Dr. Željka Markić: Migrantska kriza tek je počela, Hrvatska treba promjene
28. rujna 2015.

Zoran Milanović, šef lijeve koalicije koja četiri godine (loše) upravlja Hrvatskom, želio je migrantsku krizu – najveću u Europi u zadnjih 70 godina, nesreću milijuna ljudi – iskoristiti za svoju predizbornu kampanju. „Budimo ljudi“ ponavljao je premijer, a za njim HRT i mnogobrojni provladini mediji u nadi kako će hrvatski birači zaboraviti nerad i nesposobnost SDP-ove vlade iznenada upoznati s njegovom „ljudskošću“.

Cijelo je ljeto poput cvrčka iz poznate basne Milanović pričao i pričao – dijelio lekcije mađarskom premijeru o tome kako ograde nisu riješenje, objašnjavao Hrvatskoj i svijetu europske i ljudske vrijednosti, tumačio islam i kršćanstvo. Ponavljao kako su izbjeglice i migranti dobro došli u Hrvatsku.

I onda – nakon mjeseci neutemeljenih medijskih pohvala kako Hrvatska ima plemenitog premijera koji širi ljubav i bratstvo među ljudima – migranti se prije tjedan dana počinju slijevati u Hrvatsku. I samo 48 sati nakon što je 20 000 migranata nekontrolirano prešlo hrvatske granice, SDP-ov cvrčak mijenja melodiju. I pribjegava istim mjerama kao i Orban kojeg je mjesecima kritizirao. Uvodi plan B. Suprotan planu A. Zatvara granične prijelaze (To je humano. Ne zatvara granicu, jer bi to bilo nehumano). Migrante deportira prema „nehumanoj“ Mađarskoj i Sloveniji. Prvo priča kako se dogovorio s Mađarskom, a onda suočen sa službenom izjavom mađarskog ministra vanjskih poslova – mijenja priču kako im migrante šalje „iz inata“.

Ignorirajući temeljno načelo kriznog upravljanja – objedinjavanje svih raspoloživih snaga – umjesto poziva predsjednici, oporbi, svim hrvatskim građanima – bez obzira podupiru li ili ne njegovu stranku – da mu pomognu u upravljanju ovom složenom situacijom u interesu općeg dobra i hrvatske države – Milanović subotu troši na osobno vrijeđanje oporbenih stranaka i birača, izruguje se predsjednici, a na presici, javno, halucinira da je orao.

Nije tu bilo nikakvih iznenađenja. U mjesecima Milanovićevog cvrčanja postalo je jasno da Europska unija nema zajedničku poziciju niti riješenje za priljev milijuna migranata koji traže bolji život, da vlade svih država EU, osim Milanovićeve, poduzimaju korake za zaštitu svog naroda i svoje zemlje, da Grčka i Turska propuštaju migrante prema Njemačkoj i sjeveru Europe i da će se taj put, kojim je kroz Mađarsku u tijeku prošle godine prošlo više od 200 000 migranata – uskoro preusmjeriti na Hrvatsku. Zatvaranje mađarsko-srpske granice bilo je tek znak da je započeo dolazak migranata u Hrvatsku.

Ostalo smo vidjeli. Nekontroliran ulazak migranata u Hrvatsku. Kretanje po selima i mjestima uz granicu. Osiromašeni, velikodušni Slavonci hrane i primaju ljude, lokacije za prihvat migranata izmišljaju se u zadnji čas, lokalna uprava opterećena, bez informacija, premijer koji je na hrvatske branitelje slao specijalce, za održavanje reda u Tovarnik šalje malobrojne i nenaoružane policajce. I dalje, svjetski mediji prenose kako je Milanovićev sustav prihvata izbjeglica kolabirao u prvom danu, Crveni križ u 24 sata ispraznio zalihe i zatražio od vlade da zajamči sigurnost njihovih volontera na terenu, osiromašene županije i gradovi sami plaćaju transport za migrante. Hrvati su još jednom pokazali da su ljudi. Na premijeru Milanoviću ostaje da pokaže da je čovjek – i prizna da nije dorastao zadatku.

Kriza koju promatramo tek je počela. Nijemci procjenjuju da će u ovom, hitnom obliku trajati najmanje godinu dana. Danas se Frankfuter Allgemeine Zeitung oštro obrušio na Angelu Merkel. Na putu prema bogatoj Europi su milijuni siromašnih, koji žele bolji život. Iskorišteni za destabilizaciju Unije koja je već na prvom koraku pokazala brojne slabosti. Njemačka će prihvatiti milijun izbjeglica iz Sirije. Na putu ih je više od 4 milijuna. Kad Njemačka, Francuska, Britanija kažu – to je to, ne primamo više nikog – gdje će se zaustaviti milijuni drugih, koji žele doći? Koliko migranta može i želi primiti Hrvatska? Koliko će to koštati? Gdje će biti granica između sigurne Europe i ostatka svijeta – slovensko-hrvatska? Hrvatsko-srpska? Grčka? Turska? Kako će Hrvatska štititi svoju granicu i kontolirati tko u nju ulazi ili kroz nju prolazi?

Uz ovu krizi koju je za Hrvatsku otežala nepripremljenost i nesposobnost Milanovićeve vlade – potrebno je rješavati i sve „mirnodopske“, goruće probleme u Hrvatskoj – demografsku krizu, gospodarsku, reformu javne uprave, politiziranost Državnog odvjetništva – korupciju i nepotizam, probleme u obrazovnom sustavu, odlazak stotina tisuća Hrvata iz zemlje.

Milanovićeva ideja da u petak raspusti Sabor i organizira prijevremene izbore do prije tjedan dana bila je dokaz nedemokratskog upravljanja državom – gdje nitko osim vladajućeg SDP-a ne zna datum parlamentarnih izbora. Sada prijeveremeni izbori zvuče kao odična ideja. Hrvatska treba promjenu. Zima je pred nama. Trebaju nam mravi, cvrčci su svoje odcvrčali.

Izvor: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža