Dr. Zlopaša objasnio što je feticid: Bebu Čavajdu ubilo bi se uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce
6. svibnja 2022.

“Odluka prvostupanjskog povjerenstva je, koliko je meni poznato, da se ne odobri prekid trudnoće”, rekao je dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb. On je za Dnevnik.hr govorio je o slučaju Mirele Čavajde, trudnice u 26. tjednu trudnoće kojoj je rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu. Ona je zatražila pobačaj.

“Zbog nedovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacije kod djeteta – za sad se ne zna radi li se o krvarenju na mozgu ili tumoru. Napravljeni su ultrazvuk i magnetska rezonanca, međutim taj je nalaz pokazao da je dijete bilo nemirno, stoga vizualizacija slike nije bila najbolja. Ne možemo znati radi li se o malignom tumoru, potrebno je napraviti biopsiju, pa histološku analizu samog uzorka”, rekao je.

> Nikolina Nakić: Nesretnoj trudnici nudi se lažna sućut i lažno brže rješenje koje to nije

“U ovom trenutku doduše, ne mislim da je život majke ugrožen”, odgovorio je na pitanje o zdravstvenom stanju gospođe Čavajde.

Kako izgleda postupak?

Iz bolnice Sveti Duh rekli su da nisu educirani za izvršiti feticid.

“Gospođa je zatražila prekid trudnoće. Ovdje se radi o zahtjevu za prijevremenim porođajem. To je 27 tjedana, to je dijete od 1100 i nešto grama. To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti.

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”, rekao je i objasnio kako se taj postupak izvodi.

Preživljavanje djeteta

“Ne znam točno, ali pretpostavljam da bi se to obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce djeteta. Ovdje je pitanje preživljenja tog djeteta i koliko bi ono moglo živjeti da se rodi. Jesu li mu bolje šanse da ide do kraja ova trudnoća. Sigurno, da kada bi se odobrio prekid trudnoće u ovim tjednima, da bismo dobili prijevremeno rođeno dijete uz sve poteškoće koje sama ta prijevremenost nosi plus ove probleme zbog kojih bi se činio prekid trudnoće”, dodao je.

Je li ovo pitanje priziva savjesti?

Na pitanje ima li ovaj slučaj veze sa prizivom savjesti, Zlopaša je odgovorio da apsolutno nema. “Ne, uopće nema veze sa prizivom savjesti – vidim da se to pitanje po medijima dosta povlačio ovih dana”, rekao je.

“Da ima veze sa prizivom savjesti, etičko povjerenstvo koje donosi odluku o prekidu trudnoće nakon 10. tjedna, ne bi odobrili niti jedan zahtjev”, rekao je.

Doktor Zlopaša objasnio je da je ogroman problem manjak zakonske regulacije.

“Pozivam zaista zakonodavce da što hitnije bolje reguliraju ovaj zakon jer smo mi u struci u vrlo teškoj situaciji. Ostavljeni smo da odlučujemo po moralnim načelima, ali svejedno postoji jako puno nedorečenosti zbog kojih nam ostaju vezane ruke”, rekao je doktor Zlopaša.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža