(FOTO) Održana donatorska večera udruge U ime obitelji
28. studenoga 2016.

Udruga „U ime obitelji“ održala je u srijedu 23. studenoga u Zagrebu 3. godišnju Donatorsku večeru kako bi prikupila sredstva za svoje brojne aktivnosti. Na donatorskoj večeri sudjelovalo je više od 300 uglednika – profesori, liječnici, predstavnici strukovnih i građanskih udruga te poslovnog, kulturnog i političkog života Hrvatske – među ostalima i bračni par Hasanbegović, Esih, general Glasnović, g. Zekanović, gđa. Ruža Tomašić te profesor Ustavnog prava sa Osječkog sveučilišta Mato Palić koji je održao predavanje na temu demokratizacije izbornog sustava u Hrvatskoj.

Donatorska večera započela je himnom Republike Hrvatske “Lijepa naša” u izvedbi klape Signum, prošlogodišnjeg pobjednika Omiškog klapskog festivala. Za glazbeni ugođaj donatorske večeri, uz klapu Signum, pobrinuli su se i studentica violine na Muzičkoj akademiji Ozana Tikvica i student klarineta Ivo Tikvica, sve uz vođenje iskusne Dijane Tikvić.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

Voditelj projekata udruge “U ime obitelji” Ivan Munjin govorio je o djelovanju udruge U ime obitelji u civilnom društvu, Kristina Bakula predstavila je brojne društveno-zagovaračke aktivnosti udruge u 2016. i podsjetila da je udruga kroz građansku inicijativu za promjenu izbornog sustava „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ prije 2 godine prikupila više od 380 000 potpisa – više od 10 posto biračkog tijela Hrvatske – preduvjet za raspisivanje referenduma. Podsjetila je da se “U ime obitelji” zalaže za ukidanje praga od 10 posto za tri preferencijalna glasa koje sada predlažu HDZ i Most. Navela je da je udruga “U ime obitelji” vodeća udruga za promatranje izbora te da je do sada educirala više od 850 promatrača, a na zadnjim je parlamentarnim izborima po prvi put imala svoje promatrače i u APIS-u. Također, naglasila je važnost uloge stručnog tima za kurikulnu reformu te njegovog doprinosa procesu izrade kurikulne reforme. Na kraju je predstavila Europsku građansku inicijativu “Mama, tata & djeca” koja je usmjerena na zaštitu braka i obitelji na razini EU te pozvala sve koji nisu dali svoj potpis da ga daju online putem o čemu možete više vidjeti ovdje.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

Doc.dr.sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava pojasnio je problematiku sadašnjeg izbornog sustava te načine na koji se isti treba poboljšati u svrhu demokratizacije. Prof. Palić pojasnio je kako je cenzus za preferencijalne glasove od 10 posto glasova izborne liste jedino u funkciji ograničavanja birača da izravno, sa 1 ili 3 preferencijalna glasa, odlučuju tko će ih predstavljati u Saboru.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

Tamara Zrno predstavila je 2. Međunarodnu konferenciju “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” održanu prošli mjesec te ukazala na važnost ostvarivanja suradnje obrazovnih institucija i roditelja te stručno usavršavanje. “Važnost konferencije su prepoznale i državne institucije te se konferencija održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje koja je konferenciju uvrstila u katalog stručnih skupova. Na konferenciji je sudjelova preko 300 roditelja, učitelja, nastavnika i profesora na 8 panela i 15 radionica koje su vodili domaći i svjetskih stručaci i praktičari”, navela je Tamara Zrno.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

Jadranka Orešković predstavila je prvi nacionalni Hod za život održan u Zagrebu 20.5. u organizaciji više udruga pod geslom Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Podsjetila je kako se na Hodu okupilo oko 15 000 ljudi koji su u odličnoj, raspjevanoj atmosferi slavili život, ljubav tražeći veću i učinkovitiju potporu države ženama koje se zbog teške ekonomske situacije i pritiska okoline odlučuju na pobačaj – prekid života nerođenog djeteta. Jadranka Orešković, ujedno i volonterka građanske inicijative Hod za život, upoznala je okupljene s daljnjim planovima građanske inicijative „Hod za život“ u 2017. godini.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

O medijima i njihovom načinu izvješćivanja o “U ime obitelji” govorio je Ivo Džeba. Ukazao je na važnost medija u kreiranju javnog mišljenja, posebice se osvrnuo na načine napadanja i blaćenja neistomišljenika te naveo kako je “u zadnja 2 mjeseca portal Index.hr objavio 20 “udarnih”, a neistinitih članaka i naslova o Željki Markić, sa ciljem huškanja njihovih čitatelja na udrugu U ime obitelji i Željku Markić osobno”. Ivo Džeba naglasio je činjenicu da je nakon uspostavlajnja komunističkog režima u Hrvatskoj ostalo zaposleno samo 8 posto novinara i urednika koji su radili u hrvatskim medijima prije Drugog svjetskog rata te da je formiranje novinara i urednika kao “političkih radnika” bio jedan od prioriteta totalitarne vlasti u komunističkoj Jugoslaviji. Tako formirani novinari nastavili su raditi u hrvatskim medijima i na katedrama i nakon pada Berlinskog zida. Ove činjenice pomažu razumijeti današnju neprofesionalnost i političku pristranost velikog dijela medija u Hrvatskoj.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

Djelovanje pravnog tima udruge “U ime obitelji” predstavili su mag.iur. Marija Junković i mag.iur. Ante Meštrović. Marija Junković je govorila o normativnim temeljima djelovanja pravnog tima i njegovoj pravnoj hijerarhiji te predstavila aktivnosti pravnog tima.

Foto: Narod.hr
Foto: Narod.hr

“U listopadu ove godine podnijeli smo suprijedlog ocijene ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju Ustavnom sudu, a mjesec dana ranije zatražili smo očitovanje Ustavnog suda o referendumu o promjeni izbornog sustava. Isto tako, podnijeli smo zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona kojim su mirovine hrvatskih branitelja stavljene u diskriminirani položaj u odnosu na tzv. partizanske mirovine”, naglasila je Marija Junković.

Pravne mehanizme kojima se udruga “U ime obitelji” koristi za civilno djelovanje, ali i za obranu od neistina koje iznose određeni mediji, objasnio je Ante Meštrović prikazujući prvu tužbu protiv diskriminacije vjernika koju je udruga podnijela zbog teksta kojim se vrijeđalo vjernike koji su u redovima čekali priliku da se pomole uz tijelo bl. Leopolda Mandića.

Kako udruga U ime obitelji svoje djelovanje financira najvećim dijelom donacijama., naglašena je važnost i zahvalnost za sve vrste donacija – one veće kojima vlasnici uspješnih tvrtki pomažu zaštitu i promicanje braka i obitelji, ali i one donacije građana koji udrugu pomažu manjim, ali redovitim, mjesečnim, donacijama kroz trajni nalog.
Donatorska je večera, osim prikupljanja financijskih sredstava bila i prilika za susrete sa zanimljivim ljudima i ugodno, cjelovečernje druženje.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža