Dr. Natalija Kanački: Višak birača na popisima uvijek ostavlja mogućnosti za manipulaciju
27. listopada 2015.

O važnosti promatranja izbora, ulozi promatrača i koja je poboljšanja unijela udruga U ime obitelji vezano za promatranje izbora posljednje dvije godine razgovarali smo s Natalijom Kanački, dr. med., članicom upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Na parlamentarnim izborima 2015. sudjeluje u radu nacionalnog stožera za promatranje, po struci je liječnica, voditeljica razvoja lijekova u farmaceutskoj kompaniji.

U udruzi U ime obitelji dr. Kanački volontira od početka njezinog rada.

Narod.hr: Zašto je važno promatranje izbora?

Dr. Kanački: Promatranje izbora važan je dio izbornog procesa jer doprinosi jačanju institucija demokracije te snažno utječe na povjerenje građana u ispravnost provođenja propisanih procedura i rezultata izbora.
Građani s pravom osjećaju sigurnost kada vide promatrače na izbornom mjestu jer im to jamči da će sve biti kako treba.

Oni sami nisu nikada dovoljno informirani o uputama i tijeku izbornog procesa pa je izuzetno važno da su s njima i educirani promatrači koji će to sve za birače pratiti.

Narod.hr: Koja je uloga promatrača?

Dr. Kanački: Ne treba nikako miješati prava i obveze promatrača s pravima i obvezama biračkih odbora.

Promatrači imaju pravo nazočiti svim aktivnostima tijekom priprema i provođenja izbora, od sjednica u izbornim povjerenstvima, edukacija biračkih odbora i povjerenstava, pa sve do promatranja samih izbora i postizbornog monitoringa i službenog proglašenja rezultata izbora.

Na samom biračkom mjestu promatrači nadgledaju rad biračkih odbora – od pripremanja biračkog mjesta prije otvaranja, za vrijeme glasovanja, prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanja rezultata glasovanja te ispunjavanja zapisnika o radu biračkog odbora i dostave biračkih materijala nadležnom tijelu.

Promatrači mogu davati usmene obrazložene primjedbe na rad biračkog odbora u zapisnik o radu biračkog odbora ili ih u pisanom obliku priložiti zapisniku. Također, imaju pravo nazočiti primopredaji izbornog materijala izbornom povjerenstvu nakon što su utvrđeni rezultati glasovanja te promatrati rad izbornih povjerenstava.

Ove godine ćemo nastojati imati više promatrača upravo na razini nadgledanja izbornih povjerenstava te unošenja rezultata u elektronički sustav.

Promatranje izbora na svim razinama provođenja (od biračkih odbora pa do DIP-a) daje legitimitet provedenim izborima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Promatranje izbora izuzetno je važno za jačanje biračkih prava manjina, osiguravanje prava birača izvan RH i drugih posebnih kategorija birača (bolesni, domovi umirovljenika, bolnice i sl.) pa će udruga U ime obitelji pratiti promatranje i u inozemstvu te nadgledati rad biračkih odbora u obilasku domova umirovljenika i sl.

Narod.hr: Koja je poboljšanja U ime obitelji unijela vezano za promatranje izbora u posljednje dvije godine?

Dr. Kanački: Naši su promatrači dobro educirani i motivirani da nadgledaju ispravnost rada biračkih odbora i povjerenstava pa smo time promatranje podignuli na višu razinu. Intenzivno radimo na edukaciji naših promatrača te smo za njih pripremili Priručnik za promatranje koji će im pomoći praćenju rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava.

Također, naše promatrače uvijek pozivamo na suradnju s biračkim odborima i drugim promatračima jer to također doprinosi jednoj pozitivnoj atmosferi na biračkom mjestu i kvalitetnijem zajedničkom radu.

Na ovim izborima ćemo posebno nadzirati pripremu izbornog mjesta, poštivanje izborne tišine u krugu od 50 m od biračkog mjesta te mogućnost pojave ‘birača duhova’ na biračkim popisima.

Njih još uvijek ima oko 250.000 iako je sada taj broj manji nego na predsjedničkim izborima. Višak birača na popisima uvijek ostavlja mogućnosti za manipulaciju, a naša udruga neumorno upozorava upravo na taj problem. Naime, radi se o čak 7 posto biračkog tijela – to je jako puno!

Također, promatrati ćemo postoje li pokušaji glasovanja za članove obitelji što je moguće da će se pokušati u manjim sredinama gdje se ‘svi poznaju’.

Na proteklim predsjedničkim izborima naši su promatrači uočili neispravnosti u načinu brojanja glasačkih listića te nepoklapanju rezultata s popisima te smo na jednom mjestu u Zagrebu ponavljali izbore. Imali smo i primjedbe da birački odbori ne izlaze u susret bolesnima i nemoćnima, no za ove je izbore DIP donio uputu da se mora izaći u susret biračima koji se prethodno najave za posjetu te na sam izborni dan do 12 sati.

Rekla bih i da neki birački odbori nisu bili navikli na promatranje od nevladinih udruga i našem inzistiranju na provođenju procedura, no s vremenom ta komunikacija postaje sve bolja.

Prisutnost promatrača doprinosi jačanju povjerenja građana da će resursi za izbore biti pravilno iskorišteni jer smanjuju se moguće nepravilnosti ili ponavljanje izbora.

Željela bih poručiti građanima da iskoriste svoje biračko pravo te izađu na parlamentarne izbore 2015. i daju svoj glas odabranoj listi i kandidatu.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža