Eutanazija: Ostavio ju je dečko, rekla da želi umrijeti i liječnici joj odmah ispunili želju
10. svibnja 2016.

Dvije sestre požalile su se na televizijskom programu Terzake o eutanaziji njihove sestre u travnju 2010. Tine Nys u to je vrijeme imala 37 godina i prekinula je vezu s partnerom s kojim je živjela. Na Badnjak 2009. objavila je da će biti eutanazirana.

Ono što je užasnulo njezine sestre, Lotte i Sophie, bila je okorjelost odgovornih liječnika i nedostatak njihova zanimanja u nagovaranju Tine na život. Novinaru Terzakea opisale su to kao čin „izopačene“ okrutnosti.

Belgijski zakon o eutanaziji dopušta ljudima zatražiti eutanaziju ako trpe nepodnošljive psihičke patnje. Tine je dijagnosticiran autizam. Bolesti od kojih boluju kandidati za eutanaziju trebale bi biti neizlječive, no liječnici nisu ni pokušali liječiti ju.

Dan njezine smrti bio je neizmjerno uznemiravajuć za obitelj. Liječnik je bio toliko nekompetentan da je propustio donijeti zavoje i čak je opisao Tineinu smrt kao „smrtonosnu injekciju koja se daje omiljenom ljubimcu za okončanje patnji“. Tri liječnika koji su odobrili eutanaziju nisu bili u međusobnom kontaktu.

Papirologija nije bila sređena u zadanom vremenu, ali je belgijska komisija za eutanaziju svejedno odobrila liječnikov čin.
„Nadam se da je to bila loša sreća, ali bojim se da to nije izoliran slučaj“, rekao je za Terzake Joris Vandenburghe, flamanski psihijatar. „Ovo je zaista vrlo zabrinjavajuće. Prag za eutanaziju trebao bi biti viši.“

Photo: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža