu porasla su za više od 5000 između ožujka i srpnja 2022. nakon što je država počela provoditi zakon o otkucajima srca prošlog rujna.

Možda će vas zanimati

Američki biskupi nakon što je ukinuta ustavna zaštita pobačaja u SAD-u: Zahvaljujemo Bogu

Osim Alabame, postoji 12 drugih država u SAD-u koje definiraju nerođenu djecu kao osobe

Broj rođenih u Teksasu porastao o za 4,7 posto

Nedavna analiza Washington Posta privremenih podataka CDC-a došla je do ohrabrujućih zaključaka, izvijestivši da je rođenje u Teksasu poraslo za 4,7 posto u 2022. u usporedbi s 2021., dok je nacionalna stopa nataliteta ostala stagnirati na 0,2 posto.

Podaci o rođenju u Teksasu pokazuju da mnoge žene nisu pribjegavale “samokontroliranim” ili “uradi sam” pobačajima, poput tableta za pobačaj s crnog tržišta od stranih distributera ili podzemnih mreža, koje ne bi bile obuhvaćene statistikom pobačaja.

Tinejdžerica rodila blizance i nije požalila

U lipnju 2022. Washington Post objavio je članak u kojem je tinejdžerica iz Teksasa po imenu Brooke koja je isprva tražila pobačaj, ali je na kraju rodila blizance nakon što je državni zakon o otkucajima srca stupio na snagu. Djevojka, koja je napustila srednju školu, sada je predana majka čiji se dečko pridružio zračnim snagama i oženio ju nakon rođenja beba.

New York Times profilirao je još jednu ženu, Tamaru Nelson, koja je prošle godine rodila svoje četvrto dijete nakon što joj je odbijen abortus u Southwestern Women’s Surgery Centeru zbog zakona.

Oko 20 država pod kontrolom demokrata ima i dalje zakone ili ustavne amandmane koji izričito štite abortus.

Pri life inicijative za pomoć trudnicama 

Mnoge žene i dalje će suočavati s neplaniranim trudnoćama i tražiti pobačaj. U tu svrhu, zagovornici života ostvaruju veliki uspjeh s lokalnim inicijativama, poput centara za trudnoću.

Prema izvješću Instituta Charlotte Lozier, više od 2700 pro-life centara za pomoć u trudnoći (PHC) otvoreno je diljem zemlje od 1969. kako bi ženama pružili podršku i resurse tijekom teških trudnoća.

Vodi ih gotovo 70 000 volontera i osoblja, uključujući oko 10 200 medicinskih stručnjaka, te ustanove obično nude besplatne ultrazvuke, informacije o trudnoći, prenatalne i roditeljske tečajeve te potrepštine za majke, poput pelena, dječje odjeće, kolica i autosjedalica. Stotine centara za trudnoću također pružaju medicinsku skrb i obrazovanje o izbjegavanju seksualnog rizika, između ostalog.

Na temelju skupa podataka Care Neta, nacionalne mreže od više od 1100 PZZ-a, Institut Charlotte Lozier procijenio je da su centri za trudnoću pomogli spasiti nevjerojatnih 828.131 beba u SAD-u od 2017. do 2021. godine.

Otkucaji srca

Ultrazvuk je značajan alat u pomaganju majkama pri odabiru života: podaci podružnica Care Neta pokazuju da je 75 posto žena koje razmišljaju o pobačaju “donijelo doživotnu odluku za svoje dijete” nakon što su pregledale ultrazvuk i čule otkucaje djetetovog srca.

Pro-liferi također pojačavaju molitvene kampanje na ulicama Prošle jeseni, 40 dana za život proveo je svoju najveću kampanju do sada održavajući bdjenja u 622 grada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža