U ime obitelji

Danska ministrica predložila da Europska unija poveća financiranje pobačaja u inozemstvu

Danska ministrica predložila da Europska unija poveća financiranje pobačaja u inozemstvu

Nakon što je nizozemska vlada odlučila osnovati fond kojim bi se “nadoknadio” gubitak sredstava za svjetsku industriju pobačaja prouzročen Trumpovom zabranom financiranja međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj, danska ministrica Ulla Tørnæs pozvala je Europsku uniju da poveća financiranje pobačaja u inozemstvu.

Američki predsjednik Donald Trump prvi je radni dan nakon inauguracije, 23. siječnja, potpisao ukaz kojim se zabranjuje financiranje međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj. Zahvaljujući tome globalni će program financiranja pobačaja u sljedeće četiri godine ostati bez 600 milijuna dolara. To je treći put od 1985. godine da američki predsjednik uvodi takvu zabranu. Odluku Donalda Trumpa odmah su dočekale snažne kritike i bijes tamošnjih lijevo-liberalnih medija, demokrata i moćnih lobija, uključujući i najpoznatiju kliniku za pobačaje Planned Parenthood.

Osim njih, reagirala je i nizozemska vlada donijevši odluku o pokretanju fonda kojim bi se nadoknadio ovaj gubitak za industriju pobačaja. Prema riječima glasnogovornika nizozemskog ministarstva vanjskih poslova, na ovu su mjeru pozitivno reagirale i neke druge države članice EU.

Trumpovi prvi predsjednički potezi: Zabranio promociju pobačaja i povukao SAD iz TPP-a

Nakon Trumpove odluke Nizozemska pokreće globalni fond za potporu prava na pobačaj

Međutim, ovih se dana pokazalo da države članice Europske unije koje podržavaju nizozemsku ideju o pokretanju fonda ne planiraju za pobačaje izdvajati samo svoj novac, odnosno novac svojih poreznih obveznika, već im je cilj da se pobačaji diljem svijeta financiraju iz zajedničkog fonda Europske unije.

Danska ministrica razvoja Ulla Tørnæs pokrenula je inicijativu slanja zajedničkog pisma država članica povjerenicima Europske komisije Federici Mogherini i Nevenu Mimici, u kojem poziva “Europsku uniju da poveća financijska sredstva i utjecaj po pitanju potpore seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima”. Drugim riječima, danska ministrica očekuje od Europske unije povećanje financijskih sredstava za industriju pobačaja. Prema pojedinim izvorima, Tørnæs je samo neke države članice EU pozvala da podrže inicijativu, namjerno izostavivši Hrvatsku, Litvu, Mađarsku, Maltu i Poljsku, od kojih, po svemu sudeći, ne očekuje potporu. Očiti je cilj takvog postupka navedene zemlje suočiti s tim prijedlogom tek kada cijela stvar “bude gotova”.

Ideja da se sredstva Europske unije, odnosno njezinih poreznih obveznika, koriste za financiranje industrije pobačaja u inozemstvu osobito je sramotna kada se u obzir uzme činjenica da je europska građanska inicijativa “One of us” (“Jedan od nas”), kojom se željela osigurati dodatna zaštita života od samog začeća te zaustaviti istraživanja na embrionalnim matičnim stanicama u EU, 2013. godine prikupila više od 1,7 milijuna potpisa građana Europske unije i time postala najuspješnija od ukupno 25 do tada provedenih europskih građanskih inicijativa. Europska je komisija odbacila prijedloge inicijative “One of us”, no iznimna podrška građana ovoj inicijativi za zaštitu nerođenog života jasno pokazuje da politika koju provode čelnici država članica i EU nije u skladu s vrijednostima i stavovima njihovih građana.

Industrija pobačaja, za koju pojedini čelnici država EU žele izdvajati novac građana, u svijetu godišnje odnosi 56 milijuna života nerođene djece. Samo Planned Parenthood, jedna od najvećih zagovornika i najpoznatijih klinika za pobačaje, godišnje učini preko 300 tisuća pobačaja (što je oko 30% svih pobačaja učinjenih godišnje u SAD-u), dok se u javnosti predstavlja kao klinika koja pruža prenatalnu skrb trudnicama, a o čijim zdravstvenim uslugama ovisi zdravlje žena diljem SAD-a.

Podsjećamo, aktivisti iz Centra za medicinski napredak 2015. godine su potajno snimili šokantne snimke koje dokazuju da se Planned Parenthood bavi ilegalnom trgovinom dijelovima tijela abortiranih beba. Nakon što su navedene snimke izašle u javnost, ista je klinika podignula tužbu protiv Centra za medicinski napredak, a političari unutar Doma zastupnika i Senata u američkom Kongresu prvi puta su u povijesti izglasali zakone kojima se uskraćuje financiranje iz saveznog proračuna toj organizaciji. Ipak, tadašnji američki predsjednik Barack Obama uložio je veto na ovu odluku te omogućio daljnje financiranje pobačaja koje provodi Planned Parenthood novcima poreznih obveznika.

Planned Parenthood pokreće tužbu protiv udruge koja je razotkrila da trguju organima abortiranih beba

U siječnju ove godine objavljen je novi video koji razotkriva laž da Planned Parenthood ženama pruža prenatalnu njegu, a koju mediji i predstavnici te organizacije uporno ponavljaju.

Video je dostupan na poveznici:

Izvor: narod.hr

Foto: twitter