GI Narod odlučuje: Tražimo sudjelovanje na sjednici saborskog Odbora za Ustav!
3. veljače 2019.

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, g. Željka Reinera, da omogući predstavnicima inicijative sudjelovanje na sjednici Odbora u srijedu 6.2. na kojoj će se raspraviti Izvješće Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, kako bismo kao zainteresirana strana mogli iznijeti svoja stajališta o Izvješću te kako bi narodni zastupnici imali pristup objektivnim informacijama o referendumskom postupku”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.

(VIDEO) Narod odlučuje: ‘Tražimo od predsjednika Odbora za Ustav Reinera da nam omogući sudjelovanje na sjednici

Kanački je naglasila da građanska inicijativa Narod odlučuje osporava način i ishod provjere potpisa od strane Vlade RH te drži da je njime narušeno ustavno pravo građana na referendum.

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje, podsjetio je da ni predstavnicima inicijative ni javnosti nije bilo omogućeno stvarno provjeriti kako i zašto je više od 40.000 potpisa proglašeno nevažećima. “Time je premijer Plenković prekršio svoje javno, na sjednici Vlade izneseno obećanje da će zadužiti ‘ministra uprave da građanskim inicijativama, ali i svim drugima zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima’”, rekao je Krpina.

Podsjetio je na ocjenu Ustavnog suda “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa (…) koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma.”
“Očekujemo da će nam predsjednik Odbora za Ustav, g. Reiner, omogućiti sudjelovanje na sjednici Odbora budući da je nazočnost i sudjelovanje predstavnika građana i udruga na sjednicama saborskih odbora uvriježena praksa”, rekla je Kanački.

Karlo Novosel, pravni zastupnik inicijative, je naveo kako Sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu i Rješenju Ustavnog suda iz 2014. mora pitati Ustavni sud jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma te je podsjetio kako Ustavni sud nije odgovorio na 2. dopunu ustavne tužbe GI Narod odlučuje u kojoj se iznose činjenice o tome da nije bilo moguće stvarno provjeriti rezultate provjere potpisa.

“Članak 87 hrvatskog Ustava jasno i nedvojbeno govori da će u trenutku kada se Hrvatskom saboru predaju potpisi Sabor raspisati referendum”, rekao je Novosel te dodao da nigdje nije propisano da bi Hrvatski sabor bio ovlašten provjeravati potpise, već da Sabor jedino može upitati Ustavni sud da ocijeni je li prikupljeno 10 posto potpisa birača, a koji jedini potom može naložiti provjeru potpisa.

“Cijeli ovaj postupak Hrvatskog sabora koji imamo unatrag par mjeseci je zapravo protuustavan. Hrvatski sabor je na sebe preuzeo ulogu koju nema sukladno Ustavu”, rekao je Novosel.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža