Europska komisija prihvatila građansku inicijativu da se brak definira kao zajednica muškarca i žene!
14. prosinca 2015.

Europska komisija je u petak prihvatila europsku građansku inicijativu “Mama, tata i djeca”, kojom se od Komisije traži da predloži zakon kojim bi se u europskom zakonodavstvu brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a obitelj kao zajednicu temeljenu na braku i/ili potomstvu.

Organizacijski odbor ove inicijative, kojem je na čelu Mađarica Edit Frivaldszky, ima, zajedno s predsjednicom devet članova iz različitih europskih zemalja – Mađarske, Slovačke, Švedske, Poljske, Hrvatske, Velike Britanije, Francuske i Portugala.

Registracijom započinje jednogodišnji proces skupljanja potpisa za potporu navedenoj inicijativi. Među organizatorima inicijative je i Željka Markić iz udruge U ime obitelji, koja je u Hrvatskoj organizirala referendum da se brak definira kao zajednica muškarca i žene. Nakon 23 godine demokracije i samostalnosti u Republici Hrvatskoj, prije dvije godine 1. prosinca 2013. održan je prvi referendum koji su pokrenuli i omogućili sami građani. 66 % građana koji su izašli na referendum (946 433) odlučilo je da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Potrebno milijun potpisa

Uspije li ova europska građanska inicijativa u godinu dana prikupiti milijun potpisa iz sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Ona može odlučiti hoće li ili neće udovoljiti zahtjevu, a u oba slučaja mora dati obrazloženje svoje odluke.

Odluka Komisije o registraciji ove europske građanske inicijative odnosi se samo na pravnu prihvatljivost prijedloga. Da bi europska građanska inicijativa bila registrirana, ona mora zadovoljiti nekoliko uvjeta – prijedlog ne smije razvidno biti izvan okvira Komisijine nadležnosti da predlaže pravni akt, ne smije biti razvidno uvredljiv, isprazan i uznemirujući te ne smije biti u suprotnosti s vrijednostima Unije. Komisija navodi da u ovoj fazi nije analizirala sadržaj inicijative.

Europska građanska inicijativa uvedena je 2012. na temelju Lisabonskog ugovora kao novi politički instrument koji europskim građanima treba pružiti mogućnost da igraju veću ulogu u europskim procesima i projektima koji ih se tiču.

Photo: sathyatripodi

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža