U ime obitelji

Dr. sc. Palić: ‘Matićevo je izvješće s pravne strane nepismen dokument’

Dr. sc. Palić: ‘Matićevo je izvješće s pravne strane nepismen dokument’

“Izvješće koje je za Europski parlament sročio zastupnik Predrag Matić je s pravne strane nepismen dokument. Ne znam tko je stvarni autor, ali na ispitu iz Ustavnog prava bi pao.”, podijelio je na svom Facebook profilu ustavnopravni stručnjak, dr. sc. Mato Palić komentirajući prijedlog Rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena (2020/2215(INI)), a koji se temelji na Izvješću Predraga Freda Matića, izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a.

>Europska biskupska konferencija: Matićevo izvješće negira temeljno pravo priziva savjesti

>Matićev izvještaj u EP: Želi pobačaj proglasiti ‘ljudskim pravom’, učiniti besplatnim, ukinuti priziv savjesti…

>Matićev Odbor traži da EP izglasa ‘besplatan pobačaj’ u cijeloj EU, glasovanje 23. lipnja

Kritičari ističu kako se Matićevom rezolucijom nameće pobačaj članicama EU – što je uplitanje u unutarnje uređenje država, a napada se i pravo liječnika na priziv savjesti.

Jučer se SDP-ov Predrag Fred Matić oglasio o kritikama upućenim na račun problematičnog izvješća, nazvavši ravnozemljašima sve koji misle drugačije od njega. „Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče”. kazao je Matić. “Sutra je veliki dan za Europu i cijeli napredni svijet. Sutra odlučujemo o pozicioniranju Europe kao zajednice koja odabire živjeti u 21. ili 17. stoljeću. Ne dopustite da nas povijest zapamti kao ove druge”, kazao je u srijedu Matić.

Slovačka je nedavno rezolucijom odbacila Matićevo izvješće, istaknuvši kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

Izvještaj je moguće pronaći na stranicama Europskog parlamenta.

Izvor: narod.hr