U ime obitelji

GI Narod odlučuje: Novi ministar uprave iznio neistine o potpisima birača koje njegovo ministarstvo nije priznalo

GI Narod odlučuje: Novi ministar uprave iznio neistine o potpisima birača koje njegovo ministarstvo nije priznalo

Građanska inicijativa Narod odlučuje poslala je priopćenje i demantij povodom intervjua novog ministra uprave Ivana Malenice u kojem je između ostaloga komentirao veliki broj navodno nevažećih potpisa za referendum o pravednije izbornom sustavu.

“Ministar uprave Malenica je na tragu premijera Plenkovića i prethodnika Kuščevića nastavio iznositi neistine o GI Narod odlučuje, pa je u svojem prvom intervjuu ustvrdio da “među […] 40.000 nevažećih daleko preteže broj nevažećih potpisa zato što su bili dvostruki – njih oko 8000”, kao da je to bio razlog za odbacivanje referenduma.

GI Narod odlučuje je prikupila 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje – 10 posto više od potrebnog broja. Ministarstvo uprave je u svojoj netransparentnoj provjeri diskvalificiralo 40.000 potpisa tako da nedostaje 0,88 potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje.

U Izvješću Ministarstva uprave o provjeri potpisa na str. 39. i 44. stoji da je među 40.000 odbačenih potpisa najviše onih – oko 30.000 – za koje Ministarstvo tvrdi da su nečitki ili je pogrešno upisana znamenka OIB-a, a ostalih je 8000 dvostrukih potpisa, tako da je informacija koju je ministar naveo, da je najveći broj dvostrukih potpisa – izmišljena.

Za većinu se tih 30.000 potpisa može ustanoviti da su ih dali konkretni birači – imenom i prezimenom i OIB-om – što znači da se sukladno Ustavu njihov potpis trebao priznati kao valjan, no svejedno su po proizvoljnim kriterijima diskvalificirani.

>(VIDEO) Sladoljev pitao budućeg ministra Malenicu gdje se nalaze potpisi GI Narod odlučuje – Evo što je odgovorio!

Referendum je odbačen jer je Plenković gradu veličine Vukovara diskvalificirao potpise, a ne zbog “duplih potpisa”.

Ni GI Narod odlučuje ni saborskim zastupnicima nije bilo dozvoljeno izvršiti stvarnu provjeru odbačenih potpisa – usporediti svaki diskvalificirani potpis s Registrom birača, upravo jer bi se ustanovilo da je većina tih potpisa valjana.

GI Narod odlučuje je zbog jednostrane odluke Hrvatskog sabora o odbacivanju referenduma, donesene na temelju netransparentne provjere potpisa Ministarstva uprave i bez konzultiranja Ustavnog suda, zatražila ocjenu ustavnosti te njegove odluke”, zaključuje se u priopćenju Građanske inicijative Narod odlučuje.

GI Narod odlučuje poslala je demantij i zahtjev za ispravkom glavnom uredniku Večernjeg lista, dnevnom listu za koji je novi ministar uprave Ivan Malenica govorio o referendumu za pravedniji izborni sustav:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Foto: Narod.hr, Fotomontaža: narod.hr