U ime obitelji

Dok se ljevica okuplja, dr. Markić izračunala – Platforma desnog spektra može dobiti 20-30 zastupnika

Dok se ljevica okuplja, dr. Markić izračunala – Platforma desnog spektra može dobiti 20-30 zastupnika

Sve se više zahuktavaju razgovori o mogućim skorašnjim parlamentarnim izborima, a različite stranke vladajuće koalicije i oporbe formiraju tabore i blokove, te imenuju vodeće ljude izbornih kampanja. Tako će birači od centra na lijevo na ovim parlamentarnim izborima moći izabrati zastupnika koji će ga autentično predstavljati, dok na desnom spektru – svi oni koji se ne identificiraju s Plenkovićevim HDZ-om pomaknutim u lijevo – također žele imati svoje predstavnike u Saboru.

Vladajući i oporba

Za izborni stožer u HDZ-u zadužen je Gordan Jandroković, a za izborni program Tomislav Ćorić, dok će se SDP osloniti na već poznate stare kadrove pa će za područje pravosuđa biti zadužen bivši predsjednik Ivo Josipović te saborski zastupnik Peđa Grbin. Uz njih dvojicu, kao novo lice pojavit će se Loris Rak, poznat kao stečajni upravitelj propalog Uljanika za kojega su SDP-ove i HDZ-ove vlade godinama izdvajale milijarde kuna.

Za SDP-ovu strategiju protiv korupcije bit će zadužen Željko Jovanović, a za vanjsku politiku Joško Klisković, prenosi Jutarnji list.

U stranci Glas tvrde da nije vrijeme za dva lijeva bloka, a aferama opterećena Anka Mrak Taritaš smatra da sve stranke koje su od centra lijevo trebaju sjesti za stol. I IDS je potvrdio da razgovara s SDP-om o izlasku na izbore, a predsjednik stranke Boris Miletić rekao je da će se stranka zalagati za decentralizaciju. S druge strane, predsjednik HNS-a i Plenkovićev koalicijski partner Ivan Vrdoljak tvrdi kako će oni na izbore samostalno.

Politička platforma – od desnog centra na desno

Treću opciju na izborima nastoji formirati Miroslav Škoro, koji je na predsjedničkim izborima 2019. godine osvojio 465.704 glasova te skoro ušao u drugi krug izbora.

Nakon što je Miroslav Škoro izjavio kako je pozvao dr. Željku Markić da mu se pridruži, ona je za dnevnik.hr prokomentirala kako vidi položaj birača desnog i lijevog spektra: “Ja ne planiram biti ni na jednoj listi na ovim parlamentarnim izborima, ali mislim da je jako važno da se formira jedna zajednička politička platforma, od desnog centra na desno – koja će omogućiti svim biračima desnog spektra da nađu svoje predstavnike. Kako se HDZ pomaknuo na lijevo, u Hrvatskoj sad postoji značajan broj birača koji neće glasati za takav HDZ, a koji traže svoje političke predstavnike. Ako se napravi jedna takva zajednička platforma, birači bi mogli uvesti u Sabor 20 do 30 njihovih zastupnika”.

Sa Škorom pregovara Most. “Bilo bi dobro da na listama budu ljudi koji su bez ikakvih repova, koruptivnih i kriminalnih afera, to nam je jako važno. Od svog nastanka borimo se protiv korupcije i to ćemo nastaviti”, poručio je Mostovac Nikola Grmoja.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/Jutarnji list