U ime obitelji

GI Narod odlučuje: Ministarstvo uprave nije dopustilo uvid u diskvalificirane potpise jer je uništilo kontrolne liste

GI Narod odlučuje: Ministarstvo uprave nije dopustilo uvid u diskvalificirane potpise jer je uništilo kontrolne liste

GI Narod odlučuje je u više obraćanja javnosti isticala da ministar Kušćević nije dopustio uvid u potpise koje je proglasio nevažećima te da su  kontrolne liste o navodno nevažećim potpisima uništene. Na sastanku održanom 27.11.2018. u Apisu članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, dr. Natalija Kanački, izričito je zatražila uvid u kontrolne liste, na što nam je predsjednica povjerenstva ministra Kuščevića, Terezija Marić, izričito rekla da je uništila kontrolne liste, stoga nismo mogli izvršiti stvarnu kontrolu navodno nevažećih potpisa.

Činjenica da je Ministarstvo uprave uništilo dokaze o tome zašto su neki potpisi proglašeni nevažećima, tako da ih ni predstavnici GI Narod odlučuje ni predstavnici udruga nisu mogli provjeriti, a istovremeno Vlada traži od Sabora da ne raspiše referendum, još je jedan u nizu dokaza o opstrukciji referenduma od strane Plenkovićeve Vlade i kršenju ustavnog prava građana na referendumsko odlučivanje.

Tražimo da se postupak provjere navodno nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnog povjerenstva te da u njemu sudjeluju i predstavnici GI Narod odlučuje.

Podsjećamo na ocjenu Ustavnog suda “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa (…) koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma.”  

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr