Europski sud za ljudska prava: Kad država zabrani sklapanje braka homoseksualcima – to nije diskriminacija
10. lipnja 2016.

Podržati pravo na brak za muškarca i ženu nije diskriminacija. Potvrdila je to presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) objavljena danas. U slučaju Chapin i Charpentier protiv Francuske (u Francuskoj poznatom kao „brak iz Bèglesa“), sud je jednoglasno zaključio da članak 12. (pravo na brak), u kombinaciji s člankom 14. (zabrana diskriminacije) te članak 18. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života), u kombinaciji s člankom 14., nisu prekršeni. To znači da francuska država, spriječivši dvojicu muškaraca da se vjenčaju (u trenutku kada zakon nije pružao tu mogućnost) nije prekršila Europsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Kako je objasnio tajnik suda, „U svibnju 2014. g. Chapin i g. Charpentier podnijeli su zahtjev za sklapanje braka matičnom uredu gradskog poglavarstva Bèglesa. Matičar je objavio oglašenje braka. Javni tužitelj okružnog suda u Bordeauxu uložio je prigovor na ovaj brak protiv matičara Bèglesa i protiv g. Chapina i g. Charpentiera. Unatoč prigovoru, gradonačelnik Bèglesa obavio je ceremoniju vjenčanja i unio zapis o tome u registar rođenih, vjenčanih i umrlih.“ Nakon što su ih odbili na svim razinama francuskog pravosuđa, tužitelji su uložili žalbu ESLJP-u, tvrdeći „da ih se diskriminiralo na temelju njihove seksualne orijentacije.“

Danas je ESLJP potvrdio odluku Francuskog Vrhovnog suda (Cour de Cassation), utvrdivši da se ne radi o diskriminaciji ako država zabrani sklapanje braka dvjema odraslim osobama istog spola. „To su dobre vijesti, budući da pokazuju da se kompetencija država koje su ratificirale Europsku Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda mora poštivati u pitanjima vezanim uz obitelj i brak“, rekao je Antoine Renard, predsjednik Europske federacije katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE). „Pozdravljamo činjenicu da ovoga puta Konvencija nije bila predmet subjektivne nterpretacije i potičemo sve nacionalne i međunarodne institucije da uzmu u obzir ovu odluku: brak, tj. zajednica između jedne žene i jednog muškarca u svrhu zasnivanja obitelji jedinstvena je institucija koju se mora zaštititi.“

Ova je odluka došla u povijesnom trenutku kada neke europske zemlje denaturiraju instituciju braka, u mnogim slučajevima pod snažnim međunarodnim pritiskom koji nije opravdan nikakvim ugovorom ili sporazumom. Istovremeno, druge zemlje pohranjuju definiciju braka u svoje ustave kao zajednicu jedne žene i jednog muškarca. Unutar Europske unije također je pokrenuta Europska građanska inicijativa zvana „Mama, tata i djeca“ (engl. Mum, Dad & Kids) u svrhu očuvanja neovisnosti zemalja članica na području obiteljskog prava. Peticiju možete potpisati ovdje.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža