U ime obitelji

Francuska dopustila djevojčicama mlađim od 14 godina besplatnu kontracepciju, uključujući i tzv. spiralu

Francuska dopustila djevojčicama mlađim od 14 godina besplatnu kontracepciju, uključujući i tzv. spiralu

Od 28. kolovoza 2020., djevojčice mlađe od 14 godina u Francuskoj imaju potpuno besplatan pristup kontraceptivnim sredstvima i svim liječničkim konzultacijama i ispitivanjima neophodnim za postupak izdavanja recepta.

Mjera je najavljena uredbom objavljenom u Službenom listu države te je stupila na snagu dan kasnije. I dok su mnogi medicinski postupci zbog pandemije odgođeni, kontrola rađanja visoko je na vladinom popisu izvršnih aktivnosti, piše LifeSiteNews.

> Francuska usvojila novi zakon o pobačaju: Korak prema čedomorstvu

> Što Katolička Crkva kaže o pobačaju i ženama koje su ga počinile?

Djevojčice će moći dobiti kontracepciju i intrauterine uloške (tzv. spirale) besplatno i anonimno, ako to odluče. Ne postoji dobna granica jer je uredba uklonila riječi “u dobi od najmanje 15 godina” iz prethodne uredbe koja nudi “maloljetnim djevojkama mogućnost dobivanja kontracepcijskih sredstava bez ikakvih troškova”.

Prema francuskom sustavu socijalne sigurnosti, većina medicinskih savjetovanja, recepata i akata uključuje plaćanje doprinosa pacijenta koji može iznositi od nekoliko eura do 85 posto za neke lijekove.

Doprinosi pacijenata često su pokriveni dopunskim zdravstvenim osiguranjem, ali maloljetnici stariji od 16 godina nemaju vlastite iskaznice za socijalno osiguranje te se recepti dostavljaju odgovornoj osiguranoj odrasloj osobi.

Cilj mjere potpuno besplatnog pristupa kontracepciji za maloljetne djevojke i djevojčice je osigurati anonimnost, bez potrebe da odrasloj odgovornoj osobi kažu da su seksualno aktivne, a da istovremeno imaju spolni odnos “bez rizika od trudnoće”.

Kada su besplatna kontracepcija i srodni medicinski postupci za maloljetnike starije od 15 godina prvi put postupno stupili na snagu 2013. i 2016. godine, vlada je mjeru opravdala velikim brojem neželjenih trudnoća u dobnoj skupini od 15 do 17 godina. Vladina propaganda naglašava da je stopa pobačaja među tim djevojčicama pala. To znači da vlasti ne brinu o tome jesu li se smanjile seksualne aktivnosti i promiskuitet, već je samo važno da je došlo do manjeg broja trudnoća.

S druge strane, situacija je i dalje takva da mlade djevojke koje nisu u stabilnoj vezi, a pogotovo ne u braku, niti u situaciji da preuzmu odgovornost za posljedice spolnih aktivnosti, znaju da zdravstvene vlasti čine sve što mogu kako bi mogle ostati seksualno aktivne. Kritičari u Francuskoj to nazivaju “poticanjem na promiskuitet”.

Mjera potiče djevojke na seksualni promiskuitet još u pubertetu ili na početcima puberteta

U Francuskoj gotovo 1000 djevojčica u dobi od 12 do 14 godina zatrudni svake godine, a 770 od tih trudnoća nasilno se prekida pobačajem. Prema zakonu o financiranju socijalnog osiguranja krajem 2019., provedenom vladinom uredbom, kojim se dopušta da ove djevojke besplatno dobivaju kontracepciju, trebao bi se smanjiti broj pobačaja.

Tijekom karantene u Wuhanu, u Francuskoj su se vladini ministri žalili kako je nekim ženama pristup pobačaju otežan i podatke koji pokazuju “alarmantno smanjenje postupaka pobačaja”. Poduzete su mjere koje omogućuju da se kemijski pobačaji održi kasnije u trudnoći, a od svih liberalnih liječnika i primalja, kao i javnih bolnica, zatraženo je da pobačaj bude lako dostupan.

No, bez obzira na opravdanje koje je vladin dužnosnik koristio za davanje kontracepcijskih tableta ili kontracepcijskih uložaka tzv. spirala svim mladim djevojkama koje ih traže, činjenica je da ih se potiče na seksualni promiskuitet još u pubertetu ili na počecima puberteta.

Osim toga, kako podsjeća informativna služba Zaklade Jérôme-Lejeune, Francuska je jedna od zemalja zapadne Europe u kojoj je kontracepcija najzastupljenija, a stopa pobačaja od 2003. porasla na 15,3 na 1.000 trudnoća među ženama u reproduktivnoj dobi (više od 18 godina u Parizu i regiji). Po tome je ovakva politika,  koja potiče mlade djevojke na uporabu kontracepcijskih sredstava vrlo loša.

Francuski porezni obveznici financiraju ovu politiku za djevojčice u dobi od 14 godina (ili mlađe)

Djevojke i djevojčice koje odluče iskoristiti mogućnost, dobit će besplatne konzultacije, besplatnu implantaciju ili zamjenu spirale, provjere kolesterola i druge medicinske preglede. Istodobno, nitko ne govori o dugoročnim učincima bombardiranja mladih tijela hormonima u kritičnom razdoblju puberteta te psiholoških i duhovnih učinaka namjernog oduzimanja njihove plodnosti.

Od liječnika će se tražiti da slijede postojeće postupke kako bi osigurali tajnost, s jednim posebnim brojem socijalnog osiguranja za sve djevojke koje su se odlučile ostati anonimne. U selima u kojima je teže osigurati anonimnost, djevojke se potiču da odu u najbliži centar za planiranje obitelji.

Mjera dolazi nakon što je francuski parlament sredinom prošlog mjeseca, usvojio – s neuobičajeno malim brojem glasova – novi zakon koji omogućuje Francuskinjama pobačaj sve do poroda, što je još jedan korak prema izravnom čedomorstvu.

Izvor: narod.hr/Lifesitenews