Diskriminacija branitelja: bivši pripadnik NOR-a preko 100% vrjedniji od hrvatskog ratnog vojnog invalida
4. veljače 2016.

Udruga “Crne mambe”, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga U ime obitelji i još pet braniteljskih udruga Ustavnom sudu su na ocjenu ustavnosti predale pojedine odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju, koji udovice, roditelji i djecu poginulih hrvatskih branitelja, te hrvatske ratne vojne invalide tretira drukčije od drugih korisnika mirovina (npr. pripadnika bivše JNA ili sudionika Narodnooslobodilačkog rata – NOR).

„Želimo javnosti ukazati na diskriminaciju prema populaciji hrvatski stradalnika. Želja nam je da upozorimo i predstavnike javne vlasti da ZOMO nejednako tretira stradalnike i branitelje Domovinskog rata u usporedbi s pripadnicima JNA“, rekao je član Upravnog odbora U ime obitelji Krešimir Planinić te dodao kako je cilj izjednačiti prava hrvatskih branitelja sa svim skupinama koje su po posebnim propisima dobile mirovine.

“Takvim zakonskim rješenjima gdje se jednoj strani (u ovom slučaju bivšim pripadnicima JNA) osobama koje se barem po statusu mirovine svrstavaju u red onih koji su rušili i uništavali Hrvatsku daje šakom i kapom dok se onima koji su obranili RH oduzimaju prava – umjesto na općem pomirenju, oni su radili na još većoj razlici i netrepeljivosti”, istaknula je Rozalija Bartolić predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Pojasnila je kako je faktor izračuna za hrvatske stradalnike najniži od svih 13 grupacija „povlaštenih mirovina“ i iznosi svega 0,40. Usporedni primjer kojim se prikazuje nejednako tretiranje korisnika mirovina prema posebnim propisima jest razlika u korist boraca NOR-a ili bivših pripadnika JNA odnosno podatak da prva spomenuta grupa ima faktor izračuna 0,85, dok drugi (bivši pripadnici JNA) imaju faktor 0,63.

“Daljnja diskriminacija prema dijelu braniteljskog korpusa jest podizanje faktora izračuna za obiteljsku mirovinu nakon smrti bivšeg pripadnika JNA na 0,90.

Prikazujući usporedno udovice poginulog hrvatskog branitelja kojima se mirovina obračunava s faktorom izračuna 0,40, dolazimo do podatka da je udovica umrlog bivšeg pripadnika JNA cca 120% vrjednija od udovice poginulog hrvatskog branitelja. Da je bivši pripadnik NOR-a isto tako preko 100% vrjedniji od hrvatskog ratnog vojnog invalida”, naglasila je.

Vižintin: Bivšim pripadnicima JNA, temeljem odredaba članka 185. ZOMO, određen je izuzetno povoljan način novog određivanja mirovine

“Bivšim pripadnicima JNA, temeljem odredaba članka 185. ZOMO, određen je izuzetno povoljan način novog određivanja mirovine na temelju obračuna plaća od 1970. godine, te su njihove mirovine narasle od 10 do 30 posto”, rekao je Anđelko Vižintin, poručnik u mirovini, posljednje dvije godine tajnik Udruge “Crne mambe”.

“S druge strane, umirovljenim hrvatskim braniteljima i cjelokupnoj hrvatskoj populaciji koja je sudjelovala u obrani suvereniteta RH temeljem novog ZOMO-a retroaktivno se oduzima beneficirani radni staž u periodu od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine s izgovorom da RH nije braniteljima koji su imali pravo na beneficirani staž prema Zakonu o obrani uplaćivala doprinose”, dodao je Vižintin.

Hornik: 2000. godine su nam oduzeli mogućnost rada, a danas nas kroz isti taj zakon, taj staž uračunavaju da bi nam smanjili mirovine

“Što se tiče ušteda u državnom proračunu i smanjenje mirovina, ono je išlo samo na račun hrvatskih branitelja. Temeljem novih Zakonskih propisa jedino tko je mogao dobiti povećanje su bivši pripadnici JNA temeljem čl.185 i udovice umrlih pripadnika JNA temeljem čl. 80 st. 13 zbog podizanja faktora izračuna kao jedinoj od svih 13 grupacija povlaštenih mirovina, dok su nama prava smanjivana i mirovine razdvajane”, istaknuo je Guido Hornik, umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske u činu bojnika od 2001. Pripadnik 1. Gardijske brigade, 67- Bojne VP i od 1993. god. operativni djelatnik SIS-a.

Također, napomenuo je kako je u vrijeme vlade Ivice Račana došlo do izmijene Zakona o obrani gdje se pojavio famozni članak 205. koji doslovno glasi: ‘umirovljenje po sili Zakona’. I sam je tako otišao u mirovinu.

“Odgovorno tvrdim da je 80 posto branitelja u mirovinu rano otišlo zato jer su takav zakon napravili. Današnji SDP u članku 25. opet kaže da je radni staž jedini uvjet naše mirovine – 2000. godine su nam oduzeli mogućnost rada, a danas nas kroz isti taj zakon, taj staž uračunavaju da bi nam smanjili mirovine”, naglasio je Hornik.

Lančić: Predmet osporavanja je razdvajanje mirovina na opći i posebni dio.

“Predmet osporavanja je razdvajanje mirovina na opći i posebni dio. Opći dio je onaj dio koji Republika Hrvatska štiti i koji je zakonom zaštićen, za razliku od posebnog dijela koji je promjenjiv i ovisan o odlukama Vlade Republike Hrvatske. Mirovine braniteljske populacije u općem dijelu imaju od 0 do 10 posto svoje mirovine, dok je u posebnom čak od 90 do 100 posto. Tu je uporište diskriminacije i zahtjeva za izjednačavanje svih korisnika mirovine”, rekao je Dražen Lančić, član odvjetničkog tima

“Pet je ključnih povreda ustavnih načela počinjenih prilikom donošenja pobijanih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju. Načelo zabrane retroaktivnosti. Druga povreda ustavnih načela odnosi se na diskriminaciju branitelja odnosno ciljane skupine u odnosu na pripadnike hrvatske domovinske vojske mobilizirane u razdoblju od 1941. do 1945., sudionike Narodnooslobodilačkog rata i vojne osiguranike bivše JNA. Treća povreda ustavnih načela odnosi se na diskriminaciju branitelja u odnosu na radnike korisnike invalidske mirovine”, istaknuo je Lančić dodavši kako je povrijeđeno i ustavno načelo – načelo posebne zaštite hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja koji uživaju posebnu ustavnu zaštitu.

Također, prilikom donošenja Zakona o mirovinskom osiguranju predlagatelj propisa je javnu raspravu oko nacrta prijedloga Zakona sveo samo na 15 dana internetske objave i prepiske.

Laidslav Smoljan

Ladidslav Smoljan

Laidslav Smoljan

Ladislav Smoljan

Laidslav Smoljan

Laidslav Smoljan

Photo: Ladislav Smoljan

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža