Fotografkinja tužila New York: ‘Nemate me pravo prisiljavati da snimam homoseksualna vjenčanja!’
28. travnja 2021.

Svadbena fotografkinja kršćanske vjeroispovijesti podnijela je tužbu protiv američke savezne države New York zbog zakona koji od nje zahtijeva pružanje usluga fotografiranja svadbenih ceremonija istospolnih partnera unatoč svojim vjerskim uvjerenjima.

Emilee Carpenter iz Emilee Carpenter Photography tužila je više državnih dužnosnika, a tužba je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Država za zapadni okrug New Yorka.
Imenovani optuženici uključuju državnu odvjetnicu iz New Yorka Letitiu James, Jonathana J. Smitha, privremenog povjerenika Državnog odjela za ljudska prava države New York i Weedena Wetmorea, okružnog tužitelja okruga Chemung, prenosi ChristianPost.

U pitanju su, prema tužbi, odredbe državnog zakona koje se odnose na poduzetnike koji pružaju usluge poput Emilee koje uključuju stavke izvršnog zakona države New York koji definira, 296.2 (a), „nezakonite diskriminirajuće postupke zbog seksualne orijentacije u bilo kojem obliku pružanja javnih usluga“.

“… klauzula o javnim uslugama prisiljava Emilee da prisustvuje istospolnim zarukama ili vjenčanjima i zahtijevat će od nje da promovira poruke ili zahtijeva da sudjeluje u vjerskim ceremonijama koje krše njena vjerska uvjerenja, na što ona ne može pristati”, navodi se u tužbi.

“Isto tako, klauzula o objavljivanju zabranjuje Emilee da potencijalnim klijentima postavlja pitanja kako bi saznala traže li klijenti usluge fotografiranja za istospolne zaruke ili vjenčanja kako bi im mogla objasniti koje događaje fotografira, a koje ne.”

Prema tužbi, Emilee traži zaštitu svog zakonskog prava da ima mogućnost odbiti fotografirati i vjenčanja koja uključuju teme “koje ne pokazuju poštovanje” (prema braku) poput vampira ili Noći vještica ili pak poslovanja sa poslovnim subjektima koji promiču pobačaj, poput organizacije Planned Parenthood.

Odvjetnici američke organizacije Alliance Defending Freedom, organizacije koja je pred Vrhovnim sudom SAD-a već zastupala slučajeve vjerskih sloboda, zastupaju Emilee.
Pravni savjetnik ADF-a Bryan Neihart rekao je u izjavi da vlada ne bi trebala “postupati s nekim ljudima lošije od drugih na temelju njihovih vjerskih stavova”.

“Kreativni profesionalci poput Emilee bi trebali imati slobodu stvarati umjetnost u skladu sa svojim uvjerenjima bez straha da će im vlada zatvoriti posao ili ih baciti u zatvor”, rekao je Neihart.

“Emilee pruža usluge svima; ona jednostavno ne može promicati poruke koje su u suprotnosti s njezinim vjerskim uvjerenjima o bilo kojoj temi, uključujući brak.”

Posljednjih se godina vodi nekoliko pravnih bitaka između država i vlasnika poduzeća kršćanske vjeroispovijesti zbog tzv. zakona protiv diskriminacije koji zahtijevaju da pružaju usluge na događajima kojima se moralno protive.

Žalba Emilee Carpenter podnesena je u isto vrijeme kada Kongres raspravlja o tzv. Zakonu o ravnopravnosti, saveznom zakonu koji je nedavno usvojio Zastupnički dom, a sada ga razmatra Senat.

Ako se donese, Zakon će dodati rodni identitet i seksualnu orijentaciju saveznom zakonu protiv diskriminacije, istovremeno uklanjajući različita izuzeća od vjerskih sloboda.

Ostale poveznice:
Alliance Defending Freedom: https://adflegal.org/

S engleskog preveo Domagoj Beg

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža