GI Narod odlučuje: Ministarstvo uprave nije dopustilo uvid u diskvalificirane potpise jer je uništilo kontrolne liste
8. veljače 2019.

GI Narod odlučuje je u više obraćanja javnosti isticala da ministar Kušćević nije dopustio uvid u potpise koje je proglasio nevažećima te da su  kontrolne liste o navodno nevažećim potpisima uništene. Na sastanku održanom 27.11.2018. u Apisu članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, dr. Natalija Kanački, izričito je zatražila uvid u kontrolne liste, na što nam je predsjednica povjerenstva ministra Kuščevića, Terezija Marić, izričito rekla da je uništila kontrolne liste, stoga nismo mogli izvršiti stvarnu kontrolu navodno nevažećih potpisa.

Činjenica da je Ministarstvo uprave uništilo dokaze o tome zašto su neki potpisi proglašeni nevažećima, tako da ih ni predstavnici GI Narod odlučuje ni predstavnici udruga nisu mogli provjeriti, a istovremeno Vlada traži od Sabora da ne raspiše referendum, još je jedan u nizu dokaza o opstrukciji referenduma od strane Plenkovićeve Vlade i kršenju ustavnog prava građana na referendumsko odlučivanje.

Tražimo da se postupak provjere navodno nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnog povjerenstva te da u njemu sudjeluju i predstavnici GI Narod odlučuje.

Podsjećamo na ocjenu Ustavnog suda “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa (…) koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma.”  

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža