Dr. Markić za Novu TV: ‘Matićevo izvješće’ korak je u krivom smjeru ali i prilika za još veći angažman
26. lipnja 2021.

“Matićevo izvješće nije obvezujuće za države članice EU i to je jako dobro, ali će se koristiti kao metoda pritiska da države pristanu na ono s čim se nisu usuglasile kada su ulazile u Europsku uniju. Kao što je na primjer: pobačaj, uvođenje spolnog odgoja s LGBT agendom u škole, a da odustanu od onog oko čega su se dogovorile pri ulasku u EU, a to je npr. da je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji za Dnevnik Nove TV u petak komentiravši tzv. ‘Matićevo izvješće’, koje je u četvrtak, 24. lipnja, Europski parlament izglasovao na plenarnoj sjednici s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih.

“Mislim da je to korak u lošem smjeru, ali i prilika da se još više angažiramo za vrijednosti, za demokratska načela i za suverenost svojih država“, zaključno je poručila dr. Markić.

> Brojni predstavnici akademske zajednice, civilnog društva i političari protiv ‘Matićevog izvješća’

> Priziv savjesti stečevina je EU i demokratskog društva – u totalitarizmu ga nema

Predrag Fred Matić u četvrtak je objavio fotografiju sebe kako slavodobitno skače.

“Uspjeli smo! Europski parlament je sa 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena”, ustvrdio je Matić uz fotografiju koju je objavio kao Instagram Story.

Podsjetimo, Rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena (2020/2215(INI)), Izvješće Predraga Freda Matića, hrvatskoga europarlamentarca iz redova socijalista i demokrata, ujedno izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskoga parlamenta (FEMM) kritizirali su brojni ugledni stručnjaci za obiteljsko pravo, intelektualci, kao i hrvatske krovne liječničke organizacije.

Brojni predstavnici akademske zajednice, civilnog društva, među kojima je i udruga U ime obitelji i političari potpisali su Izjavu o tzv. Matićevom izvješću.

> Bartulica za Narod.hr nakon usvajanja Matićevog izvješća: Demokršćani su očito kapitulirali

> Sokol (HDZ) za Narod.hr: Usvajanje Matićevog izvješća je čak i za standard EP-a bilo previše

Pobačaj nije nečije pravo koje po prirodi stvari proizilazi iz prava na slobodu i privatnost i koje čeka svog spasitelja PFM da ga javno obznani. U Izvješću se pokušava nametnuti sustav vrijednosti koji bi trebalo ugraditi o obvezatne školske programe i time relativizirati ulogu roditelja koji su neprikosnoveni primarni odgojitelji djece u skladu sa svojim moralnim, vjerskim, pedagoškim i filozofskim uvjerenjima“, upozorio je prof. dr. sc. Nenad Hlača, predstojnik katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Pobačaj ne može biti ljudsko pravo, već zdravstvena usluga, uz najčešće nevinu kolateralnu žrtvu, a to je nerođeno dijeteMonstruoznim mi se čini ideja da djeci treba dopustiti promjenu spola. Na valu tog distopijskog promišljanja u tamni je zaborav neznanja pala činjenica da se svakog pojedinca koji se podvrgava promjeni spola lišava prokreativnih prava u realnom životu, a oko kojih se upravo grupacija oko gospodina Marića okuplja. Djeca koja promijene spol bit će sterilizirana odnosno kastrirana i nikad u prilici biti roditeljem na prirodan način. Matićevo izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta na zdravlje. (…) Napadajući na ljudsku savjest i priziv na nju, ovim se Izvješćem isto tako postupa protivno mnogobrojnim međunarodnim i europskim dokumentima koji priziv savjesti štite” – istaknula je u svom komentaru prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izvješće zadire u isključivu nadležnost država članica, miješajući se u uređenje nacionalnih zdravstvenih sustava i definiranje nacionalnih zdravstvenih politika. Rezolucijom se poziva na ograničenje temeljnih ljudskih prava kakvo je, primjerice, pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika, označavajući ga kvazipravnom preprekom i relativizirajući njegov značaj nazivajući ga takozvanim.

Nepostojećim se seksualnim i reproduktivnim pravima, čiji je sastavni dio usluga pobačaja, dodjeljuje status zaštićenih ljudskih prava, a države članice potiču se da svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, i djeci koja ne pohađaju školu, osiguraju opći pristup sadržajno prijepornom sveobuhvatnom seksualnom odgoju, potpuno izostavljajući ulogu roditelja. Osim što negira temeljne biološke činjenice, poput one da jedino žene mogu biti trudne, tvrdeći da u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe mogu biti trudni, Izvješće lažno zaključuje kako je jedna od njegovih ključnih tema “kvalitetna skrb za trudnice, rodilje i babinjače utemeljena na dokazima”. Skrb za trudnice, rodilje i babinjače u čitavom se Izvješću spominje tek 4 puta, dok se koncept seksualnoga i reproduktivnog zdravlja i prava u 77 paragrafa Izvješća spominje gotovo stotinu puta, upozorio je Svjetski savez mladih Hrvatska.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža