U ime obitelji

Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

“Tomašević je hrabro ušao u obračun s korupcijom tako da najavljuje ukidanje one mjere – koja baš s korupcijom nema nikakve veze”, napisala je na svom Facebook profilu dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji kao komentar na najavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Podsjetimo, svi roditelji odgojitelji koji su već korisnici financijske pomoći (bruto iznos od oko 6800 kuna) koju dodjeljuje Grad Zagreb, nastavit će s ovom mjerom. Ali nova zagrebačka vlast razmatra načine kako zaustaviti prijavljivanje novih roditelja odgojitelja, a plan je provjeriti zakonske mogućnosti kako bi ta mjera naposljetku zamrla.

“Danas je JL najavio ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. Evo par misli na taj nevjerojatno odvažan primjer obračuna s kriminalom i korupcijom u Zagrebu:
Prvo, ako postoji trošenje javnog novca koje u Zagrebu nije povezano s pogodovanjem i korupcijom – onda je to sigurno mjera roditelj-odgojitelj. Bez pogodovanja prijateljima, kumovima, interesnim grupama, zubarima ili donatorima. Mogućnost da uz naknadu doma odgajaju svoju djecu ( od 3. djeteta na dalje) danas koristi 5, 338 osoba, kriteriji za stjecanje statusa roditelja-odgojitelja su jasni i dostupni svim građanima Zagreba na isti način.

Ne morate biti član Bandićeve ili Tomaševićeve stranke – dovoljno je da se odlučite na 3. dijete i da se želite posvetiti isključivo odgoju svoje djece.
Tomašević je hrabro ušao u obračun s korupcijom tako da najavljuje ukidanje one mjere – koja baš s korupcijom nema nikakve veze.

Drugo, ako postoji mjera koja financijski i društveno vrednuje rad žena kod kuće, njihovo ulaganje vremena i znanja u odgoj i podizanje djece, brigu o obitelji – onda je to upravo mjera roditelj-odgojitelj.
I onda nam ukidanje te mjere najavljuju profesionalne feministkinje iz Možemo koje su napravile karijere od borbe za “ženska prava”, odnosno od borbe za neka prava nekih žena.

Treće – ovu odličnu demografsku mjeru prepoznale su kao takvu tisuće žena i muškaraca u Zagrebu. U samo 4 godine. Od 2016. do 2020. broj Zagrepčanki i Zagrepčana koji je koriste povećao se s 99 na 5338. Obitelji u kojima majka ili otac imaju status odgojitelja brinu se o 16,200 djece, a u 4 je godine u ovim obiteljima rođeno još 1079 djece.
Da, možemo razgovarati o tome da mjeru treba dodatno poboljšati, unaprijediti, učiniti ekonomski još održivijom – ali odabrati baš ukidanje statusa roditelja-odgojitelja za početak “reformi” i borbe protiv korupcije – bilo bi smiješno da ne utječe na živote 16,200 djece i njihovih obitelji u Zagrebu.

Izvor: narod.hr