Europski parlament osudio sve oblike surogatstva
18. prosinca 2015.

Europski parlament usvojio je u četvrtak, 17. 12. 2015., Rezoluciju o godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici Europske unije u tom području, u kojoj se osuđuje praksa surogatstva i smatra da praksu gestacijskog surogatstva treba zabraniti. Za rezoluciju je glasovao 421 zastupnik, protiv je glasovalo 86, a 116 zastupnika je bilo suzdržano.

Prema članku 114. usvojene Rezolucije, “Europski parlament (…) osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava.”

 Europski parlament jasno ističe da surogatstvo kao takvo, odnosno nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog, “potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba”. Također, Europski parlament smatra da nošenje i rađanje djeteta koje nema nikakvu biološku povezanost s ženom koja ga rađa i nosi (= gestacijsko surogatstvo), treba zabraniti jer ono predstavlja “reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju”, posebice u Indiji. Zbog svega navedenog, predlaže se adresiranje problema surogatstva “u okviru instrumenata ljudskih prava”, odnosno međunardonih ugovora i deklaracija koji imaju za cilj zaštitu ljudskih prava te mogu imati obvezujući karakter i efektivno zabraniti surogatstvo. Usvojena Rezolucija nije obvezujućeg karaktera, ali određuje poziciju Europskog parlamenta po pitanju surogatstva.

Surogatstvo kao praksa rađanja djeteta za nekog drugog često se koristi kao sredstvo istospolnih parova za “narudžbu” djece te je stoga sastavni dio agende redefinicije braka i ozakonjenja posvojanja djece za istospolne parove. Osim što surogatstvo potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer iskorištava njezino tijelo, ono krši dostojanstva i prava djeteta jer namjerno stvara situaciju u kojoj dijete neće biti začeto, nošeno, rođeno i odgajano od jednog ili oba svojih roditelja te ih neće upoznati, što se protivi Konvenciji o pravima djeteta.

Udruga U ime obitelji se kao članica međunarodne inicijative “Ne trgovanju majčinstvom!” zalaže za ukidanje surogatstva u svim članicama Vijeća Europe. Peticiju za ukidanje surogatstva u Vijeću Europe možete potpisati na sljedećoj poveznici.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža