Dr. Markić: ‘Lažna ljevica u Hrvatskoj protiv je neradne nedjelje jer dio trgovaca ide na misu, a lažna desnica još čeka mišljenje iz Bruxellesa’
1. listopada 2020.

“I dok se lažna hrvatska ljevica protivi neradnoj nedjelji – valjda jer na taj dan jedan dio trgovkinja i trgovaca – ide na misu, a lažna hrvatska desnica – jer još čekaju da im Bruxelles javi što o tome misli – u Sloveniji je lijeva oporba predložila, a vladajuća desnica prihvatila – neradnu nedjelju.”, napisala je predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić komentirajući današnju vijest o zabrani rada nedjeljom i blagdanima u susjednoj Sloveniji.

> Važna odluka: Slovenija zabranila trgovinama rad nedjeljom i blagdanima

> Štulić iz Sindikata trgovine: ‘Najviše zaposlenih koji rade nedjeljom su žene koje taj dan žele provesti s obitelji’

> Ministar Aladrović: ‘Do kraja godine rješenje o radu trgovina nedjeljom’

> Dr. sc. Palić o pripremi zakona koji će regulirati rad nedjeljom : ‘Ograničavanje rada nedjeljom u skladu je s Ustavom’

Objavu dr. Markić donosimo u cijelosti.

“Kad se pogleda što više od pola milijuna ljudi dobiva neradnom nedjeljom – oko 160 000 trgovaca i članova njihovih obitelji – i što svi mi ostali gubimo – sva je snaga argumenata na njihovoj strani.

I dok se lažna hrvatska ljevica protivi neradnoj nedjelji – valjda jer na taj dan jedan dio trgovkinja i trgovaca – ide na misu, a lažna hrvatska desnica – jer još čekaju da im Bruxelles javi što o tome misli – u Sloveniji je lijeva oporba predložila, a vladajuća desnica prihvatila – neradnu nedjelju.

I tako – iako se po raznim klubovima i drugim mjestima – HDZ i SDP uspješno druže, sastaju i dogovaraju oko svega što je njima važno – podjele funkcija, odlično plaćenih radnih mjesta u državnim firmama, tko će ići za kojeg veleposlanika i, kako mnogi drže, oko toga koga se hoće ili neće kazneno goniti – oko ovog pitanja – oko kojeg bi se autentični ljevičari i autentični demokršćani odmah dogovorili – dogovora nema. Tu glume oporbu jedni drugima.

Neradna nedjelja je pitanje društvene pravednosti. Ne radi se o milosrđu prema trgovcima i trgovkinjama među kojima najveći udio čine žene. Ne radi se niti o “brizi” za naše sugrađane koji rade naporan posao, važan za sve nas – za muškarce i žene koji ionako rade 6 dana u tjednu, dok većina nas radi 5, a pritom primaju najniže plaće u RH. Radi se osiguravanju pravde.

Mi smo, kao društvo, dužni osigurati da i trgovci i trgovkinje mogu provesti jedan dan, nedjelju, sa svojim obiteljima i prijateljima.

Nastavimo se za to zalagati. Bravo za Janšu i Sloveniju!”, poručila je dr. Markić.

Udruga U ime obitelji pozivala da se radnicima omogući neradna nedjelja i blagdani

Podsjetimo, udruga U ime obitelji godinama poziva poslodavce velikih trgovačkih lanaca, kao i poslodavce svih nenužnih djelatnosti u Hrvatskoj, da omoguće svojim zaposlenicima da nedjelje i blagdane mogu provesti sa svojim obiteljima, a ne na radnom mjestu.

“U ime obitelji je zajedno sa sindikatima i Savezom za nedjelju opetovano isticala da je dio od 180.000 radnika u trgovinama, koji ionako imaju radni tjedan od 6 dana, prisiljavano raditi nedjeljom, uz nisku ili nikakvu naknadu. Promijenjeni način života, uzrokovan epidemijom, potvrdio je da se građani mogu organizirati i odlaziti u trgovinu u vremenu radnog tjedna, te da rad nedjeljom i blagdanom, čak i u ekstremnim uvjetima, nije neophodan za funkcioniranje trgovina i opskrbu stanovništva”, priopćila je udruga.

Prije više od dvije godine udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras, taj prijedlog su blokirali ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30%. Međutim, Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću za rad nedjeljom.

Istovremeno, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža