U ime obitelji

Demanti GI Narod odlučuje: Pavlović i Bartolić su ispred GI Istina o Istanbulskoj iznijele niz neistina o okupljenima oko promjene izbornog sustava

Demanti GI Narod odlučuje: Pavlović i Bartolić su ispred GI Istina o Istanbulskoj iznijele niz neistina o okupljenima oko promjene izbornog sustava

Dvije godine nakon prikupljanja potpisa za GI Narod odlučuje, predstavnice GI Istina o Istanbulskoj, koja je sada dio političke platforme Hrvatskih suverenista, gđa Rozalija Bartolić i gđa Kristina Pavlović, napale su GI Narod odlučuje u emisiji Podcasta Velebit, na način koji podsjeća na naručene emisije za blaćenje, iznoseći pri tome neistine za koje obje predstavnice u emisiji znaju da su neistine.

U svojem gostovanju u podcast emisiji, gđa Bartolić optužila je GI Narod odlučuje da je opstruirala referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije prikupljanjem potpisa u isto vrijeme, od 13. do 27.5.2018. te da je željela građanima “nametnuti” lažnu promjenu izbornog sustava, koja bi zapravo bila podvala. Gđa Bartolić je išla toliko daleko da je rekla da joj je drago da nije održan referendum o promjeni izbornog sustava!

Međutim, udruga U ime obitelji, koja je suorganizator GI Narod odlučuje, najavila je referendum za promjenu izbornog sustava još u jesen 2017., na što je gđa Bartolić 30.1.2018. u emisiji Trend TV-a pozvala “sve gledatelje koji gledaju večeras ovu emisiju neka se uključe u volontiranje jer ćemo ići sa udrugom U ime obitelji u promjenu izbornog zakona. Mislim da je to u Hrvatskoj vrlo bitno jer ovaj izborni zakon kakav je nažalost imamo to da nam vlast obnašaju oni za koje nitko nije glasovao”, izjavila je tada Bartolić, što je suprotno od njezinih današnjih tvrdnji, kada je članica političke platforme Hrvatski suverenisti.

U nastavku donosimo u cijelosti zahtjev za objavom ispravka koji je GI Narod odlučuje poslala Podcastu Velebit i stranici Projekt Velebit (potpisuje ga Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje), a koji je Projekt Velebit objavio na svojim stranicama(https://projektvelebit.com/demanti-gradanske-inicijative-narod-odlucuje/):

“Podcast Velebit je 1. veljače 2020. objavio emisiju pod naslovom “PODCAST VELEBIT – ‘Inicijativa Narod odlučuje je uskočila u naš termin kako ne bi skupili potpise’” (https://www.youtube.com/watch?v=I4_zStv5e98), u kojoj je izneseno više netočnih tvrdnji o Građanskoj inicijativi Narod odlučuje, čiji predstavnici nisu imali mogućnost na iste odgovoriti. Štoviše, uz brojne neistine koje je iznijela, jako nam je žao da je gđa Rozalija Bartolić, kao gošća emisije, izjavila i kako joj je drago da GI Narod odlučuje nije uspjela prikupiti dovoljno potpisa, odnosno da nije promijenjen izborni zakon prema prijedlozima GI Narod odlučuje. Sigurni smo da brojni hrvatski građani koji su dali potporu i jednoj i drugoj građanskoj inicijativi ne dijele njezino mišljenje.

Molimo Vas da sukladno čl. 40.-55. Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011, 81/2013) u cijelosti objavite sljedeći ispravak:

“GI Narod odlučuje, kao ispravak niza neistinitih tvrdnji koje su u emisiji Podcast Velebit, objavljenoj 1. veljače 2020., iznijele gđa Kristina Pavlović i gđa Rozalija Bartolić, u nastavku iznosi sljedeće činjenice:

1. Organizaciju referendumskog izjašnjavanja o promjeni izbornog sustava udruga U ime obitelji najavila je još u rujnu 2017. godine, kada je putem portala Narod.hr (https://narod.hr/hrvatska/uio-javite-nam-se-volontiranje-referendum-boljem-izbornom-sustavu) uputila poziv volonterima da se prijave ukoliko su voljni sudjelovati u planiranoj građanskoj inicijativi. Isti poziv ponovljen je još jednom u prosincu. U siječnju 2018. održan je prvi sastanak koordinatora za referendum, a zatim je poziv volonterima poslan i u kontekstu ratifikacije Istanbulske konvencije 8. ožujka 2018.(https://narod.hr/hrvatska/uio-javite-nam-se-volontiranje-referendum-boljem-izbornom-sustavu), te je izjašnjavanje birača najavljeno i na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije 12. travnja u Splitu, u čijoj je organizaciji (kao i kod prosvjeda u Zagrebu) uvelike sudjelovala udruga U ime obitelji.

2. Kroz konzultacije s više pravnih stručnjaka – potvrđeno je da Istanbulska konvencija ne može biti deratificirana putem narodnog referenduma, te je odlučeno nastaviti s pripremom i provedbom građanske inicijative za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

3. U pripremi referendumskih pitanja, Organizacijski odbor GI Narod odlučuje konzultirao se s više pravnih i ustavnih stručnjaka, između ostalih i s prof. Podolnjakom. Dio pravnih stručnjaka pomogao je i u pripremi referendumskog pitanja za prethodnu građansku inicijativu o promjeni izbornog sustava ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ koji je pokrenula udruga U ime obitelji 2014., a koju je također zaustavila suradnja SDP-a koji je tada bio na vlasti te HDZ-a koji joj se jednako opirao u oporbi. Pravni dio posla oko pripreme pitanja za građanski referendum vrlo je zahtjevan i ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim pravnicima čija je besplatna pravna pomoć ugrađena u kvalitetna referendumska pitanja koja su građani poduprijeli dovoljnim brojem potpisa.

4. S obzirom na to da Zakon o referendumu dopušta prikupljanje potpisa u samo 15 dana, termin prikupljanja potpisa, od 13. do 27. svibnja, određen je prema kriterijima koja su dva tjedna najbolja za prikupljanje potpisa, imajući u vidu uskršnje blagdane, vremenske prilike i kraj školske godine.

5. Smatramo iznimno štetnim da godinu i pol nakon prikupljanja potpisa za GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, gđa Pavlović i gđa Bartolić iznošenjem potpuno neutemeljenih tvrdnji i neistina napadaju sve okupljene oko važnog društvenog pitanja – promjene izbornog sustava. To povezujemo s činjenicom da su obje gospođe politički podržale Hrast, stranku kojoj je na čelu brat gospođe Pavlović, g. Ladislav Ilčić. Stoga, ponavljani pozivi navedenih aktera na zajedništvo zvuče uistinu neuvjerljivo u kontekstu opetovanih napada i iznošenja neistina.”

Izvor: narod.hr

Foto: fah, narod.hr, montaža narod.hr