Dr. Željki Markić ne daju govoriti jer misli drugačije od njih
3. lipnja 2016.

Udruga „U ime obitelji“ zatražila je od Hrvatskog helšinskog odbora za ljudska prava, Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva novinara i publicista, Agencije za elektroničke medije i Pučke pravobraniteljice da se javno založe za slobodu govora, iznošenja stavova i građanski aktivizam te prestanak sužavanja prostora demokracije u Hrvatskoj.

Navedenim institucijama obratila se slijedom učestalih, grubih i neistinitih medijskih napada na gospođu Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji, kojima cilj nije samo oklevetati i oblatiti gospođu Markić, nego i zastrašiti sve građane koji dijele vrijednosti koje promiče udruga U ime obitelji.

Pojedini mediji šire mržnju i iznose neistine o gospođi Željki Markić samo iz razloga što se ne slažu sa stavovima udruge „U ime obitelji“. Napade izvode huškačkim tekstovima i objavama neistina. Primjerice, da dr. Željka Markić zarađuje od prodaje tableta kontraceptiva ili kliničkog ispitivanja pilula za kontracepciju ili da zastupa stav zaustavljanja kurikularne reforme školstva, što je već više puta demantirano i svodi se na smišljeno i namjerno ponavljanje laži radi isključivanja pluralizma i demokratične rasprave. Iste laži i difamiranje iznose i čelne osobe SDP-a poput Sabine Glasovac, Gordane Sobol i dr.

Kao razloge napada na dr. Markić navode sudjelovanje udruge U ime obitelji u organizaciji prvog nacionalnog Hoda za život, sudjelovanje profesora i stručnjaka U ime obitelji u stručnoj i javnoj raspravi o reformi školstva, te druge legitimne aktivnosti jedne građanske udruge u demokratskom društvu. Ovakvi huškački medijski napadi uz plasiranje potpuno izmišljene slike dr. Željke Markić, čelne osobe jedne građanske udruge, imaju samo jedan cilj – zastrašiti i ograničiti djelovanje civilnih udruga sa čijim se stavovima ne slažu, i čije djelovanje žele dokinuti.

Zabrinjava mogućnost da se osobnom diskvalifikacijom, klevetanjem i blaćenjem čelne osobe građansku udruge „U ime obitelji“ želi, u maniri represivnih režima, zastrašiti sve druge građane, te zaustaviti javno i slobodno djelovanje hrvatskih građana koji dijele stavove i vrijednosti udruge „U ime obitelji“. Iznošenje mišljenja dostojanstvenih čovjeku ne stvara podjele, već ograničavanje mišljenja različitim sredstvima, sputavanje i vrijeđanje ako se odvažiš sudjelovati u javnoj raspravi, a ne razmišljaš kao „mi“. Poruka ovakve kampanje glasi: usudi se i ti reći što misliš, usudi se djelovati u hrvatskom društvu, pa ćemo te blatiti, lažima, rušiti tvoj ugled i vrijeđati kao Željku Markić. U posljednjih 15 godina nismo imali sličan primjer medijsko-političke kampanje blaćenja i medijskog huškanja nekog građanskog aktivista.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža