Ginekolozi odgovorili Ustavnom sudu: Ljudski život počinje začećem
28. veljače 2017.

Suci Ustavnog suda zaključili su, kako se neslužbeno doznaje, da je komunistički Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. u skladu s Ustavom iz 1991.

Suci Ustavnog suda zaključili: Zakon o pobačaju u skladu s Ustavom RH!

Ustavni sud Republike Hrvatske, točnije sudac Ustavnog suda prof. dr. sc. Aldo Radolović, 14. travnja 2008. godine poslao je upit Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu “o pitanju dozvole prekida trudnoće”. Naime, Ustavni sud je zamolio stručno i zdravstveno mišljenje “potrebno u predmetu ocjene ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno rađanje djece (NN 18/78)”.

Tadašnji ravnatelj KBC-a, akademik Željko Reiner, odgovorio je Radoloviću da predlaže da Ustavni sud zatraži od svih medicinskih fakulteta u RH formiranje zajedničkog tima stručnjaka i znanstvenika koji bi zauzeli stručni i znanstveni stav, rukovodeći se svjetskim medicinskim znanstvenim stavovima.

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, 13. rujna 2009. godine, tako je dostavila akademiku Reineru odgovor užeg vodstva Klinike u kojem stoji da su jednoglasno zaključili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice. Dopis je potpisao predstojnik Klinike prof. dr. sc. Slavko Orešković, a akademik Reiner ga je zatim proslijedio Ustavnom sudu, točnije sucu Radoloviću.

Primjerak dopisa, kao i tko je sve činio uže vodstvo, možete vidjeti u nastavku:

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/02/Petrova-odgovor.pdf” title=”Petrova odgovor”]

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, već je ranije pojasnio o kakvom zakonu se radi.

“Od Ustavnog suda je već bilo za očekivati da donese odluku o neustavnosti trenutačnog tzv. Zakona o pobačaju (Zakon o zdravstvenim mjerama za ostavrivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece) iz 1978. g., budući da je prijedlog Ustavnom sudu dan prije više od 20 godina”, rekao je.

“Zanimljivo je da je prilikom donošenja Ustava u prijedlogu nacrta istog od 23. studenoga 1990. stajalo da „svatko ima pravo na život“. Iako prema njemačkoj ustavnosudskoj odluci, kojom se tumači ustavna odredba o pravu na život, „svatko“ ima gotovo jednak opseg u značenju kao „svako ljudsko biće“, naš ustavotvorac odlučio se za izraz koji ne smije dovoditi u pitanje početak zaštite prava na život, budući da se odlučio za pojam „ljudsko biće“ koji obuhvaća rođenog, ali i nerođenog čovjeka”, dodao je.

“To što je trenutno na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (ZZM), donesen 1978. godine na temelju Ustava SFRJ iz 1974. koji je sadržavao sljedeću odredbu: „Pravo je čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece.“ Stoga, ako se ima na umu sve ranije navedeno, može se zaključiti da ZZM nije u skladu s važećim Ustavom. Kada bi u Ustavu i postojala odredba o slobodi odlučivanja o rađanju djece, takva odredba bila bi u suprotnosti sa sadašnjom odredbom koja se odnosi na pravo na život pa bi i sadašnju odredbu o pravu na život trebalo mijenjati tako da iz nje jasno proizlazi da se isključivo odnosi tek na rođenog čovjeka”, zaključio je.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža