U ime obitelji

Dr. Natalija Kanački: 374 promatrača U ime obitelji zaslužuje čistu peticu za njihov volonterski rad

Dr. Natalija Kanački: 374 promatrača U ime obitelji zaslužuje čistu peticu za njihov volonterski rad

U ime obitelji ove je godine na izvanrednim parlamentarnim izborima imala 347 promatrača od I. do X. izborne jedinice i šest promatrača u inozemstvu te četiri promatrača u Gradskim izbornim povjerenstvima i APIS-u.

Udruga je izdala prije izbora novi priručnik za promatranje i osigurala trening za promatrače, a nakon zatvaranja birališta promatrači Udruge promatrali su izborni proces na svim razinama – provjeravala se točnost prebrojavanja glasačkih listića na biračkim mjestima, nadziralo unos podataka na razini gradskih i općinskih izbornih povjerenstava, te također i u sjedištu Državnog izbornog povjerenstva APIS IT-a. Izuzetno je bilo važno nastaviti promatranja kako bi se dobio uvid u cijeli izborni proces, radi otklanjanja mogućnosti manipulacije.

Početkom tjedna održao se susret promatrača udruge U ime obitelji. O susretu ali i dojmovima s nedavnih parlamentarnih izbora razgovarali smo s dr. Natalijom Kanački, koordinatoricom promatrača U ime obitelji.


Narod.hr: Možete li nam opisati kako je bilo na susretu promatrača koji su odradili veliki posao na posljednjim izborima?

U udruzi U ime obitelji u Zagrebu smo prije dva dana održali sastanak s promatračima iz Zagreba gdje smo predstavili naša zapažanja i analize promatranja na nacionalnoj razini te razmijenili iskustva kako bi imali potpunu sliku o ovogodišnjim rezultatima promatranja.

Zadovoljstvo je susresti se s našim volonterima koji stručno, ljubazno i odgovorno pristupaju promatranju. Na razini su pravih profesionalaca! Usuglasili smo se o zajedničkim zaključcima i prijedlozima za poboljšanje koje ćemo sljedeći tjedan službeno poslati DIP-u.

Narod.hr: Koliko se ljudi javilo, koliko ih je sudjelovalo?

Javilo se ukupno 347 promatrača, od kojih se nekoliko ispričalo da ne može sudjelovati radi opravdanih razloga. Kako promatrači imaju pravo promatrati na više biračkih mjesta u istoj izbornoj jedinici, mnogi naši promatrači tijekom izbornog dana promatrali su na nekoliko biračkih mjesta.

Narod.hr: Koji su vam daljnji planovi?

Cilj nam je napredovati u edukaciji promatrača pa ćemo do sljedećih izbora, a to su oni lokalni, unaprijediti našu koordinaciju, grafički poboljšati priručnik i pokušati edukaciju proširiti u još više gradova i mjesta.

Bez imalo pretjerivanja, naši su promatrači vrlo educirani i često od pomoći i biračkim odborima s poznavanjem tijeka glasovanja te procedura nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Smatramo kako popisi birača još uvijek nisu do kraja uređeni i da ima još oko 200.000 ‘birača duhova’ te ćemo i dalje upozoravati javnost na ovaj veliki problem.

Narod.hr: Koliko se inženjera javilo voljnih i ubuduće sudjelovati u nadzoru APIS-a i doprinositi uvođenju elektroničkog glasovanja?

Osim grupe dipl. ing elektrotehnike koja je sudjelovala u promatranju APIS-a i Gradskih izbornih povjerenstava u Zagrebu i okolici, javilo nam se naknadno još nekoliko stručnjaka koji su se ponudili za volontiranje.

Veselimo se što građani prepoznaju naš trud i želju za civilnim nadzorom promatranja izbora te nam se kontinuirano javljaju i nude pomoć. Želimo do sljedećih izbora izgraditi mrežu stručnjaka koji bi promatrali u Gradskim izbornim povjerenstvima u cijeloj RH. Ovim putem pozivam sve koje nam se žele pridružiti u promatranju iz cijele Hrvatske i inozemstva da nam se jave već sada kako bi ih imali u našoj bazi podataka!

Narod.hr: Zašto je važno uvođenje dopisnog i/ili elektroničkog glasovanja?

I ove je godine problem bio malen broja mjesta za glasovanje u inozemstvu – u 49 država samo 115 mjesta!

Smatramo da ti naši državljani ne mogu jednako koristiti svoja ustavna prava na glasovanje kao i mi u Hrvatskoj, te ćemo uputiti prijedlog DIP-u za promjenu izbornog zakona i uvođenje dopisnog i/ili elektroničkog glasovanja.

Tehnički preduvjeti se mogu ostvariti s povezivanjem na postojeći sustav e-građani ili izgradnjom novog sustava.

Dakle, preduvjeti postoje, no ovdje je bitna politička volja koja je do sada bila vrlo negativna prema ovom pitanju. Nadamo se da će nova vlada prepoznati ovaj problem te aktivno predložiti mjere njegovo rješenje.

Podsjećam da države u bliskom okruženju, kao što su BiH i Slovenija imaju omogućeno dopisno glasovanje za svoje građane. Znači, može se organizirati – ali političari ne žele!

Narod.hr: Koji događaj možete izdvojiti kao posebnost s ovih izbora?

Prvi puta smo ove godine nakon izbora izvršili promatranje originala zapisnika s rezultatima u sustavu na jednom broju zapisnika.

To nam je dalo dodatnu sliku o većem broju manjih grešaka u zapisnicima.

Zamoliti ćemo DIP da donese mjere kojima bi se spriječilo da toliko neispravno ispunjenih zapisnika dolazi u povjerenstva, jer to zahtijeva dodatane kontrole i usporava upis podataka u sustav.

Napominjem da te greške ne utječu na konačne rezultate, no pravilnijim ispunjavanjem zapisnika bi izbjegli gužve u povjerenstvima, omogućili brži unos podataka te i brže konačne rezultate izbora.

Poslijeizborno smo ustanovili da je na neka biračka mjesta u X. izbornoj jedinici došlo više listića za glasovanje nego što je bilo birača na popisu. To nije uobičajeno, jer obično dolazi oko 80 % listića od ukupnog broja birača na popisu, no ne bi ih nikako smjelo biti više od 100 %. Tražiti ćemo DIP odgovor na ovo zapažanje.

Na kraju, posebno bih zahvalila svim službenicima u APIS-u, DIP-u i Gradskim izbornim povjerenstvima na suradnji i ljubaznosti. Imamo zajedničke ciljeve, oni kao profesionalci, a mi kao volonteri – da izbori budu ispravno organizirani i provedeni kako bi se ojačalo povjerenje građana u tijek izbora i rezultate glasovanja.

Promatračima udruge U ime obitelji također zahvaljujem i dajem im ‘čistu peticu’ za njihov volonterski rad. Hvala Vam!

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr