Dr. Natalija Kanački: ‘Pozivi volontera na razgovore u policiju podsjećaju na komunistička vremena’
24. siječnja 2020.

Članovi Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje sredinom su mjeseca izvijestili da su zvani na policiju na ispitivanje povodom kaznene prijave Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, člana aktualne Vlade RH. Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” objavila je danas da policija i njihove volontere i koordinatore zove na obavijesne razgovore.

“Pozivanje na obavijesne razgovore volontera građanskih inicijativa Narod odlučuje i ‘Istina o Istanbulskoj’ podsjeća na komunistička vremena. Dvostranačka hobotnica HDZSDP i njihovi sateliti svakog dana pokazuju u kojem smjeru ide Hrvatska – radi se pritisak i zastrašivanje građanski aktivnih osoba, volontera koji prikupljaju potpise kako bi ih obeshrabrili u njihovom društvenom angažmanu jer otvaraju teme koje ne odgovaraju političkim elitama, no važne su za narod. Pa, zamislite – nas koji smo volontirali svojim znanjem, iskustvom i vremenom pokušava se staviti u kategoriju ljudi koje se bave organiziranim kriminalom. Istovremeno, nedostaje politička volja u državi da se DORH zaista pozabavi pravim organiziranim kriminalom i korupcijom koja osiromašuje građane i društvo te iseljava narod. U svakoj demokratskoj i civiliziranoj državi volontere bi se prepoznalo kao opće dobro te ih se poticalo na daljnji društveno koristan angažman”, komentirala je dr. Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, za Narod.hr.

Priopćenje inicijative “Istina o Istanbulskoj” pročitajte u nastavku:

“Ovih dana volontere i koordinatore naše inicijative „Istina o Istanbulskoj“ policija zove na obavijesne razgovore. Saznali smo da je uputa došla od Državnog odvjetništva RH, na temelju kaznene prijave HNS-a i njenog predsjednika Ivana Vrdoljaka iz listopada 2018. Ta je prijava očito tada bila dogovorena s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem, jer se g. Vrdoljak pohvalio da je digao prijavu čim je g. Kuščević objavio broj potpisa, a do tada su se rezultati „čuvali“ od javnosti u tzv. sigurnoj sobi u APIS-u.

Iako samu kaznenu prijavu nismo vidjeli, znamo da je g. Vrdoljak u medijima optuživao inicijative za upisivanje umrlih, maloljetnih i stranih državljana. Podsjećamo da je uloga volontera na štandu da prikuplja potpise, ali ne i da legitimira građane. Volonteri nisu bili niti ovlašteni, niti u mogućnosti provjeravati podatke koje građani upisuju, niti tražiti od njih osobne isprave. Neki su svoje OIB-ove znali napamet i nisu niti imali dokumente. Volonteri nisu mogli znati je li netko upisao nekog maloljetnog ili umrlog, ili se već jednom negdje drugdje upisao. Možda je netko i namjerno upisivao umrle, da bi se kasnije mogla optužiti inicijativa.

DORH bi trebao to sve znati. I dok, primjerice, nije pokrenuo istragu nad riječkim gradonačelnikom Obersnelom koji je zabranio našoj inicijativi skupljanje potpisa u Rijeci i time evidentno kršio zakon (što je potvrdio i Ustavni sud), on sada progoni nedužne građane i tretira ih kao kriminalce.

Apsurdno je da se naši volonteri sumnjiče za „organizirani kriminal“ i maltretiraju, a u isto vrijeme mnogi stvarni zločinci slobodno šetaju ulicama i stvarni nagomilani problemi u državi se ne rješavaju. Takvo postupanje smatramo zatiranjem demokracije, pokušajem zastrašivanja i političkim pritiskom od strane korumpiranih političkih elita na građane kojima se na ovaj način krše ustavna prava da slobodno izraze svoju volju na referendumu.

Ustavni sud nam još nije odgovorio na tužbe koje smo predali još pred godinu dana, u siječnju i travnju 2019., i u kojima smo ukazali na sve nepravilnosti u postupku provjere potpisa i odbacivanja referendumske inicijative.”

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža