Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea
13. kolovoza 2019.

Četvrti slučaj cenzure članka Narod.hr od strane GONG-ova portala Faktograf.hr dogodio se – slučajno ili ne – par dana nakon što smo ih prijavili za ideološku cenzuru udruzi IFCN, koja im je dodijelila licencu za ocjenjivanje točnosti vijesti na Facebooku.

Ovaj put je “krimen” Narod.hr-a što je u članku Suosnivač Greenpeacea pred Kongresom SAD: ‘UN-ovo izvješće o izumiranju milijun vrsta je taktika zastrašivanja, cilj je radikalna politička transformacija’” prenio informaciju koja se ne sviđa Greenpeaceu – da je Patrick Moore suosnivač ove međunarodne organizacije. S obzirom da je Greenpeace na svojim stranicama bio navodio Moorea kao jednog od svojih suosnivača i na argumentaciju koju je sam Moore iznio – navoditi Moorea kao “suosnivača” nije pogrešno. Moore je bio i predsjednik jedne od njihovih pet podružnica (kanadske), no 1986. se s njima razišao oko njihove politike. Iako je u proteklih 35 godina bio predstavljan u medijima kao suosnivač, Greenpeace je Moorea sredinom 2000-ih skinuo s tog popisa.

Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku

Drugi slučaj: GONG-ov portal cenzurirao raskrinkavanje lažne vijesti o pobačaju u Sloveniji

Treći slučaj: GONG-ov portal cenzurirao članak Narod.hr-a o milijun žrtava jugoslavenskog komunizma

Moore je detaljno argumentirao svoju tvrdnju da ga se treba smatrati suosnivačem i njegovo je gledište legitimno, kao što je i legitimno pravo bilo koga da se s njime ne složi i da ga ospori. S obzirom da se ne radi o činjenicama, već o dva suprotstavljena gledišta, potpuno je opravdano da mediji zastupaju jedno ili drugo stajalište. Nakon što ga je Donald Trump u tweetu oslovio kao suosnivača, Greenpeace je zanijekao da je Moore njihov osnivač, a tu su verziju cenzori GONG-ova portala, ponovo s proizvoljnom metodologijom i obrazloženjem, pokušali nametnuti Narod.hr-u.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Patrick Moore, co-founder of Greenpeace: “The whole climate crisis is not only Fake News, it’s Fake Science. There is no climate crisis, there’s weather and climate all around the world, and in fact carbon dioxide is the main building block of all life.” @foxandfriends Wow!

64.3K people are talking about this

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Patrick Moore, co-founder of Greenpeace: “The whole climate crisis is not only Fake News, it’s Fake Science. There is no climate crisis, there’s weather and climate all around the world, and in fact carbon dioxide is the main building block of all life.” @foxandfriends Wow!

Greenpeace USA

@greenpeaceusa

Patrick Moore was not a co-founder of Greenpeace. He does not represent Greenpeace. He is a paid lobbyist, not an independent source. His statements about @AOC & the #GreenNewDeal have nothing to do with our positions.
https://bit.ly/2Tf6LCA 

Ugrađeni videozapis

Broj osoba koje o tome govore: 13,2 tis.

Žalili smo se na još jedan pokušaj cenzure i zatražili od GONG-ova portala da nam prestane nasilno nametati svoje ideološke stavove. “U ovom slučaju – nemate nam pravo nametati koje ćemo od dvaju tumačenja prihvatiti: je li Patrick Moore suosnivač Greenpeacea ili nije. Očito postoje razilaženja o tome je li Moore suosnivač i koja je njegova uloga u nastajanju ove organizacije. Narod.hr nije podružnica Greenpeacea i nije obavezan zastupati njihov stav u konkretnom sporu, ali GONG, ako želi, slobodan je zastupati poziciju Greenpeacea. Tražimo od Vas da poštujete pravo i slobodu Narod.hr na iznošenje vlastitog mišljenja i prestanete našim člancima dodjeljivati negativne oznake jer se ne slažu s Vašim i u ovom slučaju Greenpeaceovim stavovima o tome tko je osnovao Greenpeace (?!), kako biste nas cenzurirali na Facebooku”, stoji u žalbi od 7. srpnja na koju do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Ovo je četvrti put da portal GONG-a zloupotrebljava svoju poziciju “fact-checkera” i nameće Narod.hr-u svoja ideološka stajališta prikazujući ih kao objektivnu istinu i to na temelju proizvoljnih zaključaka i obrazloženja njihova autora. Potpuno je apsurdno da se jedan portal, iza kojeg stoji udruga koja se deklarativno zalaže za “uključivost” i “uvažavanje različitosti”, bavi cenzuriranjem drugog medija na Facebooku zato što je naveo da je netko suosnivač neke udruge. “Tražimo od Vas da nam prestanete nametati svoje zaključke i ucjenjivati nas da ih objavljujemo na svojem portalu jer nam u protivnom nećete povući sankcije na Facebooku” poručili smo GONG-ovu uredništvu i istaknuli da ćemo uvijek ispraviti nenamjerne pogreške, no nećemo mijenjati sadržaj svojih tekstova kako bismo odražavali ideološke stavove GONG-ova portala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Foto: Red kite agonizing under wind turbine, Spain. Courtesy of association of ecologists GURELUR, Navarre; fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža