Demografsko stanje nikad gore: 2016. godine rođenih je bilo 36 tisuća, umrlih 52 tisuće, a zemlju je napustilo 16 tisuća ljudi
30. siječnja 2017.

Kada je 2015. objavljeno da je 2014. rođeno najmanje djece otkako se prate statistike, njih 39 566, činilo se da smo dotaknuli dno i da gore biti ne može. Ali najnoviji podaci Ministarstva uprave pokazuju da je lani od 1. siječnja do 31. prosinca rođeno i upisano u maticu rođenih samo 36 372 djece, a umrle su 52 034 osobe, javlja Večernji list.

Istodobno, prema podacima MUP-a, u 2016. je 16 789 osoba odjavilo prebivalište u Hrvatskoj radi iseljenja u inozemstvo, a 36.740 osoba prijavilo je privremeni odlazak izvan Hrvatske.

To znači da se lani iselilo najmanje 53 529 ljudi, no kad se zna da se mnogi iseljeni građani ne odjavljuju, stanje je alarmantnije od službenih evidencija.

Iz podataka Ministarstva uprave optimistično je samo to da je lani sklopljeno najviše brakova u posljednjih nekoliko godina, i to 20 544, što je 710 brakova više nego 2015. No, pitanje je koliko je mladih koji su se vjenčali već napustilo zemlju.

Nastavlja se tendencija da se iz godine u godinu blago smanjuje broj vjerskih brakova, a raste broj građanskih, pa je 2016. bilo 10 979 vjerskih i 9565 građanskih brakova.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Foto: thinstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža