(FOTO) U ime obitelji na Hodu za život, brak i obitelj u Kijevu
7. lipnja 2016.

U subotu je u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine održan prvi Hod za život, brak i obitelj. Prema procjenama organizatora oko 5.000 ljudi okupilo se na jednom od najljepših kijevskih trgova – Sofijinom trgu, te je hodalo preko Majdana do Europskog trga, smještenog u podnožju brežuljka na kojem su smješteni ukrajinski parlament i vlada.

Prvi takav Hod u Kijevu organiziralo je nekoliko udruga civilnog društva, a njihovom pozivu odazvale su se gotovo sve vjerske zajednice u Ukrajini. Hod su predvodili pravoslavni episkopi, brojni svećenici, biskup Katoličke Crkve, svećenici raznih protestantskih crkava i muslimanske zajednice, a sudjelovale su uglavnom kijevske obitelji s djecom i mnogo mladih.

Glavne poruke Hoda za život, brak i obitelj bile su „Dijete ima pravo na tatu i mamu“, „Obitelj je najvažnija“ i „Čovjek je čovjek od začeća“.

Na Hodu za život, brak i obitelj u Kijevu, te Konferenciji koja mu je prethodila, kao i 4. Molitveni doručak kojem su prisustvovali svi predsjednici ukrajinskih parlamentarnih stranaka, predsjednik parlamenta i brojni zastupnici, bila je pozvana i dr. Željka Markić predstavljajući udrugu U ime obitelji.

Dr. Markić bila je pozvana govoriti o iskustvima djelovanja u civilnom društvu u Hrvatskoj, organizaciji referenduma o braku te većem uključivanju građana u stvaranje civilnog društva koje ne kontroliraju niti političke stranke niti razne interesne grupe.

U Ukrajini je brak zaštićen Ustavom, ali neke od zemalja EU pokušavaju raditi potpuno nezakonit pritisak da se to promijeni. Ukrajina, najveća europska država sa 44 milijuna stanovnika u ratu je sa Rusijom oko Krima i dijela teritorija koji je zauzela ruska vojska. Istovremeno sa godišnjim rastom BDP-a većim od 20 % predstavlja jedno od najdinamičnijih svjetskih gospodarstava.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža