U ime obitelji

Dr. Natalija Kanački: Uključite se u rad Vijeća roditelja i djelujte u interesu naše djece

Dr. Natalija Kanački: Uključite se u rad Vijeća roditelja i djelujte u interesu naše djece

Udruga “U ime obitelji” je prije nekoliko dana predstavila još jedan od svojih društvenih projekata – “Uključi se i ti u rad Vijeća roditelja!”.

“Cilj nam je uspostaviti što bolju suradnju između roditelja, nastavnika i drugog školskog osoblja. Sve države članice EU-a imaju politiku razvoja obrazovanja koja potiče snažnije uključivanje roditelja u obrazovni sustav jer je primijećena višestruka korist u obrazovanju i odgoju za djecu, školsko osoblje te njihove obitelji. U Hrvatskoj do sada nije postojao projekt na nacionalnoj razini koji bi poticao i osnaživao roditelje da se aktivno uključe u rad Vijeća roditelja”, ističe dr. Natalija Kanački, članica upravnog odbora udruge “U ime obitelji”.

Početkom svake školske godine roditelji odabiru svog predstavnika u Vijeće roditelja te jednog zamjenika. Vijeće roditelja je organizacijsko tijelo koje ima svaka škola u Hrvatskoj, a čini ga po jedan predstavnik roditelja iz svakog razreda. Žele vas potaknuti da se kandidirate za predstavnika roditelja ili predložite roditelja iz svog razreda za kojeg znate da će se zalagati za interese djece. Ovo zaduženje oduzimat će vam samo par sati mjesečno – a moći ćete doprinijeti kvaliteti rada u školi – mjestu u kojem Vaše dijete boravi veliki dio dana, pojašnjavaju iz “U ime obitelji”.

“Primijetili smo da vrlo često roditelji ne znaju koja je uloga Vijeća roditelja niti što bi trebao raditi predstavnik razreda u Vijeću roditelja. Stoga smo napravili neke osnovne upute o radu i strukturi Vijeća roditelja te naveli neke primjere za kvalitetan rad. To su osnovne upute kao npr. što može predlagati Vijeće roditelja, kako uspostaviti kvalitetnu komunikaciju između Vijeća roditelja i roditelja i sl. Evo i nekih primjera – Vijeće roditelja daje mišljenje o prijedlogu godišnjeg plana i programa rada; sudjeluje u izradi planova za izlete i putovanja; predlaže slobodne aktivnosti i aktivnosti dnevnog boravka, predlaže suradnju s lokalnom zajednicom – može biti posrednik između škole i lokalne zajednice u organizaciji priredbi, predlaganju različitih akcija, uređenju okoliša škole i sl. Upoznavanje s mogućnostima sudjelovanja u radu Vijeća roditelja osnažiti će suradnju između roditelja, nastavnika, ali i društvene zajednice”, pojašnjava dr. Kanački.

Inače školom upravlja Školski odbor u kojem je i jedan predstavnik Vijeća roditelja. Kroz sposobnog i angažiranog roditelja u Školskom odboru, roditelji najizravnije odlučuju o svemu što je bitno za školu.

“Tijekom školske godine planiramo održati niz radionica diljem cijele Hrvatske na kojima bi predstavili mogućnosti rada u Vijeću roditelja u skladu s postojećim zakonima. Na razini EU-a postoje nekoliko organizacija koje koordiniraju i prate uključivanje roditelja u rad škole pa udruga radi i na skorom uspostavljanju suradnje s europskim partnerima. Udruga U ime obitelji poziva sve zainteresirane roditelje da se kandidiraju za predstavnika roditelja ili da predlože najboljeg predstavnika u Vijeće roditelja koji će proaktivno djelovati između roditelja i škole u interesu naše djece”, poručila je.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Izvor: narod.hr