U ime obitelji

Dr. sc. Dubravka Hrabar: ‘Matićevo Izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta’

Dr. sc. Dubravka Hrabar: ‘Matićevo Izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta’

“Pobačaj ne može biti ljudsko pravo, već zdravstvena usluga, uz najčešće nevinu kolateralnu žrtvu, a to je nerođeno dijete (…)

Monstruoznim mi se čini ideja da djeci treba dopustiti promjenu spola. Na valu tog distopijskog promišljanja u tamni je zaborav neznanja pala činjenica da se svakog pojedinca koji se podvrgava promjeni spola lišava prokreativnih prava u realnom životu, a oko kojih se upravo grupacija oko gospodina Marića okuplja. Djeca koja promijene spol bit će sterilizirana odnosno kastrirana i nikad u prilici biti roditeljem na prirodan način. Matićevo izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta na zdravlje. (…)

Napadajući na ljudsku savjest i priziv na nju, ovim se Izvješćem isto tako postupa protivno mnogobrojnim međunarodnim i europskim dokumentima koji priziv savjesti štite” – istaknula je u svom komentaru prof. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Njezin komentar u nastavku prenosimo u cijelosti.

Demoni u nama i oko nas

S velikim nestrpljenjem čekamo kakav će sljedeći tjedan biti ishod glasovanja o Prijedlogu Rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena (2020/2215(INI)), a koji se temelji na Izvješću Predraga Freda Matića, izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a.

Pogled na rečeni dokument odgonetava da postoji pokušaj zamaskirati stvarno značenje i sadržaj nekih (pravnih) pojmova radi ostvarivanja krajnje diskutabilnih ciljeva. I opet se nastavlja pod krinkom plemenitih ideja gurati želje odraslih i pojedinih grupacija koje svjetonazore i ideje stavljaju ispred života i dobrobiti djece. Postoji li još uvijek ljudskost, razum, vladavina prava, etika, ili je sve to ustuknulo pred naletom nerazumnih ideja? Etika bi po svim velikim filozofima još od Platona i Aristotela, trebala biti srž i cilj svake pravne norme; ona je jamstvo napretka, a ne tiranije i jednoumlja, razarajućeg napretka. Stoga i pravna norma i svaki pravni propis moraju biti u funkciji dobra i plemenitoga.

Povodom ideja koje se tako slavodobitno prezentiraju u Izvješću Predraga Matića, držat ću se jedinog relevantnog oružja kako bismo imali “jednakost oružja”, pa nudim pravnu argumentaciju, a vi prosudite tko je u pravu. Osobno bih voljela vidjeti na koje su se to pravne instrumente oslonili tvorci rezolucije. Imam osjećaj da se nabacuju kamenčićima, a da ne vide da ispred sebe imaju razornu nuklearnu bombu.

Ponajprije, parafrazirala bih filozofa Jean Jacques Rousseaua koji je rekao kako sloboda čovjeka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti što ne želi. Iz toga proizlazi zahtjev da sve što želimo ne može postati ljudsko pravo.

Stoga i pobačaj ne može biti ljudsko pravo, već zdravstvena usluga, uz najčešće nevinu kolateralnu žrtvu, a to je nerođeno dijete. S time u vezi kad pobačaj žele dopustiti djevojčicama bez obzira na dob i znanje/obaviještenost roditelja, Izvješće i njegovi tvorci ogrješuju se o Konvenciju o pravima djeteta (da spomenem samo najvažniji dokument za zaštitu djece) koja s mnogo pojedinosti štiti i promiče pravo djeteta na zdravlje i zajedničku odgovornost oba roditelja za vlastito dijete (njegov odgoj i rast). Monstruoznim mi se čini ideja da djeci treba dopustiti promjenu spola. Na valu tog distopijskog promišljanja u tamni je zaborav neznanja pala činjenica da se svakog pojedinca koji se podvrgava promjeni spola lišava prokreativnih prava u realnom životu, a oko kojih se upravo grupacija oko gospodina Marića okuplja. Djeca koja promijene spol bit će sterilizirana odnosno kastrirana i nikad u prilici biti roditeljem na prirodan način. Matićevo izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta na zdravlje.

> Europski centar za pravo i pravdu upozorava: Matić gura zabrinjavajuću rezoluciju o pobačaju

Zagovaranje, zapravo nametanje u Izvješću ideje da se roditelje isključi iz obrazovnog procesa u školama u vezi sa spolnim i zdravstvenim odgojem, a u duhu LGBTIQ agende, predstavlja direktno suprotstavljanje i nepoštovanje mnogih međunarodnih i europskih dokumenata, sigurne prakse Europskoga suda za ljudska prava i stručnih komentara Odbora za prava djeteta, koji svi redom roditeljima priznaju pravo da sudjeluju u obrazovnom sustavu te da na nj utječu u skladu sa svojim vjerskim, filozofskim i pedagoškim uvjerenjima. O svemu tome i antagonizmima na tu temu postoji obilna znanstvena literatura.

Napadajući na ljudsku savjest i priziv na nju, ovim se Izvješćem isto tako postupa protivno mnogobrojnim međunarodnim i europskim dokumentima koji priziv savjesti štite, jer to ljudsko pravo služi zaštiti ljudskog dostojanstva kako bismo izbjegli zaći u mračna vremena iz ne tako davne povijesti kad ljudska prava ni dostojanstvo nisu bili važni.

Za europarlamentarce bi Povelja o temeljnim pravima Europske unije trebala biti biblija koja među inim vrijednostima štiti prava djece i najbolji interes djece, ali i priziv savjesti, i ne znam kako im uopće, pravnički gledano pada na pamet, kršiti je ovakvim Izvješćem i predlagati ove novotarije protivne pravu?!

Ukratko, molim vas, “prste k sebi” od naše djece, i nemojte pokušati demantirati njemačkog književnika Ernsta Juengera koji je rekao da onaj tko bi htio ispuniti sve naše želje ne bi bio božanstvo, već demon.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Izvor: narod.hr