Evo činjenica o DORH-u i USKOK-u koje sudac nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti na sudu
8. rujna 2018.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, u četvrtak, 7. rujna 2018. svjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu u procesu koji je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradskog pročelnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac zbog pokroviteljstva Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

> Dr. Markić na suđenju Bandiću: ‘Za referendumsko izjašnjavanje 2014. tražili smo potporu Grada Zagreba, kao i od ostalih gradonačelnika i načelnika’

Tijekom svjedočenja predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti činjenice o DORH-u i USKOK-u.

“Ovakav način sponzorstva i nakon toga se dodijele sredstva i daje građanima grada Zagreba. Izdvajanje Udruge “U i me obitelji” i reakcija…”, započela je dr. Željka Markić iznositi činjenice, ali ju je sudac Majerović prekinuo riječima ustvrdivši: “Gospođo Markić, ovo nije predmet ovog postupka”, na što mu je dr. Markić odgovorila “Gospodine predsjedniče ako vi to ne dopuštate” i napustila sudnicu.

Odvjetnik Krešimir Krsnik nakon toga je primijetio kako je u sudnici pregledana snimka izjave Milana Bandića, ali se svjedokinji nije dopustilo da kaže što misli, na što je sudac Majerović uzvratio da se “svjedoka nikad ne pita za mišljenje”.

Dr. Željka Markić prije ulaska u sudnicu u izjavi za medije upozorila je na činjenicu da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a.

“Prije četiri godine Grad Zagreb dao je na besplatno korištenje Građanskoj inicijativi 51 štand u razdoblju od dva tjedna te tiskao edukativne letke i plakate koji su građane informirali o potrebi promjene izbornog sustava. Štandove su i skladišta dali na korištenje volonterima GI za prikupljanje potpisa. Po istoj proceduri Grad Zagreb osigurao je sponzorstvo stotinama drugih udruga i inicijativa. Zabrinjava činjenica da su USKOK i Državno odvjetništvo od svih udruga i inicijativa koje je Grad Zagreb sponzorirao na isti način, izdvojili udrugu U ime obitelji optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo. Na žalost iz ovog proizlazi da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, odnosno da za korupciju optužuju one za koje dobiju političko zeleno svjetlo, a ne progone one koje politika štiti, a građane su oštetili za stotine milijuna kuna”, upozorila je predsjednica udruge, a na pitanje novinara hoće li to isto reći u sudnici, dr. Željka Markić rekla je da hoće ako joj dopuste.

> Željko Sakić: Afera Madison i Slučaj Spice – razlike u pristupu su namjerne!

U nastavku donosimo činjenice koje sudac Majerović nije dopustio dr. Željki Markić izreći te tako onemogućio da uđu u zapisnik sudskog predmeta:

Kako DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a?

Podsjetimo, USKOK je munjevito reagirao u veljači 2015. godine na ustupanje štandova i samo nekoliko tjedana nakon toga pokrenuo istragu, zvao predstavnike udruge na informativne razgovore, što je dr. Željka Markić, danas predsjednica udruge U ime obitelji, protumačila u brojnim izjavama kao pokušaj zastrašivanja i političkog pritiska na udrugu koja je zatražila promjenu nepravednog izbornog sustava koji pogoduje HDZ-u i SDP-u.

Dana 11. rujna 2014. GI “U ime obitelji” podnosi zahtjev Gradu Zagrebu i prethodno gradonačelnicima svih gradova u Hrvatskoj (127) – da pomognu volonterima svojih gradova na sljedeće načine:

a) besplatnim ustupanjem štandova/stolova i mjesta za spremanje štandova

b) besplatnim ustupanjem prostora za plakatiranje za informiranje građana

c) tiskom edukatvnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebe njegove demokratizacije

d) ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača 19.9.2014. Gradonačelnik Grada Zagreba donosi Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva “nad organizacijom akcije građanske inicijative “U ime obitelji” od 21. rujna do 5. listopada 2014.”

• 21.9. do 5.10.2014. Prikupljanje potpisa za referendum o promjeni
izbornog sustava.

• 22. 9. 2014. Na konferenciji za medije GI “U ime obitelji” objavljuje da će Grad Zagreb pokriti tiskanje letaka i štandove

24.9.2014. Tri dana (?!) nakon početka prikupljanja potpisa, USKOK od Grada Zagreba traži objašnjenje prihvaćanja pokroviteljstva i obeshrabruje pokroviteljstvo:

• je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu udruge U ime obitelji
• temeljem kojih ovlasti i tko je donio takvu odluku
• koji novčani iznos je doznačen U ime obitelji i tko je to odlučio

Gore navedene dokumente osobno će preuzeti policijski službenici USKOK-a

• 19.10.2014. uhićen gradonačelnik i najbliži suradnici

• Nakon uhićenja pristižu računi na U ime obitelji od: Zg Holding
(štandovi), emitiranja jinglova, tiskare (na kraju prosinca 2014)

• 12.1.2015. UIO šalje dopis Gradu Zagrebu s priloženim računima

• 23.1.2015. USKOK od dogradonačelnice gđe Švaljek – traži:

• Dopis GI sa prilozima

• Očitovanje gradonačelnice građanskoj inicijativi

Gore navedeno osobno će preuzeti policijski istražitelj…

• 30.1. 2015. UIO-u stiže odbijajući Odgovor Grada Zagreba (nosi
pogrešan datum 22.1.2015.)

Što je Gradonačelnik Zagreba osigurao za GI U ime obitelji?

• 51 štand na korištenje 2 tjedna – korisinici građani

• 700 000 edukativnih letaka – korisnici građani

• prostor za plakatiranje – korisnici građani

• Jinglove na radio-stanicama koje grad financijski podupire – korisnici
građani

1. Ima li Gradonačelnik Zagreba zakonsko pravo samostalno donijeti
odluku o pokroviteljstvu?

Ima, do iznosa od milijun HRK.

2. Je li procedura donošenja Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva i
Zaključka o korištenju Sredstava proračunske zalihe (plaćanje računa)
standardna?

Jest

Primjer:

ZAKLJUČAK O PRIHVAĆANJU POKROVITELJSTVA (13.8.2013.)
6. Susret Lige antifašista jugoistočne Europe – “Dani balkanske ljubavi” koja će se održati 24.8.2013.

ZAKLJUČAK O KORIŠTENJU SREDSTAVA PRORAČUNSKE ZALIHE
(23.10.2013.)

Iznos: 111.240,96 HRK

Financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima “U ime obitelji”, kada je krenulo istražiteljsko zastrašivanje istaknuo je: “Županijsko vijeće je USKOK-u vratilo optužnicu koju su oni sad opet podigli – time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju Grada saziva Skupština grada ili lokalni referendum.”

> Afera Madison: Tko je sve prešućivao Milanovićeve grijehe sedam godina i zašto?

“Također valja reći da je na isti način financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, koja je kratko zamjenjivala g. Bandića, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je 2015. odvjetnik Krešimir Planinić.

‘U DORH-u i dalje prevladava boljševički način razmišljanja’

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u razgovoru za Večernji list, lani je upozorio vezano uz pitanja štandova građanske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’, a neposredno prije smjene glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojeg je u netransparentnoj izbornoj proceduri zamijenio njegov prvi zamjenik Dražen Jelenić, a koji je također bio zamjenik prethodnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, da u DORH-u i dalje prevladava boljševički način razmišljanja.

“Mi i dalje imamo za državnog odvjetnika g. Cvitana koji je imenovan u zadnjoj komunističkoj generaciji, a iz njegovih poteza vidi se da on i dalje razmišlja na boljševički način. Primjerice, kada su u pitanju štandovi koji se stavljaju na teret Milanu Bandiću da ih je nezakonito iznajmio udruzi Željke Markić za skupljanje potpisa za referendum o braku. Vi se sjećate kako smo 1989. skupljali potpise za višestranačke izbore. Ni mi nismo imali štandove, ali su nam ih dali dečki s tržnice. Prikupili smo potpise i vratili štandove.”, podsjetio je predsjednik HHO-a.

Niti se tome suprotstavljao tadašnji gradonačelnik Mikić niti je došla policija. Ovdje imamo slučaj da je jedna grupa građana prikupljala potpise za promjenu Ustava, to prođe i Ustav se promijeni i onda ih gone zato što nisu platili za štandove. A to je politizacija. Zaključujem da u DORH-u i dalje prevladava boljševički način razmišljanja jer je takav proces danas jednostavno nedopustiv. A ja mislim da je Bandića trebalo zatvoriti da je tražio novac za te štandove. Ti ljudi ni sada ne razumiju što je to svijet ljudskih prava i što su to nevladine, neprofitne udruge. Udruga “U ime obitelji” nije na tome zarađivala i prodavala čestitke, već prikupljala mišljenje građana“, zaključio je Ivan Zvonimir Čičak.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža